Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 04

TVF: Lietuva gali smarkiai nukentėti dėl Vakarų sankcijų Rusijai

Lietuva ir kitos ekonomiškai su Rusija labai susijusios Rytų Europos valstybės gali itin skaudžiai pajusti Rusijos ekonomikos sulėtėjimą ir pastaruoju metu jai Vakarų taikomas sankcijas, teigia Tarptautinio valiutos fondo (TVF) analitikai.
Tarptautinio valiutos fondo logotipas
Tarptautinio valiutos fondo logotipas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Daugeliui Europos valstybių Rusija nėra pagrindinė eksporto rinka. Todėl lėtesnė Rusijos ekonomikos plėtra neturėtų joms labai pakenkti. Tačiau daugeliui tokių Rusijos kaimynių, kaip Baltarusija, Ukraina, Moldova ir Baltijos šalys, kurių eksportas į Rusiją viršija 5 proc. jų bendrojo vidaus produkto (BVP), poveikis gali būti ženklus“, – rašoma viename fondo tinklaraščių „iMFdirect“ paviešintame TVF ekonomistų komentare.

Apžvalgoje nurodoma, kad daugelis Rytų Europos valstybių, tarp jų ir Lietuva, yra labai priklausomos ne tik nuo rusiškų dujų, bet ir nuo visos energijos išteklių.  

Vertinant pagal tiesioginių užsienio investicijų (TUI) srautą iš Rusijos, Lietuva kartu su Latvija, Ukraina, Serbija bei Bosnija ir Hercegovina patenka tarp šalių, kur šis srautas iš Rusijos siekia 2-5 proc. šalies BVP.

Pagal bendrą riziką, susijusią su Rusijos ekonomikos silpnėjimu bei Vakarų pritaikytų sankcijų pasekmėmis, Lietuva iš visų įvertintų valstybių rikiuojasi antroje vietoje po Baltarusijos. Galimos neigiamos pasekmės Lietuvai siejamos su priklausomybe nuo rusiškų dujų bei užsienio prekybos su Rusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius