Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 15

Tyrimą dėl vokelių „Balsas.lt leidinių“ grupėje atliekanti FNTT nemato tikslo apklausti Vitaliją Vonžutaitę

Apie vokeliuose mokėtas algas viešai prabilę buvę „Balsas.lt leidinių“ grupės žurnalistai nusivylę. Tyrimą dėl juodosios buhalterijos atliekanti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) nepanoro išgirsti jų liudijimų apie tai, kad pagrindinius sprendimus įmonėje dėl turinio ir finansų priimdavo kaltinamoji Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje, Seimo narė Vitalija Vonžutaitė.
Vitalija Vonžutaitė
Vitalija Vonžutaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Įmonės „Balsas.lt leidiniai“ pinigų srautams V.Vonžutaitė akivaizdžiai turėjo daugiausia įtakos. Kaip dabar suprantu, „Balsas.lt leidinių“ juodoji buhalterija yra tarytum klonuota Darbo partijos juodoji buhalterija“, – anksčiau yra sakęs pirmas apie vokelius šiose įmonėse prakalbęs Marijus Širvinskas-Gailius.

Tačiau šios liudininko mintys tyrėjų nesudomino. Nepaisant to, kad M.Širvinskas buvo pasiryžęs tyrėjams dar išsamiau papasakoti, kodėl yra įsitikinęs, kad dabartinė parlamentarė buvo svarbiausia persona dalijant algas grynaisiais, ikiteisminį tyrimą atliekanti FNTT nutarė į tokias detales nesigilinti.

„Ikiteisminio tyrimo metu V.V. apklausta nebuvo. Minėtoje ikiteisminio tyrimo byloje nėra tiriama jokios politinės partijos veikla“, – portalui 15min.lt į klausimą, ar tiriant „Balso.lt leidinių“ grupės galimai neteisėtą veiklą buvo apklausta Seimo narė V.Vonžutaitė, atsakė prokuratūra.

Įtarimai nepareikšti niekam

Prokuratūra informavo, kad ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl galimo apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo „Balsas.lt leidinių“ grupėje.

Ikiteisminio tyrimo metu V. V. apklausta nebuvo. Byloje nėra tiriama jokios politinės partijos veikla

Anot prokuratūros, ikiteisminio tyrimo metu gautais duomenimis, šiai grupei priklausančių įmonių darbuotojams 2010–2012 m. galimai buvo mokamas buhalterinėje apskaitoje neapskaitytas darbo užmokestis, siekiant išvengti mokesčių.

„Ikiteisminio tyrimo metu apklausti aukščiau nurodytų įmonių darbuotojai, siekiant patikrinti tyrimo metu gautus duomenis apie buhalterinėje apskaitoje neapskaityto darbo užmokesčio išmokėjimą, atlikti kiti būtini tyrimo veiksmai. Pranešimai apie įtarimą padarius nusikalstamą veiką šiame ikiteisminiame tyrime niekam nėra įteikti“, – beveik pusmetį trunkančio ikiteisminio tyrimo rezultatus vardija prokuratūra.

M.Širvinskas: niekas nenori ištirti

Ikiteisminis tyrimas dar nebaigtas, tačiau žurnalistas M.Širvinskas, viešai prakalbęs apie tai, kad gauna algą vokelyje, pripažįsta iš teisėsaugos nieko nebesitikintis.

„Dėl to ta draugija, matyt, taip saugiai ir jaučiasi su visomis slogomis ir reanimacijomis. Ji yra įsitikinusi, kad bus neliečiama – toks įspūdis susidaro,  nes viskas buvo daroma atvirai, o iš teisėsaugos nesulaukta beveik jokios reakcijos, jokios iniciatyvos. Nesimato, kad norėtų kas nors visa tai ištirti“, – nusivylimo neslėpė M.Širvinskas.

Luko Balandžio nuotr./Marijus Širvinskas Gailius
Luko Balandžio nuotr./Marijus Širvinskas Gailius

Jo teigimu, FNTT specialistai apklausdami liudininkus privertė juos pasirašyti apie tai nekalbėsiant, tačiau, M.Širvinsko nuomone, iš jam per apklausą pateiktų klausimų darėsi aišku – pareigūnus labiau domina darbo grafikai, o ne į vokelius sukištų pinigų kilmė.

„Darbo grafikai yra svarbu, bet ten vyksta kur kas rimtesni dalykai. Iš kažkur juk ateina dideli pinigai, jie sukasi po kontoras. Jei kas nors būtų norėjęs tai ištirti – tam buvo visos galimybės. Reikėjo tik atlikti operatyvinius veiksmus ir nusikaltėlius pagauti už rankos“, – įsitikinęs žurnalistas.

V.Gailius:  neskubėkime vertinti

Seimo nariu tapęs buvęs FNTT direktorius Vitalijus Gailius 15min.lt paprašytas įvertinti, ar jo buvusi darbovietė neapklaususi V.Vonžutaitės laikosi visų savo darbo taisyklių, buvo nuosaikus. Anot V.Gailiaus, nemačius liudininkų apklausų protokolų negalima teigti, kad politikės vaidmuo teisėsaugininkų nedomina.

„Mes nežinome, kaip buvo iš tikrųjų. Yra baudžiamasis procesas, kuris reikalauja patikrinti visus duomenis, jis numato taisykles, kaip tyrimas turi būti vykdomas. Tyrimo taktiką pasirenka konkretus pareigūnas, o aukštesni vadovai jo veiklą kontroliuoja. Gal jie planuoja, gal kokius slaptus veiksmus atlieka šiuo metu? Gal taiko procesines prievartos priemones?“ – spėliojo V.Gailius.

Primename, kad M.Širvinskas apie tai, kad „Balsas.lt leidinių“ grupėje algos mokamos vokeliuose, parašė dar prieš V.Vonžutaitei tampant Seimo nare – pernai spalį. Laiške jis teisėsaugai davė ir užuominą, kad algos įmonėse bus mokamos „artimiausiu metu“ ir patį vokelių mokėjimo faktą būtų įmanoma fiksuoti operatyvinėmis priemonėmis. Tai nebuvo padaryta.

Tuo tarpu, jei dabar teisėsauga susidomėtų V.Vonžutaitės vaidmeniu vokelių „Balsas.lt leidiniuose“  istorijoje ir norėtų politikę bent apklausti, prokurorams tektų kreiptis į Seimą ir prašyti dar kartą panaikinti Seimo narės teisinę neliečiamybę. 

Po viešo M.Širvinsko prisipažinimo apie „Balsas.lt leidinių“ grupės apgaulingai vedamą buhalteriją prakalbo ir kiti žurnalistai (žiūr. susijusias naujienas). Tuomet tyrimo ėmėsi Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI). Netrukus VMI šią bylą perdavė FNTT, kuri tyrimą vykdo iki šiol.Tol, kol bus baigtas FNTT tyrimas, Interneto žiniasklaidos asociacija yra suspendavusi portalo Balsas.lt narystę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius