Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 06 /10:26

Tyrime dėl Alesiaus Beliackio duomenų perdavimo Baltarusijai dirbo ir dokumentus pasirašiusi valdininkė

Specialioje darbo grupėje, tyrusioje žmogaus teisių gynėjo Alesio Beliackio duomenų perdavimo Baltarusijai aplinkybes, Teisingumo ministerijai atstovo valdininkė, kuri pati pasirašė į Minską siunčiamus dokumentus.
Alesius Beliackis
Alesius Beliackis / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Premjeras Andrius Kubilius rugpjūčio 18 dieną pasirašė potvarkį, kuriuo sudarė savo patarėjo Laimono Talat-Kelpšos vadovaujamą tarpžinybę darbo grupę, turėjusią išsiaiškinti šią istoriją.

Šioje grupėje Teisingumo ministerijai atstovavo viceministras Tomas Vaitkevičius, Tarptautinės teisės departamento direktoriaus pavaduotojas Darius Žilys ir šio departamento teisinio bendradarbiavimo skyriaus vedėja Andrada Bavėjan.

Būtent pastaroji – viena valdininkių, pasirašiusių Baltarusijos opozicijos atstovų duomenų perdavimo dokumentus, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

PAsak „Lietuvos ryto“, kita pasirašiusioji – to paties skyriaus specialistė Toma Milieškaitė.

Tokia informacija nustebino kai kuriuos Seimo narius. „Istorija – labai svarbi ir paini, todėl būtina, kad visi, kurie bent kiek prie jos galėjo prisiliesti, nusišalintų arba būtų nušalinti nuo jos tyrimo. Tačiau to nebuvo nepadaryta. Savaime suprantama, tokie dalykai kelia abejonių, ar mums iš tiesų viskas pasakoma ir ar viskas yra skaidru“, – dienraščiui sakė Petras Auštrevičius.

Užsienio reikalų komiteto narys tvirtina, jog pats Seimo komitetas neturi išsamios informacijos, kaip viskas vyko.

„Svarbiausia, kad nematėme pačių dokumentų – tiek Baltarusijos prašymų, tiek duomenų, kurie buvo jai pateikti. Mes abejojame, ar valdininkai tikrai negalėjo susivokti, kokias žinias jie perduoda Baltarusijai ir kokia yra jų politinė reikšmė. Visa tai reikėtų nuodugniai išsiaiškinti Seime. Tikiuosi, parlamentinio tyrimo idėja, apie kurią buvo kalbėta ir anksčiau, Užsienio reikalų komitete nemirusi“, – kalbėjo parlamentaras.

Lietuvos valdžios institucijos sulaukė griežtos kritikos paaiškėjus, kad Teisingumo ministerija šiemet perdavė Baltarusijai duomenis apie žmogaus teisių aktyvisto A.Beliackio bankines sąskaitas. Nevyriausybinės organizacijos „Vesna“ vadovas rugpjūtį buvo suimtas Minske ir apkaltintas pajamų slėpimu.

Papildyta 10.26 val. Tiriant duomenų perdavimo Baltarusijai incidentą, Teisingumo ministerijoje yra atliekamas nuodugnus tyrimas  dėl dviejų tarnautojų, dalyvavusių teisinės pagalbos teikimo procese, atsakomybės. Darbo grupė rezultatus ministrui turi pateikti šią savaitę.

Ministras atkreipia dėmesį, kad spaudoje pasirodžiusios spekuliacijos neva Ministro Pirmininko darbo grupėje dalyvavusi ministerijos tarnautoja pati sprendė dėl atsakomybės už savo veiksmus, yra visiškai neteisinga, rašoma antradienį ryte išplatintame Teisingumo ministerijos pranešime spaudai.

Premjero darbo grupė buvo sukurta tam, kad operatyviai išsiaiškinti visas sistemines bendradarbiavimo su užsienio teisėsaugos institucijomis aplinkybes ir grėsmes, dalyvaujant su šiais procesais dirbantiems visų atsakingų institucijų pareigūnams. Ši darbo grupės nesprendė tarnautojų atsakomybės klausimų.

Tyrimas dėl konkrečių tarnautojų veiksmų bei atsakomybės yra pradėtas atskirai ir jį atlieka atskira komisija, kurios veikloje niekaip nedalyvauja ir negali dalyvauti asmenys, dėl kurių veiksmų šis tyrimas ir atliekamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius