Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2016 07 26

Turtų lyderiai: kas valstybės aparate turi brangiausią NT ir daugiausia pinigų

15min skaitytojams pirmą kartą pateikiame unikalią progą kiek kitaip nei įprastai paskaičiuoti valstybės politikų ir pareigūnų turtus. Pasinaudojant Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, galima pasižiūrėti, kas Lietuvos valstybės aparate yra prikaupę daugiausia pinigų, kieno brangiausias nekilnojamasis turtas ar netgi kas yra labiausiai prasiskolinęs.
Buvęs Kauno meras Arvydas Garbaravičius valstybės aparate pirmauja pagal deklaruotus pinigus, Antanas Guoga - pagal išdalintas paskolas
Buvęs Kauno meras Arvydas Garbaravičius valstybės aparate pirmauja pagal deklaruotus pinigus, Antanas Guoga – pagal išdalintas paskolas / Eriko Ovčarenko, Irmanto Gelūno / 15min nuotr.

Analizuojant VMI duomenis, buvo sumuojami turto deklaracijose pateikiamų valstybės politikų ar tarnautojų ir jų sutuoktinių deklaruoti skaičiai analogiškose turto deklaracijų grafose. Taip pateikiama išsami šeimos nekilnojamojo turto, žemės ir piniginių lėšų vertė, o ne pavienių deklaracijų reitingas, kuriame daugelis politikų būtų kur kas žemiau, nei yra dabar, vertinant visą šeimos turtą.

Kitas klausimas – suteiktos paskolos ar valdomos akcijos, kurios turto deklaracijose dažniau tenka vienam žmogui. Bet ir šiuos aspektus pasistengėme įvertinti kuo tiksliau.

1. NT magnatai – pirmiausia liberalai

Pradėkime nuo nekilnojamojo turto (NT). Pagal registruoto šeimos NT vertę pirmas rikiuojasi Seimo narys, liberalas Kęstutis Glaveckas. Pats jis reitinge nebūtų labai aukštai, tačiau į viršūnę jį iškėlė jo žmonos, verslininkės ir eksparlamentarės Rūtos Rutkelytės valdomas NT. Bendra poros NT vertė – daugiau kaip 3,1 mln. eurų.

Irmanto Gelūno nuotr./Rūta Rutkelytė
Irmanto Gelūno nuotr./Rūta Rutkelytė

Antras rikiuojasi kitas liberalas, Vilniaus tarybos narys Vidmantas Martikonis. Jo su žmona valdomo NT vertė tik apie 50 tūkst. eurų atsilieka nuo lyderių.

Trečias – Seimo milijonierius Bronius Bradauskas, su žmona valdantis daugiau nei 3 mln. eurų vertą NT. Kitas Seimo narys Stasys Brundza nuo lyderių trejeto atsilieka jau smarkiau – beveik puse milijono eurų.

Už dešimtuko ribų liko tokios garsios pavardės kaip valstiečių ir žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis ar Alytaus tarybos narys bei Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšinio klubo vyriausiasis treneris Tomas Pačėsas.

2. Pinigų karaliai – nuo Kauno iki Briuselio

Pagal deklaruotas pinigines lėšas tvirtai pirmauja Kauno tarybos narys, buvęs miesto meras Arvydas Garbaravičius. Jis su žmona deklaravo turįs beveik pusantro milijono eurų santaupų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arvydas Garbaravičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arvydas Garbaravičius

Nedaug atsilieka europarlamentaras, Darbo partijos patriarchas Viktoras Uspaskichas. Jei skaičiuotume ir jo žmonos deklaruotas lėšas, ši pora veikiausiai rikiuotųsi pirma. Tačiau „Vikondos“ koncerno didžiausia akcininkė Jolanta Blažytė skiriasi su vyru, taigi ir pinigus jau galima skaičiuoti atskirai.

Trečioje pozicijoje – nieko nuostabaus. Seimo milijonierius Bronius Bradauskas, su sutuoktine prikaupęs daugiau nei 1,3 mln. eurų.

Daugiau nei milijoną eurų galima rasti dar dviejų politikų – Kaišiadorių tarybos narės Laimos Rudienės ir Palangos tarybos nario Vaido Šimaičio – šeimų turto deklaracijose.

Šiame dešimtuke – ir europarlamentaras Antanas Guoga, ir pora netikėtų pavardžių. Į lyderius braunasi teisėja Diana Butrimienė – tiesa, didžioji dalis šeimos pinigų (daugiau nei 850 tūkst. eurų) deklaruota ne jos, o jos vyro vardu. Turtingu vyru pasigirti gali ir vidaus reikalų sistemos tarnautoja Jūratė Merkeliūnė. Jos vyras, verslininkas Jonas Merkeliūnas deklaravo daugiau nei įspūdingas santaupas, taip savo šeimą pakeldamas tarp deklaravusiųjų daugiausia piniginių lėšų.

3. Tarp stambiausių žemvaldžių – menkai žinomos pavardės

Pagal deklaruotų žemės sklypų vertę neabejotinai pirmauja Palangos tarybos narys Vaidas Šimaitis, kurio deklaruotos žemės vertės pakaktų dar keliems artimiausiems konkurentams kartu sudėjus. Politikas deklaravo turįs žemės daugiau nei už 8 mln. eurų.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Vienas pagrindinių festivalio organizatorių, pats baikeris Vaidas Šimaitis
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Vaidas Šimaitis

Nieko nuostabaus, kad šioje kategorijoje pirmaujantys politikai dažnai yra ūkininkai, valdantys didelius plotus žemės ūkio paskirties žemės. Nieko keisto, kad čia tarp lyderių patenka ir R.Karbauskis. Tačiau šiame dešimtuke yra ir netikėtumų.Antras rikiuojasi Biržų meras, buvęs Seimo narys Valdemaras Valkiūnas, nežymiai lenkiantis Kupiškio tarybos narį Egidijų Černių. Tarp lyderių – ir Seimo narė Vilija Filipovičienė. Tiesa, čia duomenys jau pasenę – politikė neseniai pardavė savo turėtą didelį sklypą sostinės Šeškinės mikrorajone.

Pavyzdžiui, VMI tarnautojos Renatos Baronaitės-Mugenienės šeima deklaravo žemės daugiau nei už pusantro milijono eurų. Didžioji dalis šios sumos tenka mokesčių inspektorės vyrui, verslininkui Valdui Mugeniui. Dar vienas netikėtumas – Kalėjimų departamento Mokymo centro vadovas Remigijus Norvaišis, deklaravęs žemės beveik už 1,3 mln. eurų. Į dešimtuką būtų patekęs Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, tačiau jį iš dešimtuko išstūmė vidaus reikalų sistemos pareigūnė Diana Kizinevič. Ankstesniais metais jokio turto nedeklaravusi pareigūnė dabar šauna į lyderių sąrašus, deklaruodama žemės daugiau kaip už 900 tūkst. eurų.

4. Brangiausias verslas – ant skyrybų stalo

Deklaruojama akcijų vertė – vienas slidesnių turto deklaravimo epizodų. Netrūksta atvejų, kai deklaruojama tik nominali akcijų vertė, taip neatskleidžiant, kiek iš tikrųjų vertas politikų ar valdininkų kontroliuojamas verslas. Tačiau tie, kurie šių skaičių neslepia, sudaro labai įspūdingą dešimtuką.

Asmeninio archyvo nuotr./Jolanta Blažytė
Asmeninio archyvo nuotr./Jolanta Blažytė

Pirmoje vietoje rikiuojasi „Vikondos“ didžiausia akcininkė, su V.Uspaskichu besiskirianti J.Blažytė. Jos deklaruotų akcijų vertė viršija 33 mln. eurų. Antras pagal šį rodiklį – europarlamentaras Antanas Guoga su įspūdinga, bet gerokai kuklesne 24,8 mln. eurų suma. Trečias – jau minėtas liberalas V.Martikonis. Ketvirtas – žemės ūkio magnatas R.Karbauskis.

Penktoje vietoje – buvęs liberalų kandidatas į Druskininkų merus Valdas Trinkūnas. SPA verslą su žmona valdantis kurorto tarybos narys su sutuoktine deklaravo akcijų daugiau nei už 7,1 mln. eurų, taip daugiau nei dvigubai lenkdami toliau besirikiuojantį Seimo narį B.Bradauską.

5. Didžiausias skolininkas – Kauno meras

Daugelis naudojasi skolintomis lėšomis. Verslo paragavusiems žmonėms tai įprasta praktika, tad nieko nuostabaus, kad ir VMI skelbiamos deklaracijos leidžia sudaryti didžiausių skolininkų sąrašą.

Čia pirmauja Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, turintis net 2,3 mln. eurų negrąžintų paskolų. Dešimtuke – ir kiti politikai, kaip jau minėti Valdas Trinkūnas ar Andrius Šedžius, bet yra ir negirdėtų pavardžių.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis tarp lyderių atsidūrė ir pagal skolas, ir pagal paskolintus pinigus
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis tarp lyderių atsidūrė ir pagal skolas, ir pagal paskolintus pinigus

6. Geriausias žmogus-bankas – Antanas Guoga

Jei moki skolintis – mokėsi ir skolinti? Šį principą taiko ne vienas. O žmogaus-banko kategorijoje VMI deklaracijose karaliauja Antanas Guoga. Atlikdamas žmogaus-banko funkcijas, jis yra išskolinęs gerokai per 3 mln. eurų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Antanas Guoga
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Antanas Guoga

Antra rikiuojasi „Vikondos“ akcininkė J.Blažytė, trečias – ir skolintis, ir skolinti akivaizdžiai mokantis Kauno meras V.Matijošaitis. Beje, čia vienintelis dešimtukas, kur tvirtose pozicijose rasite dabartinės Vyriausybės narį. Kultūros ministras Šarūnas Birutis – ne tik turtingiausias Ministrų kabineto narys, bet ir dosniausias skolintojas.

Dalis VMI paskelbtų duomenų į čia skelbiamus dešimtukus nepateko, nes labai tikėtina, kad duomenys pateikti klaidingai. Kai kurie valstybės tarnautojai pakartojo ankstesnių deklaracijų, teiktų dar litais, skaičius, neperskaičiuodami savo turto vertės į eurus. Tokios klaidos požymių turinčios deklaracijos iš lyderių sąrašų buvo išbrauktos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius