-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 12

Trokštamas Nacionalinio vėžio instituto vadovo postas – kodėl lūžta ietys?

Penktadienį turėtų baigtis konkursas Nacionalinio vėžio instituto vadovo pareigoms užimti. Paaiškės, kas iš trijų kandidatų sės į direktoriaus krėslą. 15min.lt žiniomis, kandidatų kova vyksta ne tik konkurso sąlygų rėmuose, bet ir užkulisiuose – konkurso išvakarėse į naujojo vadovo rinkimus atkreiptas net Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) dėmesys.
Nacionalinis vėžio institutas
Nacionalinis vėžio institutas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Konkurse į Nacionalinio vėžio instituto direktoriaus pareigas dalyvauja trys kandidatai: dabar laikinai direktoriaus pareigas einantis Narimantas Samalavičius, buvęs jo pavaldinys, o dabar Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų gydytojas Eugenijus Stratilatovas ir toje pačioje gydymo įstaigoje dirbantis gydytojas urologas, profesorius Feliksas Jankevičius.

Kandidatai penktadienį komisijai pristatys savo vizijas ir strategiją, kaip vadovautų institutui. Po to jie atsakinės į komisijos narių klausimus. Po šios iš pažiūros standartinės procedūros komisijos nariai spręs, kuris kandidatas tinkamiausias. Sprendimas priimamas balsų daugumos principu.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Feliksas Jankevičius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Feliksas Jankevičius

Jei komisijos, sudarytos iš penkių narių, balsai pasiskirstytų po lygiai, galutinį žodį tartų komisijos pirmininkas – šiuo atveju švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

Būtent ši aplinkybė ir sukėlė nerimą organizacijai, atstovaujančiai sergančių prostatos vėžiu pacientų interesams.

Situacija, kai tas pats asmuo, būdamas valstybės pareigūnas, nagrinėja savo sprendimus, yra ydinga bei vienareikšmiškai pažeidžia konkurso skaidrumo principą.

„Esame suinteresuoti skaidriu, sąžiningu ir nešališku konkurso organizavimu ir vykdymu“, – rašoma organizacijos kreipimesi į STT pareigūnus.

Sprendimai dėl konkurso rezultatų ne vėliau kaip per tris darbo dienas gali būti skundžiami švietimo ir mokslo ministrui.

„Šiuo atveju skundas būtų nagrinėjamas to paties asmens – švietimo ir mokslo ministro, kuris patvirtino komisijos sudėtį, save komisijoje pasiskirdamas jos nariu bei pirmininku. Mūsų nuomone, tokia situacija, kai tas pats asmuo, būdamas valstybės pareigūnas, nagrinėja savo sprendimus, yra ydinga bei vienareikšmiškai pažeidžia konkurso skaidrumo principą, kuris yra prioritetinis, vykdant konkursus tokio pobūdžio pareigoms užimti“, – rašoma pareiškime STT.

STT prašoma atlikti antikorupcinį situacijos vertinimą.

„Sprendimas, ar atlikti vertinimą, bus priimtas tik kitą savaitę“ – 15min.lt sakė STT Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas Ruslanas Golubovas.

Pastangos išvengti interpretacijų

Švietimo ir mokslo ministras D.Pavalkis jokios korupcijos apraiškų komisijos sudėtyje neįžvelgia.

„Per savo kadenciją vykdau šeštą ar septintą konkursą vadovo pareigoms eiti: ir Energetikos instituto, ir Teisės instituto, ir Lietuvių kalbos ir tautosakos instituto. Visose komisijose buvau pirmininkas, kaip ir numatyta Mokslo įstatyme – niekam tai neužkliuvo“, – aiškino D.Pavalkis, tačiau prasitarė, kad ažiotažas, kilęs naujo Nacionalinio vėžio instituto vadovo kontekste, jo nestebina.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Dainius Pavalkis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Dainius Pavalkis

„Nieko kito iš instituto ir nesulauksi. Netgi atidėjome rinkimus, kurie buvo planuoti pirmadienį, tačiau trūko vienos dienos, kad būtų išlaikyti visi terminai. Be to, komisijoje susitarėme visiems kandidatams užduoti tuos pačius klausimus, kad nekiltų interpretacijų, jog vieniems buvo lengvesni, kitiems – sudėtingesni“, – kalbėjo D.Pavalkis.

Komisijoje – laikinasis rektorius

Ketvirtadienį naujuoju Vilniaus universiteto (VU) rektoriumi buvo išrinktas fizikos profesorius 59 metų Artūras Žukauskas. Tačiau komisijoje Nacionalinio vėžio instituto direktoriaus rinkimuose dar dalyvaus laikinasis rektorius profesorius Jūras Banys.

Nemanau, kad naujo rektoriaus interesas dramatiškai kirstųsi su buvusio.

D.Pavalkio įsitikinimu, komisijos darbui rektorių pasikeitimas įtakos neturės.

„Nemanau, kad naujo rektoriaus interesas dramatiškai kirstųsi su buvusio. Rektoriaus pozicija vis tiek atspindi bendrą VU interesą kurti su institutu draugiškus santykius, nedubliuoti nei gydytojų kvalifikacijos kėlimo paslaugų, nei mokslinių darbų“, – svarstė D.Pavalkis.

Palaiko „lepą“

15min.lt kalbinti Nacionalinio vėžio instituto darbuotojai neslėpė konkurse labiausiai palaikantys jau kelerius metus laikinai direktoriaus pareigas einantį N.Samalavičių.

Narimantas Evaldas Samalavičius
Narimantas Evaldas Samalavičius

Tai jokių partinių interesų neturintis naujos kartos vadovas – gerbiamas savo srities specialistas ir geras administratorius. Be to, tai – pasaulinė figūra, kurios balsas girdimas tarptautinėse organizacijose.

F.Jankevičius – patyręs urologas ir onkologas, ilgus metus dirbęs ir Onkologijos institute (nuo 2014 metų pavasario – Nacionalinis vėžio institutas, – red. past.)

Prisiimdavo didžiausią naštą?

Tuo metu apie E.Stratilatovą atsiliepiama kaip apie susikompromitavusį gydytoją, be to, arogantišką ir galią mėgstančią demonstruoti asmenybę.

Vėžio institute jis dirbo nuo 1980 metų iki 2013 metų rugpjūčio 8 dienos.  

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Nacionalinis vėžio institutas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Nacionalinis vėžio institutas

Per paskutiniuosius dvejus darbo metus šio gydytojo planinių operacijų pacientų mirtingumas siekė 6 proc. Chirurgo darbo kokybė ne kartą svarstyta klinikinių konferencijų metu: 5 kartus siūlyta administracijai skirti drausmines nuobaudas dėl aplaidaus gydymo, netinkamos gydymo taktikos parinkimo, ligonių mirties.

Jei operuoji tuos, kurių kiti neoperuoja, tai ir mirtingumas, ir operacijų komplikacijų tikimybė yra didesnė.

Po paskutinio mirties atvejo buvo gautas paciento dukters skundas/prašymas dėl atsakomybės. E.Stratilatovas pasiūlė taikų susitarimą ir išėjo iš darbo institute šalių susitarimu. Po to prieglobstį rado Santariškių klinikose.

Tuo metu D.Pavalkis pažymi, kad E.Stratilatovas – didžiausią patirtį Lietuvoje turintis chirurgas, kuris institute operuodavo tuos, kurių kiti bijodavo.

„Jei operuoji tuos, kurių kiti neoperuoja, tai ir mirtingumas, ir operacijų komplikacijų tikimybė yra didesnė. Iš to padaryti skandalą... Turiu ir ant kito kandidato visą pluoštą istorijų, tačiau neleidžiu jų į eterį, nes nereikia teršti žmonėms proto“, – kalbėjo D.Pavalkis.

Jis ragino nė dėl vieno kandidato nedaryti skubotų išvadų ir palaukti pamatuoto komisijos sprendimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius