Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 16

Tylus R.Palaičio maištas ir atsisveikinimo su postu nuotaikos

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis neatmeta galimybės, kad dėl jo vadovaujamos ministerijos patvirtintos Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) reorganizacijos gali tekti atsisveikinti su postu.
Raimundas Palaitis – vidaus reikalų ministras
Raimundas Palaitis – vidaus reikalų ministras / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Aš tiesiog dirbu savo darbą, mano uždavinys yra tai, kad visos struktūros dirbų gerai“, – ketvirtadienį per spaudos pusryčius žurnalistams sakė ministras. Tuo tarpu paklaustas, ar jo patvirtinta FNTT reforma, nesutampanti su šalies prezidentės Dalios Grybauskaitės nuomone, nereikš, kad jam teks pasitraukti iš posto, R.Palaitis ragino „neužbėgti įvykiams už akių“.

Be to, ministras neneigė ketinąs dalyvauti kitų metų vasarį vyksiančiuose savivaldos rinkimuose ir pripažino sulaukęs jį į Vyriausybę delegavusios Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) Palangos skyriaus pasiūlymo. „Šiuose rinkimuose dalyvauju nuo 1994 metų. Turiu Palangos liberalcentristų skyriaus pasiūlymų ir tuos pasiūlymus labai rimtai svarstau“, – sakė R.Palaitis.

Siekia efektyvaus darbo

Trečiadienį ministras pasirašė įsakymą, kuriuo patvirtino FNTT reformos metmenis. Jose numatyta, kad minėta tarnyba lieka pavaldi Vidaus reikalų ministerijai (VRM). Žurnalistams R.Palaitis tvirtino, esą svarbiausia VRM nuostata FNTT reorganizacijos atžvilgiu yra ta, kad vien pavaldumo pakeitimas tarnybos veiklos efektyvumui įtakos neturės.

„Tarnyba efektyviai turi veikti jau šiandien, o ne po metų ar dvejų. Kuo ilgiau bus svarstomas tarnybos likimas, tuo mažiau motyvacijos turės jose dirbantys profesionalai. Reorganizacija, keičiant pavaldumą, galėtų būti įgyvendinta tik nuo 2012 metų“, – tikino R.Palaitis.

Tačiau tokia nuostata nesutampa su šalies vadovės pareikštomis pastabomis dėl FNTT darbo. Prieš kurį laiką D.Grybauskaitė siūlė išformuoti FNTT ir paskirstyti jos funkcijas kitoms institucijoms arba sujungti šią tarnybą su Finansų ministerijos prižiūrima Valstybine mokesčių inspekcija.

Neatmetama galimybė, kad dėl valstybės vadovės nurodymų nevykdymo D.Grybauskaitė gali pareikšti nepasitikėjimą R.Palaičiu.
 

Tuo tarpu ministras savo požiūrį argumentavo įsitikinimu, kad FNTT veikla privalanti būti efektyvi jau dabar. „Juolab kad šalyje prasidės labai svarbūs procesai: energetikos ūkio pertvarkymas, valstybinio turto naudojimo efektyvinimas. FNTT turi būti labai geros formos, kai šie procesai prasidės ir bus vystomi. Šių procesų metu tokia tarnyba kaip FNTT negali būti neveiksni“, – tikino R.Palaitis.

Mažins vadovų skaičių

Numatytose FNTT reformos metmenyse tarnybą reorganizuoti numatoma mažinant administravimo pareigybių ir vadovų skaičių bei didinant analitinę funkciją atliekančių pareigūnų skaičių. Be to, FNTT turėtų atsirasti su vietos korupcijos reiškiniais kovojantis padalinys – Imuniteto tarnyba.

„Ne paslaptis, kad gana ilgai FNTT buvo kritikuojama dėl neva vidinės korupcijos. Todėl tarnyboje turėtų būti įkurtas specialus padalinys ir su šia tarnyba kovos. Šiandien sukanka du mėnesiai, kai pradėjo dirbti naujasis FNTT vadas Vitalijus Gailius, kurio kandidatūra buvo suderinta tiek su prezidente, tiek su premjeru. Vadovas du mėnesius įsigilinęs į savo tarnybos darbą atnešė pasiūlymų dėl struktūrinio reorganizavimo. Su tam tikromis mūsų specialistų korekcijomis nuspręsta ją formalizuoti įstatymo pavidalu“, – sakė R.Palaitis ir pridūrė tikįs, kad naujasis vadovas ir nauja struktūra iš esmės pagerins FNTT tarnybos veiklą.
 

Pertvarką rengia dar viena komisija

Šiuo metu Vyriausybėje kardinalios FNTT pertvarkos metmenis rengia ir speciali darbo grupė, savo darbą turinti baigti iki rugsėjo pabaigos. Tačiau R.Palaitis pabrėžė jaučiąs, kad šioje darbo grupėje yra „tam tikras išankstinis nusistatymas“ dėl FNTT pavaldumo pakeitimo. Ministras akcentavo, kad pristačius minėtos grupės pasiūlymą Vyriausybėje bus sprendžiama, ar metmenims pritarti, ar gerokai pakoreguoti. Tuomet atsižvelgus į priimtus politinius sprendimus bus rengiami įstatymų pakeitimai, o kitąmet pateikiami Seimui.

Ministras atsisakė komentuoti, ar LiCS pasitrauktų iš valdančiosios koalicijos, jeigu būtų nuspręsta pakeisti FNTT pavaldumą, t. y. atimti ją iš VRM ir perduoti kitai ministerijai. „Luktelėkime, kaip klostysis įvykiai. Aš kol kas nekomentuosiu tokios galimybės“, – sakė jis, bet akcentavo, kad politinę atsakomybę dėl to, jog FNTT veikla gali sutrikti keičiant pavaldumą, turės prisiimti pritarsiantys tokiam sprendimui.
 

Premjeras pasiūlymų nevertina

„Nežinau R.Palaičio pasiūlymų, negaliu vertinti“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė premjeras Andrius Kubilius. Vyriausybės vadovas priminė, kad jo porvarkiu yra sudaryta darbo grupė, kuri šio mėnesio pabaigoje turi pateikti pasiūlymus, kaip reorganizuoti ir pertvarkyti FNTT veiklą.

A.Kubilius pabrėžė, kad tokius klausimus kaip FNTT reorganizacija sprendžia ne vienas ministras, o visa Vyriausybė. „Gal čia jo asmeninis požiūris, bet Vyriausybė yra Vyriausybė. Lauksime darbo grupės pasiūlymų ir toliau svarstysime“, – kalbėjo premjeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius