-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 19

„Tuščių ligoninių“ sąmokslas Lietuvą pasiekia ne tik iš JAV, bet ir iš Lenkijos

Feisbuke skelbiama, neva Lenkijos sostinės Varšuvos ligoninėse COVID-19 pacientų nematyti, nors šalyje pandemija siautėja ne ką mažiau nei Lietuvoje. Tačiau tai nėra tiesa.
Koronavirusas Lenkijoje
Koronavirusas Lenkijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Gyventojus šokiravo… Kodėl COVID19 ligoninės yra tuščios???“, – skelbia tinklalapis refa.lt. Publikacijoje pateikiamas vaizdo įrašas iš nacionaliniame stadione įrengtos laikinos COVID-19 pacientams skirtos ligoninės. Greta vaizdo įrašo pažymima, kad šis nufilmuotas lapkričio 15 dieną.

15min nuotr./Klaidinančios publikacijos ištrauka
15min nuotr./Klaidinančios publikacijos ištrauka

Įrašu per mažiau nei parą pasidalino keli šimtai feisbuko vartotojų. Įrašas skelbtas socialinio tinklo grupėse „Lietuvos naujienos“, „Senas bet geras“, „Muzikas mums“, „Karštos naujienos Lietuvoje“, „Tai žavi mus“.

Publikacija ir įrašu siekiama skleisti „Qanon“ sąmokslo teorijos šalininkų gretose už Atlanto gimusią mintį, neva informacija apie sergančiuosius ligoninėse – išgalvota. Mėnesio pradžioje sąmokslo teorijos šalininkai šmirinėjo ir po mūsų šalies ligonines.

Išaiškinta melagystė

Šią savaitę Lietuvą pasiekęs vaizdo įrašas praėjusią savaitę atkreipė Lenkijos naujienų tinklalapio tvn24.pl faktų tikrintojų, kurie vaizdo įrašą demaskuojančią publikaciją skelbė dar lapkričio 13 d., dėmesį.

Tai reiškia, kad refa.lt skelbiama data, kurią esą vaizdai buvo nufilmuoti (lapkričio 15 d.), yra klaidinga. Tvn24.pl duomenimis, kaimynės šalies socialiniuose tinkluose vaizdo įrašas pasirodė dar lapkričio 10 d.

Vaizdo įrašas išties buvo padarytas lapkričio pradžioje duris atvėrusioje laikinojoje ligoninėje, įrengtoje Nacionaliniame stadione Varšuvoje. Ligoninės, valdančios laikinąsias patalpas, atstovė peržiūrėjusi vaizdo įrašą atkreipė dėmesį, kad filmavimo dieną laikinoje ligoninėje jau buvo apie 25 pacientus.

„Jei jis ar ji būtų pasižiūrėję į priešingą pusę, būtų galėję pamatyti lovas, kuriose guli ligoniai. Įrašo autorius užfiksavo lovas, kurios veikiausiai užsipildys artimiausią savaitę“, – Lenkijos žurnalistams sakė ligoninės atstovė Iwona Sołtys.

Lapkričio 17 d. skelbta, kad Lenkijoje per praėjusią parą nustatyti 19 152 koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejai, taip pat mirė 143 anksčiau užsikrėtę pacientai. Nuo pandemijos pradžios šalyje koronavirusinė infekcija testais patvirtinta iš viso 752 940 žmonių, iš jų 10 848 mirė, nurodė pareigūnai.

Pirmadienio ryto duomenimis, šalies ligoninėse buvo gydomi 23 033 koronavirusu užsikrėtę pacientai, iš kurių 2 114 buvo reikalingas dirbtinis plaučių vėdinimas.

Prasidėjo tviteryje

Starto salvę sprintui link gydymo įstaigų pasaulio sąmokslo teoretikams kovo 28 d. iššovė šiuo metu nebeaktyvi tviterio paskyra, pavadinimu „22Centurybsv“. Šios savininkas sukūrė grotažymę „film your hospital“ (liet. nufilmuok savo ligoninę), o pirmąjį ja pažymėtą įrašą lydėjo klausimas „Ar tai galėtų tapti reiškiniu?“.

Kanados akademikų liepą publikuotas tyrimas rodo, kad nuo kovo 30 d., vos po dviejų dienų nuo pirmojo grotažymės pasirodymo, filmuoti ligonines vien tviteryje kvietė jau 10 tūkst. įrašų.

Kovo 31 d. atsirado dar 20 tūkst. įrašų, tiek pat naujų įrašų atsirado ir per pirmas dvi balandžio mėnesio dienas, kuomet ligonines užplūdo ne vien JAV, bet ir kitų šalių gyventojai, neigiantys pandemijos egzistavimą.

Europą sąmokslo teorija pasiekė socialinių tinklų pagalba, kur šią aktyviai skleidė daug sekėjų turintys JAV dešiniųjų nuomonės formuotojai. Daugiau apie tai – čia.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius