-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 06 08

Kandidatas į kultūros ministrus A.Gelūnas: drąsos nedaug, bet kompetencijos pakanka

Kandidatu į kultūros ministro postą Tautos prisikėlimo partijos (TPP) lyderio Arūno Valinsko antradienį įvardytas Vilniaus dailės akademijos (VDA) prorektoriaus studijoms Arūnas Gelūnas sako pasitikintis savo kompetencija eiti tokias pareigas.
Arūnas Gelūnas
Arūnas Gelūnas / Lino Mackevičiaus nuotr.
Temos: 1 Arūnas Gelūnas

Jis teigė, kad žinodamas politinį foną, kai jau sukritikuotos dvi kandidatūros į šį postą (A.Valinsko ir operos solisto Deivido Staponkaus), daug drąsos tapti kandidatu į kultūros ministro pareigas jis neturėjo, tačiau savo galimybes vadovauti šiam sektoriui vertina palankiai.

„Situacija Kultūros ministerijoje pakankamai neeilinė, bet aš sulaukiau labai daug palaikymo balsų iš kultūros institucijų ir organizacijų. Matydamas palaikymą ir vertindamas savo patirtį, manau, kad galėčiau vadovauti ministerijai“, – BNS sakė A.Gelūnas.

Vertinga jis pavadino savo, kaip dailininko, patirtį, taip pat kultūros teorijos išmanymą bei administravimo patirtį Vilniaus dailės akademijoje. Be to, A.Gelūnas buvo Prezidentūroje veikusios darbo grupės, kuri rengė Lietuvos kultūros politikos kaitos gaires, narys.

„Tarsi šita patirtis ir leidžia tikėtis, kad pajėgčiau vadovauti ministerijai“, – svarstė VDA prorektorius.Situacija Kultūros ministerijoje pakankamai neeilinė, bet aš sulaukiau labai daug palaikymo balsų iš kultūros institucijų ir organizacijų.

TPP įvardytas kandidatas teigė, kad minėtos gairės, šiuo metu svarstomos Seime, ir būtų jo darbų programa.

„Tose gairėse iškristalizuotų veiklos krypčių, jei bent dalį pavyktų įgyvendinti, jau būtų nebloga pradžia“, – BNS teigė jis.

Apie neatidėliotinus darbus kultūros srityje A.Gelūnas sako kol kas negalintis kalbėti.
„Sunkus klausimas, norėčiau bent kurį laiką padirbti ir tada pamatyti, kas dega labiausiai, nes kultūros sektorius labai segmentuotas, nevieningas. Čia – ir paveldas, ir kūrybinės industrijos, ir profesionalus menas, ir daugybė kitų dalykų. Manau, kad reikės trupučio laiko, kad ir kokius išmintingus patarėjus pasirinkčiau“, – dėstė A.Gelūnas.

Jis taip pat pasakojo, kad daug kartų su prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjais rengiant gaires buvo susitikta ir diskutuota kultūros politikos temomis, ir nors sakė nežinantis šalies vadovės kriterijų kandidatui į kultūros ministro postą, teigė turintis vilties būti paskirtas į šias pareigas.

Kandidatas tvirtino iki šiol jokiai partijai nepriklausęs. Jis taip pat teigė manantis, kad TPP jo kandidatūrą pasiūlė kiti kolegos, su kuriais galėjo būti kalbėta ieškant kandidato į Kultūros ministerijos vadovus.

„Manau, kad mano kandidatūra gimė ne ekspromtu“, – svarstė A.Gelūnas.
Jis taip pat sakė, kad TPP frakcijos Seime posėdyje, į kurį buvo pakviestas pristatyti savo viziją, jis sulaukė vienbalsio palaikymo.

A.Gelūnas tvirtino nežinastis, ar buvo vienintelis šiuo metu TPP svarstytas kandidatas.
Balandžio pabaigoje TPP pareiškė nepasitikinti savo pačios deleguotu kultūros ministru Remigijumi Vilkaičiu. Iš pradžių į šį postą pasiūlytas partijos vadovas A.Valinskas, bet D.Grybauskaitė pareiškė nepritarsianti jo kandidatūrai. A.Valinskui vėliau atsikirtus įžeidžiamais epitetais, premjeras Andrius Kubilius paskelbė nebeketinantis teikti jo kandidatūros.

Vėliau TPP pranešė į kultūros ministro pareigas siūlanti operos solistą D.Staponkų. Tačiau ir jo kandidatūrą A.Kubilius sukritikavo.

R.Vilkaitis kol kas nėra parašęs atsistatydinimo pareiškimo.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius