-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 09

Tyrimas dėl VSD pažymos nutekinimo apaugo spėlionėmis, o Generalinė prokuratūra tyli

Nors nuo Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymos nutekinimo praėjo jau pusantro mėnesio, tyrimui vadovaujanti Generalinė prokuratūra nerodo ženklų, kad jis kada nors bus baigtas. Vis labiau šis tyrimas apauga neoficialia informacija ir spėlionėmis, o politikai jau garsiai kalba, kad darosi akivaizdūs bandymai apsaugoti kaltuosius.
Daiva Ulbinaitė
Daiva Ulbinaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Neseniai žiniasklaidoje pradėta aptarinėti neoficiali informacija, jog bylos tyrimui vadovaujantis prokuroras Gintas Ivanauskas paprašė generalinio prokuroro Dariaus Valio, kad ikiteisminio tyrimo teisėjas apklaustų prezidentę Dalią Grybauskaitę.

LNK laidos „Alfa“ savaitė“ vedėjo Tomo Dapkaus žiniomis, prokuroras raštu yra kreipęsis į D.Grybauskaitę prašydamas panaikinti jo patarėjos Daivos Ulbinaitės teisę dirbti su slapta informacija. Be to, žurnalisto žiniomis, patarėjai dar lapkritį buvo pareikšti įtarimai nutekinus slaptą VSD pažymą.

Kiekviename tyrime gali nutikti nenumatytų aplinkybių, užtrukti vienokie ar kitokie atsakymai – kalbu bendrai apie tyrimus, todėl niekas nesiima prognozuoti, ar greitu laiku, ar už mėnesio, ar už pusmečio, – sakė E.Martinonienė.

Kai tyrimą baigs, paskelbs

Tačiau Generalinės prokuratūros atstovai apie tai nesileidžia į kalbas. Prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė 15min.lt pakartojo tai, ką jau yra sakiusi anksčiau: G.Ivanausko sprendimu detalesnė informacija apie šio tyrimo eigą ir priimtus sprendimus viešai neteikiama.

„Apie jokius asmenis ir apie jokius prokuroro priimamus sprendimus, daugiau nei šiuo metu yra paskelbta, informacija nėra ir nebus teikiama“, – pabrėžė ji.

Paklausta, kada tyrimas artės prie pabaigos, E.Martinonienė pabrėžė, kad tokių prognozių teisėsauga niekada nedalija: „Kiekviename tyrime gali nutikti nenumatytų aplinkybių, užtrukti vienokie ar kitokie atsakymai – kalbu bendrai apie tyrimus, todėl niekas nesiima prognozuoti, ar greitu laiku, ar už mėnesio, ar už pusmečio. Daugeliui procesų reikalingas laikas, ir prokuroras nėra tas, kuris vienasmeniškai nusprendžia, per kiek laiko galima padaryti.“

Atstovė spaudai pridūrė, kad kai tyrimas bus baigtas, apie tai bus paskelbta viešai.

Su D.Ulbinaite 15min.lt pirmadienį susisiekti nepavyko.

Atsakomybė turėtų išlikti tokia pat

Buvęs VSD vadovas Mečys Laurinkus „Alfa savaitei“ pabrėžė, kad tuo metu, kai ji buvo nutekinta, ji buvo slapta, todėl atsakomybė už tai neturėtų mažėti.

Prezidentė D.Grybauskaitė penktadienį paragino politikus nekomentuoti ikiteisminio tyrimo dėl valstybės paslapties atskleidimo.

Premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė manantis, kad teisėsaugos tyrimas dėl valstybės paslapties atskleidimo galėjo užtrukti dėl dviejų priežasčių – kompetencijos trūkumo arba mėginimo sušvelninti atsakomybę kaltiesiems. Panašią nuomonę praėjusią savaitę išsakė ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas, „darbietis“ Artūras Paulauskas.

VSD praėjusią savaitę ėmė ir sumažino BNS paskelbtos pažymos saugumo lygį, ji tapo nebe slapta, o tik riboto naudojimo tarnybinė paslaptis. Už tokios informacijos atskleidimą nėra numatyta kalėjimo bausmė, tačiau buvęs VSD vadovas Mečys Laurinkus „Alfa savaitei“ pabrėžė, kad tuo metu, kai ji buvo nutekinta, ji buvo slapta, todėl atsakomybė už tai neturėtų mažėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius