-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 10 24

„Tvarkiečiai“ jau kratosi ryšių su Rolando Skaisgirio bendrovėmis

Iš areštinės paleistas žinomas prodiuseris Rolandas Skaisgirys įtikinėja, kad partiją „Tvarka ir teisingumas“ viešųjų ryšių klausimais konsultavo nemokamai. Apie partijos sutartis su R.Skaisgirio bendrovėmis anksčiau kalbėjęs „tvarkiečių“ vicepirmininkas Kęstas Komskis staiga viską pamiršo – politikas nebepamena, kurios bendrovės rūpinasi „Tvarkos ir teisingumo“ įvaizdžiu.
Rolandas Skaisgirys
Rolandas Skaisgirys / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Nuo antradienio iki ketvirtadienio areštinėje praleidęs R.Skaisgirys išėjęs davė keletą interviu televizijoms, kurioms bandė paaiškinti savo sąsajas su partija „Tvarka ir teisingumas“. Prokurorai R.Skaisgirį įtaria neskaidriais ryšiais su šia partija. Neoficialiomis žiniomis, pareigūnai mano, kad Kauno Zoologijos sodui paremti skirtas labdaros projektas „Pirk dramblį“, kurios globėju tapo partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis europarlamentaras Rolandas Paksas, buvo 100 tūkst. litų vertės pakiša šiai partijai. Kam prodiuseriui to reikėjo, pareigūnai neatskleidžia.

Išėjęs iš areštinės prodiuseris nustebino pareiškimu, kad šią partiją jau pusantrų metų jis konsultuoja neatlygintinai. Jo teigimu, viskas prasidėjo tuomet, kai iš to paties kaimo kilusi Ona Valiukevičiūtė jį pristatė partijos pirmininkui R.Paksui, vyrai pasikalbėjo ir „sutarė pozicijas“.

Be jokių įsipareigojimų. Esu darbe ir kituose darbuose laisvas nuo grafiko. Esu idėjų generatorius.

„Be jokių įsipareigojimų. Esu darbe ir kituose darbuose laisvas nuo grafiko. Esu idėjų generatorius“, – „Lietuvos ryto“ televizijai ketvirtadienio vakarą kalbėjo jis.

Kitame interviu žurnalisto Edmundo Jakilaičio klausiamas, ar turi juridinių sutarčių su „Tvarka ir teisingumu“, R.Skaisgirys teigė, kad ne, tačiau pabrėžė, kad neturi tik jis asmeniškai, o apie savo bendroves nutylėjo.

K.Komskio atmintis staiga aptemo

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininko pavaduotojas, parlamentaras K.Komskis prieš porą dienų žurnalistams tvirtino, jog bendrovės, kurių vadovai buvo sulaikyti, partijai teikė viešųjų ryšių paslaugas, o partija už tai mokėjo.

„R.Skaisgirio firmos, kurios ten yra minimos, jos kaip tik mums paslaugas teikė ir mes atsiskaitinėjome joms, daugiausia jos dabar teikė europarlamentarams viešinimo paslaugas“, – sakė „tvarkietis“, kurį citavo naujienų agentūra BNS.

Antradienį agentai buvo sulaikę ne tik „Videometra“ vadovą R.Skaisgirį, bet ir su juo siejamos viešosios įstaigos „Pradas Media“ vadovą Justiną Garliauską.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Kęstas Komskis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Kęstas Komskis

Penktadienį K.Komskis 15min.lt jau aiškino, kad R.Skaisgirys partiją konsultavo nemokamai.

„Jis pamato, pasako, ką padaryti. Jeigu mes priimame domėn, kažką užsakome, mokame pinigus ir taip toliau, bet mokame patys tiesiai, ne per jo firmą, – kalbėjo K.Komskis. – Jis tiesiai šviesiai kalbėdavo, kokią akciją reikia padaryti, vieną ar kitą renginį, sakydavo tą darykit, ir mes tada jau patys darydavome.“

Paklaustas, ar yra bendrovė, kuri rūpinasi partijos viešaisiais ryšiais, jis jau aiškino, kad per pastaruosius pusantrų metų „Tvarka ir teisngumas“ rinkimams „nelabai pirko“ tokias paslaugas.

Pasak K.Komskio, kaip konsultantas R.Skaisgirys kartais ateidavo į rytinius pasitarimus: „Jis sakydavo, viešąja prasme, ką jūs čia norit daryt, yra nesąmonė, nes niekam nebus įdomu, o reikia daryti taip ir taip, tada bus įdomu. Tokios jo būdavo konsultacijos. Jo kampas mums būdavo labai įdomus, jis visai kitaip žiūrėjo, ne kaip į politinius dalykus, bet kad žmogui būtų patrauklu.“

Paklaustas apie J.Garliauską, jis aiškino jį mažai matęs.

„Gal ir buvo kokie kontraktai, rinkiminiai gal. Nors aš rinkimų štabo vadovas, aš iki smulkmenų... Pavyzdžiui, reklama laikraščiuose, neužsakinėjome atskirai, firma darė, bet ar per jį ar dar per kažką ėjo, galbūt jo ta firma ir buvo, bijau suklysti, čia techniniai dalykai. Man svarbiausia buvo, ar pasiekė, ką mes susitarėme, ar ne“, – sakė jis.

Paklaustas, ar yra bendrovė, kuri rūpinasi partijos viešaisiais ryšiais, jis jau aiškino, kad per pastaruosius pusantrų metų „Tvarka ir teisngumas“ rinkimams „nelabai pirko“ tokias paslaugas. Tačiau vėliau minėjo, kad tai galbūt buvo daroma per reklamos agentūrą „Antikos stilius“, o galbūt ir „per jo tą kitą bendrovę“, greičiausiai turėdamas galvoje „Pradas Media“.

R.Skaisgirys viešai pripažino, kad jau pusantrų metų teikia viešųjų ryšių paslaugas šiai politinei jėgai ir didžiavosi, kad per tą laiką „Tvarka ir teisingumas“ partija reitingų lentelėje iš penktos vietos pakilo į antrą, o jos lyderis R.Paksas yra trečias tarp populiariausių politikų.

E.Masiulis: kompanijos uždirba 50-100 tūkst. Lt

Kaip 15min.lt pasakojo Liberalų sąjūdžio pirmininkas, Seimo narys Eligijus Masiulis, partijos paprastai viešųjų ryšių bendroves samdo prieš rinkimus – kiaurus metus naudotis jų paslaugomis nėra prasmės. Už vieną kampaniją, atmetus užmokestį žiniasklaidos planavimo, reklamos agentūroms, viešųjų ryšių įmonė paprastai uždirba 50-100 tūkst. Lt.

„Pas mus praktika tokia: partijos sekretoriate oficialiai dirba žmogus, kuris rūpinasi viešaisiais ryšiais. Artėjant rinkimams mes samdome viešųjų ryšių kompaniją keliems mėnesiams“, – sakė jis.

Tai kas yra „Tvarkos ir teisingumo“ partijos viešųjų ryšių kompanijos, kurios užsiima jų reklama? Nejaugi tai nėra R.Skaisgirio kompanijos, tada tegu įvardija, kas jos.

E.Masiulis pridūrė, kad partijoje yra žmonių, kurie dirba viešųjų ryšių bendrovėse, jie kartais partijos posėdžiuose pataria, pasiūlo idėjų, bet kaip partijos nariai.

„Tačiau tai vyksta ne sistemingai, jie ir atsakomybės dėl to jokios neturi. Jie su savo idėjomis dalyvauja mūsų partijos gyvenime. Bet kad konsultuotų visuomeniniais pagrindais... Tai kas yra partijos „Tvarka ir teisingumas“ viešųjų ryšių kompanijos, kurios užsiima jų reklama? Nejaugi tai nėra R.Skaisgirio kompanijos, tada tegu įvardija, kas jos“, – kalbėjo Liberalų sąjūdžio pirmininkas.

E.Masiulis teigė netikintis, kad „Tvarka ir teisingumas“ apskritai nesinaudoja viešųjų ryšių bendrovių paslaugomis.

K.Gečas: ryšių su visuomene bendrovės parduoda savo laiką

Niekur neparašyta, kad partijos viešaisiais ryšiais konsultantas turi rūpintis tik už pinigus, 15min.lt sakė Ryšių su visuomene agentūrų asociacijos (RSVA) pirmininkas, agentūros „INK Agency“ vyriausiasis partneris Kęstutis Gečas.  

Jeigu perkami tik patarimai, kai konsultantas ateina per mėnesį porai valandų, suma nedidelė. Bet jeigu jis daro daug darbų, tai ir kainuoja daug.

„Nėra bendros taisyklės, kad tai daroma tik už pinigus, tai – susitarimo reikalas. Yra draugiški dalykai, pažintys ir panašiai, – pabrėžė jis. – Politinė komunikacija turi savo specifiką. Labai dažnai politikai mano, kad jie išmano komunikaciją ir jiems nereikia jokios pagalbos.

Jeigu paklaustumėte, ar jie be konsultantų gali padaryti kokybišką dalyką, aš pasakyčiau, kad ne. Partijos elgiasi įvairiai, vieni samdo rimtas bendroves, kiti verčiasi savomis jėgomis.“

K.Gečas pabrėžė manantis, kad kokybišką viešųjų ryšių kampaniją gali atlikti tik specialistai.

Konkrečių viešųjų ryšių bendrovių iš politikų uždirbamų sumų jis nepaminėjo, pašnekovas teigė, kad svarbiausia, kas yra perkama: „Jeigu perkami tik patarimai, kai konsultantas ateina per mėnesį porai valandų, suma nedidelė. Bet jeigu jis daro daug darbų, tai ir kainuoja daug. Ryšių su visuomene kompanijos parduoda savo laiką, kuo daugiau laiko pasiima klientas, tuo daugiau jis turės sumokėti.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kęstutis Gečas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kęstutis Gečas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius