Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 25

„Tyrėjų naktis“ Kaune: duris lankytojams atvers botanikos sodas ir žemės ūkio universiteto laboratorijos

Penktadienį įvairiose Europos mokslo įstaigose vyksianti akcija „Tyrėjų naktis“ įsuko ir Kauną. Specialius mokslinius projektus visuomenei pristatys VDU Kauno botanikos sodas ir Lietuvos žemės ūkio universitetas.
"Tyrėjų nakties" renginiuose mokslininkai atskleis įvairių savo kasdienybės detalių.
"Tyrėjų nakties" renginiuose mokslininkai atskleis įvairių savo kasdienybės detalių. / Photos.com

Kauno botanikos sodas lankytojams bus atviras 17 - 2 val. Čia veiks Darvino 200 metų jubiliejui skirtas „Rūšių evoliucijos labirintas“, lankytojams bus atviros visos botaninės kolekcijos. Vyks vaikų žinių konkursas, kurį ves Gustavas ir profesorius Kalėdauskas. Tyrėjų palapinių miestelyje bus demonstruojami moksliniai bandymai. Scenoje bus vaidinamos teatralizuotos tikros istorijos iš mokslininkų gyvenimo, botanikos rūmų salėje vyks diskusijos su mokslininkais „Café Scientific“.

Atvers laboratorijas

Dar platesnę programą parengė Lietuvos žemės ūkio universiteto mokslininkai. Nuo 13.15 val. universiteto bandymų stotyje bus galima susipažinti su žemės ūkio augalais ir piktžolėmis, taip pat vyks produktų degustacija ir viktorinos: „Iš ko jie padaryti“? (skrudinti sėmenys ir kviečiai, sėlenos, miežinė kava ir gira, duona, virti kukurūzai, rapsų aliejus), „Augalai – žmogaus draugai ir priešai“. Lauko bandymų stotyje bus galima apžiūrėti ir žemės ūkio techniką bei pasiklausyti paskaitų apie garo mašiną, žemdirbystę.

Aplinkos instituto Aplinkos technologijos cheminių ir biocheminių tyrimų laboratorijoje lankytojai bus supažindinti su biodyzelino gamybos procesu, pradedant aliejaus spaudimu iš sėklų, biodyzelino gamyba laboratorinėmis sąlygomis bei produkto kokybės rodiklių nustatymu specialia įranga. Kiekvienas atvykęs išsineš po biodyzelino indelį, nuotrauką bei informacinę medžiagą. Mokslininkai papasakos ir apie biodegalus.

Aplinkotyros laboratorijoje penktadienį visiems norintiems bus atliekamas geriamojo vandens kokybės tyrimas. Tuo metu Agronomijos fakulteto Agrobiotechnologijos laboratorijoje bus galima atlikti augalų mikrodauginimo praktinius darbus: pavyzdžiui, pasimokyti paruošti maitinamąją terpę. Kiekvienam dalyviui bus suteikta galimybė išsinešti jo paruoštą kultūrą arba palikti ją ir grįžti į laboratoriją tolesniems stebėjimams. Agronomijos fakulteto Augalinių žaliavų laikymo ir perdirbimo laboratorijoje lankytojų lauks dar vienas tyrimas: atėjusieji galės nustatyti  vitamino C kiekį vaisiuose ir daržovėse.

Lankytojų lauks ir Medžioklėtyros laboratorija, kur bus galima išmokti nustatyti žvėrių amžių bei stebėti, kaip daromos gyvūnų iškamšos.

Desertui - naktinė ekskursija

18-21.30 val. universiteto mokslininkai pakvies į ornitologinę naktinę ekspediciją „Gervių migracijos stebėjimas saulėlydžio metu Novaraisčio valstybiniame ornitologiniame draustinyje“ (į ją prašoma registruotis iš anksto telefonu 8 37 788 112 arba el. pašto adresu muziejus@lzuu.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius