Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 02 /18:48

Aivarui Abromavičiui Ukrainos ministro kėdė kainuos prarastą Lietuvos pilietybę

Ukrainoje ekonominės plėtros ministru siūlomas lietuvis Aivaras Abromavičius dėl šio posto, ko gero, aukoja Lietuvos pilietybę. Antradienį Ukrainos piliečiu tapęs A.Abromavičius Lietuvos pilietybės greičiausiai neteks automatiškai.
Aivaras Abromavičius
Aivaras Abromavičius / Nuotr. iš jetfin.com

Skubos tvarka tapo Ukrainos piliečiu

Pagal Ukrainos Konstituciją ministrais gali tapti tik Ukrainos piliečiai. Todėl Ukrainos prezidentas Petro Porošenka antradienį pranešė suteikęs Ukrainos pilietybę A.Abromavičiui ir dar dviem ministrais ketinančiais tapti užsieniečiams. A.Abromavičių į ministro postą pasiūlė P.Porošenkos blokas.

Į Ukrainos ekonomikos ministrus pretenduojantis verslininkas A.Abromavičius, kuriam suteikta šios šalies pilietybė, sako, jog didžiuojasi tuo, praneša BNS.

„Aš didžiuojuosi gaudamas Ukrainos pilietybę. Jau dešimt metų esu vedęs ukrainietę, trys mano vaikai gimę Kijeve ir yra šios puikios šalies patriotai. Tikiuosi, mano pastangos ir patirtis padės Ukrainai pasiekti naujo ekonominio išvystymo lygio, suteiks skaidrumo ir atvirumo Vyriausybės darbui, padės įgyvendinti būtinas reformas per trumpiausią laiką“, – Ukrainos prezidentūros pranešime cituojamas lietuvis.

Tačiau priimdamas Ukrainos pilietybę, A.Abromavičius, ko gero, neteks Lietuvos paso.

Pagal Pilietybės įstatymą, Lietuvos pilietybės automatiškai netenkama tuomet, kai įgyjama kitos valstybės pilietybė.

Pagal Pilietybės įstatymą, Lietuvos pilietybės automatiškai netenkama tuomet, kai įgyjama kitos valstybės pilietybė.

„Asmuo, kuris įgyja kitos valstybės pilietybę, turi pranešti Lietuvos Migracijos tarnybai ir mūsų vidaus reikalų ministras konstatuoja pilietybės netekimo faktą. Nebent jis gali būti dvigubas pilietis“, “ teigė konstitucinės teisės ekspertas Vytautas Sinkevičius.

Pasak jo, išimtis galėtų būti taikoma tuomet, jei A.Abromavičius būtų tremtinių arba pabėgusių iš Lietuvos okupacijos metu asmenų palikuonis. Ar A.Abromavičiui gali būti taikoma ši išlyga, turėtų atsakyti tik jis pats, tačiau su būsimu Ukrainos ministru kol kas susisiekti nepavyksta.

Lietuva A.Abromavičiaus nedelegavo

Tuo tarpu kita įstatymo nuostata dėl galimybės Lietuvos piliečiams dirbti užsienio valstybės tarnyboje su Lietuvos Vyriausybės leidimu A.Abromavičiui negalios, nes Lietuva negali deleguoti savo žmogaus į Ukrainos ministro postą.

Tai Žinių radijui patvirtino ir prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Jovita Neliupšienė.

Taip įvertinami žmogaus asmeniniai pasiekimai, bet jis nebus deleguotas Lietuvos Vyriausybės ar Lietuvos institucijos.

„Reikia pastebėti, kad taip įvertinami žmogaus asmeniniai pasiekimai, bet jis nebus deleguotas Lietuvos Vyriausybės ar Lietuvos institucijos“, – aiškino ji.

Lietuvos atstovai kol kas neskuba dalyti komentarų apie A.Abromavičių ar vertinti jo galimybių.

Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas BNS antradienį sakė teigiamai vertinantis A.Abromavičiaus kandidatūrą, bet – tik tiek.

„Taip, žinoma (pažįstu jį, – red. past.). Buvo vakar atėjęs, mes ilgai kalbėjome su juo“, – BNS sakė P.Vaitiekūnas.

Kontroliuoja investicijas Ukrainoje

A.Abromavičius įmonėje „East Capital“, užsiimančioje turto ir vertybinių popierių valdymu, pradėjo dirbti 2002 m. Šiuo metu jis dirba įmonės padalinio Kijeve vadovu. Taip pat jis priklauso Rusijos investuotojų gynėjų asociacijos valdybai, todėl dažnai lankosi Maskvoje.

„East Capital“ nuotr./Aivaras Abromavičius
„East Capital“ nuotr./Aivaras Abromavičius

BNS žiniomis, įmonės valdomų didžiausių investicijų fondų „East Capital Russian Fund“ ir „East Capital Eastern European Fund“ vertė siekia atitinkamai 539 mln. ir 321 mln. JAV dolerių.

A.Abromnavičius taip pat prižiūri „East Capital“ padalinio „East Capital Explorer“, kurio turtas siekia 298 mln. eurų, investicijas Ukrainoje.

A.Abromavičius savo karjerą pradėjo 1996 m. bendrovėje „Hansabank“ (dabar – „Swedbank“) ir netrukus buvo paskirtas kapitalo valdymo vadovu. Vėliau jis trejus metus dirbo prekybos akcijomis vadovu „Brunswick Emerging Markets“ bendrovėje.

Ukrainoje ministru galintis tapti verslininkas tarptautiniame Konkordijos universitete Estijoje ir JAV yra įgijęs tarptautinio verslo bakalauro laipsnį. Jis laisvai kalba angliškai, rusiškai ir estiškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius