-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 01

Universiteto kiemelyje vilnys banga

Rytoj Klaipėdos universiteto miestelyje bus atidengta nauja skulptūra „Banga“, skirta Klaipėdos krašto visuomenės ir politikos veikėjui Martynui Reisgiui atminti.
Universiteto bendruomenei bendrovė „Nordsekas“ pasižadėjo padovanoti sporto aikštelę.
Klaipėdos universiteto miestelyje bus atidengta skulptūra. / Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

„Jaučiu, kad ši vieta gyva ir kad čia kažko trūksta“, – pasakojo architektas Gintas Reisgys, M.Reisgio provaikaitis, pristatydamas naujos skulptūros vietą. „Banga“ pastatyta Klaipėdos universiteto miestelyje, šalia Humanitarinių mokslų fakulteto.


Architektas „15min“ pasakojo, kad idėja sukurti „Bangą“ kilo visai netikėtai. „Prisiminiau senelės posakį, kai kalbėdama apie kokį žmogų, ji sakydavo: jis dirba lyg ant bangos“, – pasakojo G.Reisgys.
 

Metalo skulptūra simbolizuos visą Reisgių gyvenimą.  Martynas Reisgys buvo aktyvus visuomenininkas, atstovavo Klaipėdos apskričiai Mažosios Lietuvos tautinėje taryboje, rinko lėšas lietuviškai veiklai plėsti. 1923-iaisiais Klaipėdos krašto sukilimo metu M.Reisgys įsitraukė į sukilėlių Direktoriją, vėliau jai vadovavo.  

Už nuopelnus Lietuvai buvo apdovanotas Gedimino II laipsnio ordinu, Šaulių žvaigžde. Mirė Mauthauseno koncentracijos stovykloje, o jo šeima buvo ištremta į Sibirą.
 

Šeimos atžalos vėliau emigravo į Australiją. Jurgis Reisgys per gyvenimą sukauptą archyvą testamentu paliko Klaipėdos universitetui.  

„Ši skulptūra simbolizuoja mūsų šeimos istorija. Tačiau tai – tik dalelė. Tikiuosi, kad nauja skulptūra studentams primins istoriją“, – sakė M.Reisgio vaikaitė Jūratė Reisgytė.  

Skulptūros bendraautorius – klaipėdietis Vytautas Karčiauskas. Plieno ir juodojo metalo „Banga“ bus natūraliai surūdijusi, apatinė dalis atremta į juodąjį granitą.  Skulptūra bus atidengiama ir pašventinama rytoj, 15 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius