Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 28

Ūkininkų išsigelbėjimo receptas – išradingumas

„Reikėjo ką nors daryti – matėme, kaip visus spaudžia sunkmetis, o gyventi norisi“, – pasakojo klaipėdietė Giedrė Grabienė, su šeima įkūrusi uostamiesčiui dar visai naują Ūkininko krautuvėlę. Čia prekiaujama šviežiausia produkcija iš regiono ūkių.
Klaipėdoje atidaryta  „Ūkininko krautuvėle“ klientų trūkumu nesiskundžia, atvirkščiai – jos šeimininkai jau galvoja apie plėtrą.
Klaipėdoje atidaryta Ūkininko krautuvėlė klientų trūkumu nesiskundžia, atvirkščiai – jos šeimininkai jau galvoja apie plėtrą. / Aurelijos Kripaitės nuotr.

Naujoji parduotuvė savo mikrorajone greitai prigijo, o naują nišą verslui radę klaipėdiečiai jau galvoja apie plėtrą. „Tiesa, mūsų šeimai pragyventi ir vienos parduotuvės pakanka. Sugebame susimokėti ir kreditus bankui“, – džiaugėsi pašnekovė.

Lietuvoje staiga pasikeitusi ekonominė situacija ūkininkus privertė ieškoti originalių sprendimų, kaip būtų galima savo verslą ne tik reanimuoti, bet ir eiti pirmyn. Uostamiestyje – viename pirmųjų Lietuvos miestų – ėmė veikti šviežią pieną pardavinėjantys aparatai.

Į ūkininkus, savomis rankomis išauginusius daržoves bei vaisius, atsigręžia ir didžiosios turgavietės. Visą vasarą Žemaitijos ūkininkams ir amatininkams Tilžės turguje buvo suteikta nemokama vieta prekiauti. „Siekiame, kad žmogus, atėjęs į turgų, pasijustų kaip didžiuosiuose prekybos centruose, kur po vienu stogu galima įsigyti ir morkų, bulvių, ir drabužių, avalynės, ir net automobilių“, – „15min“ sakė turgavietės vadovas Nauris Burneika.

Ir pasibaigus vasarai turgavietės vadovai ketina kalbinti ūkininkus pasilikti ir trečiadieniais bei šeštadieniais prekiauti pas juos. „Jei ir įvesime kokį mokestį, jis bus labiau simbolinis“, – teigė pašnekovas N.Burneika.

Ketina plėstis

Šeimos parduotuvę atidariusi G.Grabienė pasakojo, kad tokio sumanymo ėmėsi norėdami kovoti su sunkmečiu. Netrukus jie kreipėsi į regione ūkininkaujančius žmones ir ėmė juos kalbinti parduotuvei tiekti produkciją. Dabar krautuvėlėje Sportininkų gatvėje parduodama pieno, mėsos produkcija, kepiniai ir medus iš Mažeikių, Kretingos bei Klaipėdos rajono ūkių. „Reikėjo suktis, be to, dar viena priežastis, paskatinusi atidaryti tokią parduotuvę, – tai, kad pati niekada nemėgau turgaviečių. Man nepriimtinos higieninės sąlygos, kaip ten pardavinėjamas maistas. Todėl sugalvojome atidaryti parduotuvę, kur kainos primintų turgų, bet viskas būtų švaru ir tvarkinga“, – sakė pašnekovė. Parduotuvėje dirba ir jos sutuoktinis, per atostogas talkino vaikai.

„Negalėčiau išskirti, kuri prekė perkamiausia – viskas perkama. Pas mus asortimentas keičiamas kas dvi dienas“, – sakė G.Grabienė. Jos manymu, pirkėjus vilioja ir nepretenzingas parduotuvės interjeras, galimybė prisėsti, pasišnekučiuoti, išgerti kavos.

Ėmė galvoti, ką valgė

Prie prekybos ir pramogų centro „Akropolis“ porą kartų per savaitę taip pat veikia ūkininkų turgus.
Trečiadienį ten apsilankius „15min“ žurnalistei medumi, pieno produktais, daržovėmis ir žuvimis prekiavo būrys prekybininkų. Iš parduotuvės pilnais maišais išėję žmonės dar sustodavo ir prie ūkininkų. „Žmonės jau pradėjo galvoti, ką valgo, ir tikrai ėmė labiau domėtis ūkininkų produktais“, – tikino Aurelija Rancienė iš Akmenalių kaimo, esančio Kretingos rajone. Ši moteris uostamiestyje prekiauja pieno produktais: natūraliu pienu, sūriu, grietine. 

A.Rancienė nemano, kad ūkininkai konkuruoja su „Akropolio“ siūloma produkcija. „Juk mūsų produktai mūsų pačių rankomis ir paruošti, mūsų ir parduodami“, – tikino ji.

Pienas – lyg iš kavos aparato

„Maximoje“ Liepojos gatvėje jau kurį laiką veikia aparatas, pardavinėjantis ne saldainius ar kavą, kaip įprasta, o šviežią pieną.

Ekologinį ūkį turintis tauragiškis Bronius Dirmeikis pasakojo, kad pienas į Klaipėdą iš Gerveičių kaimo vežamas kiekvieną ankstyvą rytą. Iš vakaro likęs pienas išsiurbiamas, aparatas išplaunamas ir į šaldiklį pripilama šviežio. „Iš pradžių ėjosi geriau. Gal dėl to, kad sūnus ten dienomis stovėjo, patardavo žmonėms, kaip reikia naudotis aparatu. Dabar verslas klostosi ne taip puikiai“, – atviravo jis.

Aurelijos Kripaitės nuotr./Klaipėdiečiai vieni pirmųjų Lietuvoje gali nusipirkti šviežio pieno iš specialaus aparato.
Aurelijos Kripaitės nuotr./Klaipėdiečiai vieni pirmųjų Lietuvoje gali nusipirkti šviežio pieno iš specialaus aparato.

Ekologiško pieno litras iš aparato kainuoja 2 Lt. Žmogus taip pat gauna tarą pienui. „Aišku, būtų geriau, jei kiekvienas atsineštų tarą. Dabar visko pasitaiko – būna, kad ir išvagia, išima butelius“, – guodėsi ūkininkas. Vyras pasakojo, kad nesklandumų pasitaiko ir tada, kai kas nors sugalvoja piktai papokštauti – į aparatą kiša ne monetą, o kokį metalinį daiktą. Tada tvarkyti aparato ūkininkui tenka važiuoti iš Tauragės.

Tokie pieno aparatai jau veikia Kaune, Panevėžyje, Molėtuose, planuojama, kad Klaipėdoje jų veiks dar daugiau.

Prekiauti kiemuose draudžiama

Klaipėdoje vėl daugėja žmonių, norinčių prekiauti kiemuose. „15min“ pavyko užfiksuoti, kaip per vieną savaitę kelissyk į vieną daugiabučių kiemą buvo vežamas ir parduodamas pienas, sūriai.

Klaipėdos miesto maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Jūratė Mačiulienė tikino, kad prekiauti pienu kiemuose negalima. „Leidimai prekiauti pienu išduodami tik tiems, kurie tai daro stacionariose vietose, yra paženklinę gaminius, laiko juos tinkamai įrengtuose cisternose, kur palaikoma speciali temperatūra“, – sakė ji.

Pažeidėjus tikrina ir nustato policijos pareigūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius