Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 10

Tyrimas: 88 proc. vartotojų patenkinti antstolių paslaugomis

Tyrimo duomenimis, antstolių teisinių paslaugų kokybę palankiai vertina 88 proc. nuolatinių vartotojų. Trečdalis (34 proc.) visų Lietuvos gyventojų žino, kad antstoliai ne tik išieško skolas priverstine tvarka, bet ir teikia privačias teisines paslaugas: konstatuoja faktines aplinkybes, įteikia dokumentus ir kt.

Tikslinės vartotojų auditorijos nuomonę apie antstolių paslaugas bendrą žinomumo lygį atskleidė Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ atliktas tyrimas „Naudojimasis antstolių paslaugomis“, teigiama išplatintame pranšime.

Paaiškėjo, kad per pastaruosius dvejus metus antstolių paslaugomis dažniau naudojosi 64 proc. nuolatinių vartotojų – teisininkų ir įmonių vadovų. 70 proc. šios grupės vartotojų antstolių paslaugų kokybę vertina gerai, 20 proc. – greičiau gerai.

Pasak Lietuvos antstolių rūmų prezidiumo pirmininkės Ingos Karalienės, tyrimo rezultatai atskleidžia kitą antstolio profesijos pusę. „Paslaugų vertinimas labai skiriasi nuo vyraujančio neigiamo požiūrio į antstolių darbą vykdant nepopuliarias priverstinio pobūdžio funkcijas. Antstolių teisines paslaugas klientai renkasi patys. Jos dažniausiai pateisina lūkesčius, padeda sėkmingiau valdyti turtinius ginčus. Todėl antstolių teisinės paslaugos vertinamos palankiai ir jų paklausa didėja,“ – teigia Inga Karalienė.

Anot I. Karalienės, akivaizdus vartojimo stabdis yra dar palyginti nedidelis antstolių paslaugų žinomumas. Pagal tyrimą tik 11 proc. visų Lietuvos gyventojų yra bent kartą naudojęsi antstolių paslaugomis, nors tai gali padaryti kiekvienas fizinis ar juridinis asmuo.

Paaiškėjo, kad tarp nuolatinių vartotojų populiariausios yra antstolių teikiamos faktinių aplinkybių konstatavimo ir dokumentų įteikimo paslaugos. 83 proc. apklaustų teisininkų ir įmonių vadovų nurodė naudojęsi faktinių aplinkybių konstatavimo paslaugomis arba rekomendavę jas savo klientams, 80 proc. – dokumentų įteikimo paslaugomis. 37 proc. apklaustų vartotojų teigė pasinaudoję antstolių teikiamomis ikiteisminio skolų išieškojimo paslaugomis, o 34 proc. – antstolių teisinėmis konsultacijomis.

Apklaustųjų teigimu, dažniausiai užsakomos antstolių paslaugos vartotojams atneša ir daugiausiai praktinės naudos. 80 proc. apklaustų teisininkų ir įmonių vadovų pripažino, kad antstolių surašyti faktinių aplinkybių konstatavimo protokolai jiems padėjo apginti teises ar teisėtus interesus įvairiuose ginčuose. 82 proc. apklaustųjų mano, kad šiuose protokoluose užfiksuoti įrodymai gali būti reikšmingi ateityje.

Dokumentų įteikimo paslaugų kokybę palankiai vertina vidutiniškai 76 proc. apklaustų vartotojų. 77 proc. nurodė, kad jiems svarbūs dokumentai buvo įteikti tinkamu būdu ir įgavo teisinį poveikį, 75 proc. – kad dokumentai buvo įteikti operatyviai.

Antstolių suteiktos ikiteisminio skolų išieškojimo paslaugos 31 proc. vartotojų padėjo išieškoti skolas nesikreipiant į teismą, 27 proc. apklausos dalyvių jos padėjo išsaugoti gerus santykius su klientais ar verslo partneriais, dar 31 proc. vartotojų – padėjo pasiruošti teismo ir priverstinio skolos išieškojimo procesui.

Kaip liudija apklausa, teisinių paslaugų vartotojai ateidami į antstolių kontoras dažniausiai siekia bent vieno iš kelių svarbiausių tikslų: pagreitinti turtinių ginčų sprendimus (63 proc.), išvengti papildomų nuostolių ir taupyti ir teisinėms procedūroms reikalingas lėšas (48 proc.), rinkti įrodymus ( 41 proc.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius