Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 08

Ūkio ministerijai atsisakius, Žydrūno Plytniko elgesį įvertins Etikos komisija

Ūkio ministerijai atsisakius, Viešųjų pirkimų tarnybos vadovo Žydrūno Plytniko elgesį vertins Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), pranešė komisija.
Žydrūnas Plytnikas
Žydrūnas Plytnikas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Šiuo konkrečiu atveju viešasis visuomenės interesas gauti greitą ir aiškų atsakymą, ar viešuosius pirkimus koordinuojančios institucijos vadovo tarnybinis elgesys nėra veikiamas viešųjų ir privačių interesų konflikto, yra svarbesnis nei dviejų valdžios įstaigų tarpinstitucinio ginčo perspektyva. Todėl tyrimą dėl Viešųjų pirkimų tarnybos vadovo elgesio atitikties įstatymo nuostatoms komisija atliks pati“, – rašoma komisijos pranešime.

Tačiau, anot VTEK, Ūkio ministerijos atsisakymas įvertinti jai pavaldaus tarnautojo elgesį – nepagrįstas ir neteisėtas. Etikos sargai teigia, jog toks vertinimas yra normali, įprasta praktika.

„Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas valstybės ir savivaldos institucijų vadovus tiesiogiai įpareigoja rūpintis, kad jiems pavaldūs darbuotojai tinkamai vykdytų šio įstatymo reikalavimus“, – rašoma komisijos pranešime.

Ūkio ministras savo ruožtu teigia, jog taip siekta veiklos skaidrumo.

„Įstatymas įpareigoja ne tik vengti interesų konflikto, bet ir situacijų, kuriose galėtų kilti nepagrįstos abejones, kad toks konfliktas galėtų atsirasti. Ūkio ministerijos atliekamas tyrimas visuomenės akyse sukeltų daug klausimų, nes šiuo metu VPT yra pavaldi Ūkio ministerijai. Siekiame išlikti objektyvūs, todėl įstatymas ypatingais atvejais turėtų numatyti galimybę tyrimą perduoti Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai“, – pranešime spaudai teigė ūkio ministras Rimantas Žylius.

VTEK įvertins spaudoje skelbtą informaciją, kad būdamas VPT vadovu Ž.Plytnikas dėsto M.Romerio universitete, neturėdamas Ūkio ministerijos leidimo, ir kartu, anot komisijos, galbūt svarsto šios aukštosios mokyklos prašymus keisti viešųjų pirkimų sutarčių sąlygas ar pirkti paslaugas.

Etikos sargai anksčiau tokią informaciją buvo pavedę patikrinti Ūkio ministerijai, tačiau ši, anot komisijos, tai padaryti atsisakė. VTEK teigia, jog tokį ministerijos sprendimą galėtų apskųsti teismui, tačiau nusprendė to nedaryti.

Nuo kitų metų sausio 1 dienos VPT bus atskirta nuo Ūkio ministerijos ir taps nepriklausoma institucija.

Sprendimą, ar Ž.Plytnikas supainiojo interesus, komisija planuoja priimti ir paskelbti iki šių metų pabaigos. Įvertinti Viešųjų pirkimų tarnybos vadovo elgesį spalio pabaigoje etikos sargų paprašė Seimo Antikorupcijos komisija.

Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas numato, kad valdininkui draudžiama dalyvauti rengiant, svarstant ar priimant sprendimus arba kitaip paveikti sprendimus, kurie sukelia interesų konfliktą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius