-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 05 26

„Tvarkietis“ V.Mazuronis siūlo plėsti prezidento galias

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos Seime seniūnas Valentinas Mazuronis siūlo keisti Konstituciją, suteikiant daugiau galių prezidentui.
Valentinas Mazuronis
Valentinas Mazuronis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Parlamentaras yra parengęs Konstitucijos pataisų projektus, kuriais siūlo valstybės vadovui suteikti teisę kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl Seimo priimtų teisės aktų konstitucingumo, taip pat išplėsti sąrašą aplinkybių, kurioms esant gali paleisti Seimą.

V.Mazuronis Konstituciją siūlo papildyti nuostata, kad prezidentas gali paleisti Seimą, jeigu jis nevykdo savo kaip tautos atstovybės funkcijų bei nustatytų įgaliojimų.

Paklaustas, ar toks teisinis reguliavimas netaptų ydinga praktika, prezidentui vienašališkai nusprendus Seimą nevykdant savo funkcijų, V.Mazuronis tvirtino, jog saugiklis tam yra.

„Yra Konstitucijoje nuostata, kuri naujam Seimui, išrinktam paleidus senąjį, leidžia skelbti pirmalaikius prezidento rinkimus. Jeigu yra galimybė Seimui nuspręsti paleisti prezidentą, ir prezidentui turėtų būti suteiktos analogiškos galios“, – BNS sakė V.Mazuronis.

Jei prezidentas skelbia pirmalaikius Seimo rinkimus, naujai išrinktas Seimas 3/5 visų Seimo narių balsų dauguma per 30 dienų nuo pirmosios posėdžio dienos gali paskelbti pirmalaikius prezidento rinkimus. Šiuo metu pirmalaikius rinkimus prezidentas gali šaukti tik Seimui du kartus iš eilės nepritarus Vyriausybės programai arba Vyriausybės siūlymu, jeigu Seimas pareiškia tiesioginį nepasitikėjimą Vyriausybe.

Taip pat V.Mazuronis siūlo prezidentui suteikti teisę kreiptis į KT dėl Seimo priimtų įstatymų konstitucingumo.

„Nelogiška, kad prezidentas gali kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl Vyriausybės nutarimų, o dėl Seimo įstatymo negali. Man atrodo, turėtų būti sudaryta galimybė prezidentui kreiptis dėl Seimo priimtų įstatymų dar prieš juos pasirašant“, – sakė V.Mazuronis.

Šiuo metu prezidentas gali kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl Vyriausybės aktų atitikimo Konstitucijai.

Konstitucijos pataisas turi teikti ne mažiau kaip 36 Seimo nariai. V.Mazuronis sako šiuo metu tik pradėsiąs rinkti parlamentarų parašus.

Dėl Konstitucijos pataisų balsuojama du kartus, su ne mažiau kaip trijų mėnesių pertrauka. Pataisos priimamos, jei už jas kiekvieną kartą balsuoja ne mažiau kaip 94 Seimo nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius