Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 03

Totorių kapines saugos nuo statybų

Kultūros paveldo departamento (KPD) ekspertai patvirtino, kad A.Goštauto gatvėje esantys Puslaidininkių fizikos ir Chemijos institutai stovi buvusių Vilniaus Lukiškių totorių kapinių vietoje. Tokiu būdu užtikrinta teisinė kapinių apsauga – nugriovus minėtų institutų pastatus, jų vietoje nebus galima vykdyti naujų statybų.
Jeigu buvusioje totorių kapinių vietoje esantys institutų pastatai bus griaunami, vietoj jų nauji statiniai išdygti nebegalės.
Jeigu buvusioje totorių kapinių vietoje esantys institutų pastatai bus griaunami, vietoj jų nauji statiniai išdygti nebegalės. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Anot KPD vyriausiosios valstybinės inspektorės Audronės Vyšniauskienės, totorių bendruomenė kreipėsi su prašymu nustatyti kapinių ribas ir apsaugos zoną. Šių XX a. trečiojo dešimtmečio kapinių dalis buvo išdraskyta 1968 metais pradėjus statyti Puslaidininkių fizikos ir Chemijos institutus.

Statybos nebus galimos

„Kapinėse, ant kurių pastatyti institutai, anksčiau buvo mečetė. Suradome liudininkų, kurie dar prisimena, kad kai toje vietoje buvo kasama duobė, pabiro kaulai, keletui dienų net buvo sustabdytos statybos, nes išsigąsta, nežinota, ką su tais kaulais daryti. Liudininkų teigimu, buvo atvežtos kelios medinės dėžės ir į jas sukrauti kaulai kažkur išvežti, bet niekas nežino kur“, – pasakojo A.Vyšniauskienė.

Puslaidininkių fizikos institutą netolimoje ateityje planuojama iškelti į Mokslo ir technologijų parką. A.Vyšniauskienės manymu, kadangi instituto pastatas yra nusidėvėjęs, greičiausiai jis bus griaunamas. „Nustačius apsaugos zoną ir Registrų centre sklypą įregistravus kaip kultūros vertybę, statybos joje negalimos, tad per totorių kapines antrąkart buldozeriai neturėtų važinėti“, – apsaugos zonos svarbą paaiškino ji.

KPD ekspertės teigimu, čia galėtų būti žalioji erdvė. „Totorių bendruomenė nori čia paminklo – ketinama įamžinti protėvių atminimą pastatant memorialinę stelą, vaizduojančią perlūžusią mečetę. Jie jau turi parengtą projektą“, – sakė A.Vyšniauskienė.

Išdraskytų kapinių yra daugiau

Sovietmečiu išdraskytų kapinių Vilniuje yra ir daugiau. Bene daugiausiai diskusijų sukėlė buvusios žydų kapinės šalia Sporto rūmų. Po kelių ginčų nuspręsta, jog joje taip pat negalima statyti naujų statinių ir teritorija buvo apželdinta pievele.

Sostinės Santuokų rūmai pastatyti buvusių liuteronų kapinių vietoje. Skvere Pylimo gatvėje buvo evangelikų reformatų kapinės, tiesa, čia palaidoti žmonės buvo perlaidoti.

„Labai negražiai sovietmečiu pasielgta su Šv. Stepono bažnyčios parapinėmis kapinėmis, esančiomis netoli Vilniaus autobusų ir geležinkelio stočių. Čia pastatyta gamykla, todėl kapinės buvo tiesiog užasfaltuotos, neliko jokio žemės plotelio, kuris primintų čia buvus kapines“, – pasakojo A.Vyšniauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius