Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 18 /13:28

Tūkstantis pedagogų mitinge Vilniuje reikalavo didesnių atlyginimų

Trečiadienį švilpdami, skambindami varpeliais ir skanduodami „Gėda!“ tūkstantis pedagogų iš visos Lietuvos eisena nuo Katedros aikštės Vilniuje pradėjo protesto akciją siekdami didesnio švietimo sistemos finansavimo.
Mitingo akimirka
Mitingo akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Gedimino prospektu nužygiavęs prie Vyriausybės pedagogai reikalavo didinti švietimui skiriamą bendrojo vidaus produkto (BVP) dalį, kad 2020 metais būtų pasiektas tarptautinių organizacijų rekomenduojamas 6 proc. dydis.

Mokytojai taip pat siekia, kad Vyriausybė kartu su profesinėmis sąjungomis parengtų ilgalaikę pedagogų atlyginimų kėlimo programą, kuri pradėtų veikti nuo 2015 metų. Be to, mokytojai nori, kad būtų garantuotos saugios sąlygos švietimo įstaigose.

„Mokytojas – be vilties, mokykla – be ateities“, „ES parama – vaikui, o ne klerkui“, „Pedagogams – orią senatvę“, „Profesija – mokytojas, socialinė padėtis – ubagas“.

„Mokytojas – be vilties, mokykla – be ateities“, „ES parama – vaikui, o ne klerkui“, „Pedagogams – orią senatvę“, „Profesija – mokytojas, socialinė padėtis – ubagas“ – tokiais ir panašiais plakatais bei transparantais pedagogai siekė atkreipti dėmesį į savo problemas.

Į mitingą susirinko žmonės iš Šilutės, Ukmergė, Telšių, Tauragės, Klaipėdos, Marijampolės, Alytaus, Raseinių, Joniškio, Kauno, Kupiškio, Vilniaus, Pagėgių, Panevėžio, Kalvarijos ir kitų Lietuvos vietų.

Žirkles į mitingą atsinešusi mokytoja iš Panevėžio rajono BNS sakė, jog, be kita, būtina apriboti įstaigos vadovų teises nustatyti mokytojų atlyginimus.

„Norime, kad nebūtų taip, jog vadovai gali kaip nori atlyginimų žirkles plėsti ir skaičiuoti atlyginimus“, – sakė pedagogė.

Iš Lazdijų atvykusi mokytoja savo ruožtu sakė, kad mokytojai iki šiol jaučia krizės padarinius.

„Tikimės, kad bent atkreiptų dėmesį į mūsų problemas, kad mes taip pat esame socialinės grupės žmonių, kurie nori valgyti, kurie turi savo šeimas, kurie turi vaikų, studentų. Pagaliau patys dėl savęs – mes irgi turime tobulėti. Mes reikalaujame, kad grąžintų bent į 2009 metų finansinį lygį“, – pasakojo mokytoja.

Profsąjungų vadovai prieš mitingą per spaudos konferenciją sakė manantys, kad protestai yra vienintelis būdas pedagogams išsikovoti geresnę padėtį.

„Rūpinamasi viskuo: krašto apsauga ir socialine apsauga, valstybės tarnautojų, teisėjų atlyginimais, pensijomis, bet švietimo darbuotojų reikalai apeinami. Dar daugiau – giriamasi, kad reikia džiaugtis, jog iš jūsų neatima trupinių, kas lieka nuo jūsų stalo. Todėl mokytojai, supratę, kad šiandieninėj Lietuvoj, esant šiandieninei Vyriausybei, nieko negalima pasiekti be jėgos, vienokios ar kitokios, ryžosi pagaliau susirinkti į mitingą“, – aiškino Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius.

Švietimo ir mokslo ministerija aiškina, kad planuodama kitų metų švietimo biudžetą teikia papildomą 118 mln. litų poreikį pedagogų darbo apmokėjimo gerinimo priemonėms. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius