Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 21

Tyrimo dėl CŽV kalėjimo išvadose tikrai bus ką rašyti

Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimo Lietuvoje temą plėtoja ne tik JAV žiniasklaida, bet ir globalizmo priešininkai mūsų šalies interneto tinklalapiuose. Tačiau šie mūsų tyrėjų nedomina.
Jojimo bazė Antaviliuose
Jojimo bazė Antaviliuose / „Lietuvos žinių“ nuotr.

„Vykdant tyrimą nuolatos kyla naujų klausimų, atsiranda naujų asmenų, kurie galbūt galėjo turėti mums reikalingos informacijos, tad apklausiamųjų asmenų ratas plėsis“, – po vakarykščio posėdžio sakė Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Arvydas Anušauskas. Vakar buvo apklausiami buvęs ir dabartinis Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadovai Algimantas Songaila bei Saulius Stripeika ir buvę vidaus reikalų ministrai Virgilijus Bulovas bei Gintaras Furmanavičius.

1998-2004 metais VSAT vadovu dirbęs A.Songaila teigė, kad jam vadovaujant VSAT jokios informacijos apie galbūt į Lietuvą atvykstančius JAV kariškius ar įtariamus terorizmu asmenis nebuvo gauta. Jis aiškino, kad visi atvykstantieji į Lietuvą pagal galiojančius įstatymus turi pereiti pasienio kontrolę ir, jei tokią būtų perėję JAV kariškiai ar terorizmu įtariami asmenys, jis tikrai būtų žinojęs. „Jokių išimčių niekam nėra – nei kariškiams, nei diplomatams“, – tikino A.Songaila.

Nieko apie galimą užsienio tarnybų ar terorizmu įtariamų asmenų atvykimą į Lietuvą nežinoję tvirtino ir visi kiti NSGK apklausti asmenys.

Praėjusią savaitę NSGK nariai lankėsi Valstybės saugumo departamento (VSD) bazėje Antaviliuose, apklausė Antrojo operatyvinių tarnybų departamento darbuotojus. Apklausiamųjų sąrašas nėra viešinamas. Vykdant apklausas Seime laikomasi didesnio slaptumo režimo – užrakinami kai kurie koridoriai, kad žurnalistai neprieitų prie apklausiamųjų.

Tyrimas plečiasi

„Jei toks centras buvo įkurtas Lietuvoje, abi šalys įsipareigojo šį dalyką laikyti paslaptyje. Tad asmenys, kurie apie tai žino, turi sakyti ir sakys, kad nieko nežino. Priešingu atveju bus pažeistas susitarimas, pažeista valstybės paslaptis. Mes, kaip partneriai, atrodysime labai nesolidžiai, net nepatikimai“, – neseniai spaudoje savo poziciją dėstė ir generolas Jurgis Jurgelis, vadovavęs VSD, dirbęs VSAT, vakar taip pat liudijęs NSGK.

A.Anušauskas vakar sakė, kad neapklausus visų pareigūnų išvadas daryti neatsargu, nes tai veikia apklausiamus asmenis. „Pastebėjome, kad kai kurie buvę pareigūnai komentuodami naudojasi ta informacija, kuri pasirodo viešumoje, nors jos tuo metu nežinojo. Geriausia, kad jie kalbėtų tai, ką žinojo ir žino dabar – ne iš spaudos, o eidami savo pareigas“, – apie kai kurių liudytojų gudrybes pasakojo komiteto pirmininkas. Pažadėjęs, kad išvadoms medžiagos tikrai bus, A.Anušauskas patikino, jog tyrimas bus baigtas laiku, iki Kalėdų, su aiškiais atsakymais, ar Lietuvoje galėjo veikti slaptas Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimas.

NSGK pirmiausia apklausia žemesnės grandies pareigūnus, vėliau liudyti bus kviečiami valstybės vadovai. „Norime iki tol, kol bus apklausiami valstybės vadovai, apklausti žemutinės grandies visus pareigūnus ir tik tada formuluoti klausimus vadovams, nes kiekvieno pareigūno žinojimo lygis labai skiriasi“, – sakė A.Anušauskas.

Lietuviški šaltiniai nedomina

Pasak J.Jurgelio, nereikėtų praleisti pro ausis ir buvusio KAM kontržvalgybininko Domo Grigaliūno minties, išsakytos kalbant apie tokio centro galimą egzistavimą Lietuvoje, esą slaptosios tarnybos bendradarbiauja tarpžinybiniu, o ne valstybės vadovų lygmeniu. „Tai partnerių – slaptųjų tarnybų – sritis“, – apie pagrindinį šaltinį Lietuvoje, kuriuo remiantis pradėta konkrečių objektų paieška, sakė J.Jurgelis.

Buvęs Antrojo operatyvinių tarnybų departamento direktoriaus pavaduotojas, šiuo metu vadovaujantis prezidentūros Nacionalinio saugumo grupei, Jonas Markevičius vakar LŽ tvirtino, kad buvusio jo pavaldinio D.Grigaliūno kalbos apie tai, jog buvo derinamos galimybės steigti sulaikymo centrus teroristams, „tėra interpretacijos“. „Tos kalbos atskleidžia neprofesionalų požiūrį į buvusią tarnybą. Žmogus „varo“ privatų biznį, tačiau jis nešneka to, kas sudaro valstybės paslaptį“, – kalbėjo J.Markevičius. Jis priminė, kad konstituciškai piliečiai turi teisę turėti savo įsitikinimus ir juos laisvai reikšti.

Globalizmo priešininkų pinklėse

A.Anušauskas vakar LŽ patvirtino, kad pagrindinis liudytojas D.Grigaliūnas dar neapklaustas. Tačiau NSGK nesidomi tuo, kad jis, naudodamasis konstitucinėmis teisėmis, laisvai ir nevaržomai skelbia savo įrodymus apie galbūt egzistavusius ČŽV kalėjimus internete.

Nė vienas vakar LŽ kalbintas parlamentaras ar pareigūnas dar nebuvo lankęsi svetainėje Atoveiksmis.lt, kurioje pirmiausia ir buvo skelbiami skandalingieji parodymai. Jos savininkas neslepia esąs aktyvus globalizmo priešininkas. Svetainėje galima rasti ir rašinių ar nuorodų, kuriuose apstu pseudoinformacijos apie transkontinentines korporacijas, Pasaulio vyriausybę, Rotschildų klano marionetę Baracką Obamą, Saliamono turto simbolį 666 brūkšniniame kode, žmonių valdymą implantuojant po oda elektroninius daviklius, Rugsėjo 11-osios provokaciją, prezidento J.F.Kennedy kalbą, smerkiančią slaptas organizacijas, kuri tapo jo nužudymo priežastimi, ir panašius „globalios vergijos planus ir sąmokslus“.

A.Anušauskas pripažino, kad tokio pobūdžio „informacinių kanalų“, kurių net Lietuvoje yra dešimtys, tikslai – sukelti kuo daugiau sumaišties ir painiavos žmonių protuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius