-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 27

Ugniagesių varžybų Lenkijoje puošmena – gelbėtoja iš Lietuvos

Kartu su stipriausiais ugniagesiais tarptautiniame čempionate debiutavo ir vilnietė ugniagesė gelbėtoja Irmantė Baranauskaitė.
Lietuvos ugniagesių komanda
Lietuvos ugniagesių komanda / PAGD nuotr.

Penki stipriausi mūsų šalies ugniagesiai gelbėtojai iš Vilniaus (Laurynas Urbonavičius, Mindaugas Valaitis), Klaipėdos (Jurgis Rumiancevas), Šiaulių (Andrius Ašmontas), Alytaus (Andrius Vitkevičius) apskričių priešgaisrinių gelbėjimo valdybų ir vienintelė moteris – Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ugniagesė gelbėtoja Irmantė Baranauskaitė birželio 23–25 dienomis Torunėje (Lenkijos Respublika) varžėsi su stipriausiais ugniagesiais gelbėtojais iš 15 šalių.

Čia vyko Lenkijos „Firefighter Combat Challenge“ (FCC) ir Europos „Toughest Firefighter Alive“ čempionatai vienu metu. Susumavus trijų dienų rezultatus buvo išrinktas stipriausias ugniagesys gelbėtojas, kuris geriausiai pasirodė abiejuose čempionatuose. Juo pirmą kartą tapo ugniagesys gelbėtojas iš Lietuvos – Laurynas Urbonavičius.

FCC čempionate Lenkijoje ugniagesiai gelbėtojai dvi dienas kovojo ne tik asmeninėse, komandinėse (estafetės), bet ir tandemų (porinėse) rungtyse. Jie varžėsi lipimo ir svorio kėlimo į bokštą, svorio stūmimo kūju, slalomo, vandens tiekimo ir „nukentėjusiojo“ tempimo užduotyse. Užduotys buvo atliekamos vilkint apsauginius ugniagesio gelbėtojo drabužius, užsidėjus suslėgtojo oro aparatus ir kaukes. Be to, Torunės, kaip ir Lietuvos, neaplenkė karščio banga. Varžybų dienomis oro temperatūra siekė net 34 laipsnius karščio. Individualioje įskaitoje iš 300 dalyvių ant nugalėtojų pakylos lipo net du Lietuvos rinktinės atstovai.

PAGD nuotr./Lietuvos ugniagesių komandos atstovai
PAGD nuotr./Lietuvos ugniagesių komandos atstovai

Pirmąją vietą iškovojo Laurynas Urbonavičius (rungties įvykdymo laikas – 1:22:68 min.), nuo jo šiek tiek daugiau nei viena sekunde atsilikęs klaipėdietis Jurgis Rumiancevas (1:23:89 min.) iškovojo antrąją vietą. Mindaugas Valaitis individualioje įskaitoje užėmė 8-ąją (1:27:80 min.), Andrius Ašmontas – 44-ąją (1:41:89 min.), Andrius Vitkevičius – 47-ąją (1:42:66 min.), Irmantė Baranauskaitė – 266-ąją (4:11:37 min.) vietas.

Tandemų, t. y. porinėse rungtyse, kurių metų rungtį atlieka du ugniagesiai gelbėtojai, lietuviai Laurynas Urbonavičius ir Mindaugas Valaitis (1:14:55 min.) vėl lipo ant prizininkų pakylos, vos 0,14 sekundės nusileidę laimėtojams iš Varšuvos (1:14:41 min.). Jie iškovojo antrąją vietą. Jurgio Rumiancevo ir Andriaus Ašmonto tandemas užėmė 6-ąją vietą (1:22:45 min.), o Andriaus Vitkevičiaus ir Jurgio Rumiancevo – 9-ąją vietą (1:24:25 min.). Pirmąjį kartą debiutavęs mišrios tandemų poros duetas, kurį sudarė Laurynas ir Irmantė, taip pat iškovojo prizinę – 3-iąją vietą (1:46:08 min.).

Tandemų rungtyse startavo 110 ugniagesių gelbėtojų porų.

Garbingiausioje ir labiausiai komandinį darbą atspindinčioje estafetės rungtyje Lietuvos rinktinė iškovojo pirmąją vietą (1:09:35 min.). Iš karto po finalinio užbėgimo Lietuvos rinktinė maudėsi ne tik sirgalių palaikymų šūksniuose bei pergalinguose plojimuose, bet ir šalia rungties finišo esančioje pripučiamoje vandens talpykloje. Vyrai ne juokais žadėjo, jog tai darys kiekvieną kartą laimėjus 1-ąją vietą estafetės rungtyje, o svarbiausia tai, jog žadėjo, kad tokių kartų bus ne vienas. Ant nugalėtojų pakylos estafetės rungtyje lipo Laurynas Urbonavičius, Jurgis Rumiancevas, Mindaugas Valaitis, Andrius Ašmontas ir Andrius Vitkevičius.

Paskutinę dieną jėgas ugniagesiai išbandė Europos „Toughest Firefighter Alive“ čempionate. Šių varžybų dalyviai kas dešimt minučių, su itin trumpomis pertraukomis atsikvėpimui, startavo keturiuose skirtinguose etapuose, kurie buvo išdėstyti Torunės senamiestyje.

Jų metu dalyviai, vilkėdami apsauginius ugniagesio gelbėtojo drabužius ir užsidėję suslėgtojo oro aparatus, varžybų etapuose traukė bei vyniojo gaisrines žarnas, kalė kūju, tempė „nukentėjusįjį“, įveikė kliūties ruožus, nešiojo svorius į bokštą, statė kopėčias, traukė svorį į bokštą, bėgo atkarpą su gaisrinėmis žarnomis bei lipo į Torunės laikrodžio bokštą, prilygstantį keliolikos aukštų pastatui. Laurynas Urbonavičius šiame čempionate užėmė 5-ąją vietą (7:42:05 min.), Jurgis Rumiancevas – 31-ąją (8:21:55 min.), Andrius Ašmontas – 45-ąją (8:53:87 min.), Mindaugas Valaitis – 57-ąją (9:24:49 min.), Andrius Vitkevičius – 61-ąją (9:32:19 min.). Irmantė Baranauskaitė įveikė du šių varžybų etapus ir buvo pirmoji Europos TFA čempionate debiutavusi moteris iš Lietuvos.

Irmantei Baranauskaitei, dirbančiai ugniagese gelbėtoja Vilniaus apskrities priešgaisrinėje gelbėjimo valdybos 6-ojoje komandoje, čempionatai Torunėje buvo debiutas užsienyje vykstančiose varžybose, be to, tai pirmasis kartas, kai Lietuvos rinktinės sudėtyje dalyvavo moteris. Į rinktinės sudėtį pirmąjį kartą pateko ir Andrius Vitkevičius iš Alytaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 2-osios komandos. Rinktinė buvo sudaryta iš penkių geriausius rezultatus birželio 10 d. Vilniaus Rotušės prieigose vykusiose Tarptautinėse stipriausiojo ugniagesio varžybose pademonstravusių ugniagesių gelbėtojų ir vienos ugniagesės gelbėtojos.

Vilniaus apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba Stipriausiojo ugniagesio varžybas (FCC) Vilniaus Rotušės prieigose rengia penktus metus iš eilės. Per šį trumpą laiką, kai Lietuvos ugniagesiai gelbėtojai dalyvauja šio profesinio sporto tarptautinėse varžybose, lietuviai spėjo tapti Europos FCC čempionais (2015 m. Lenkija), Pasaulio FCC čempionato 2 ir 3 vietos nugalėtojais (2015 m. JAV) ir Pasaulio Firefit 911-Challenge čempionato 2 ir 3 vietos nugalėtojais (2016 m. JAE).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius