Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 26

Uosto darželis laukia pirkėjų

Dėl biurokratinių valstybės procedūrų praleidus nekilnojamojo turto aukso amžių, parduoti sklypo su statiniais Klaipėdos istorinėje dalyje Turto bankui nepavyko.
Mažųjų klaipėdiečių tėvai baiminasi, kad vasarą darželiai gali neveikti du mėnesius.
Vaikai darželyje / Egidijaus Jankausko/15min nuotr.

Prestižinėje uostamiesčio gatvelėje, jau 15 metų neveikiančiame prekybos uosto vaikų darželyje, kuo ramiausiai dienas leidžia teritoriją okupavę Vitės kvartalo valkatos ir gyvūnėliai. Per pastaruosius dvejus metus, kai valstybės turto niekas nebeprižiūri, bendrovės „Klaipėdos jūrų krovinių kompanija“ administracijos ir Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos kaimynystėje kaupiasi šiukšlių kalnai ir didėja gaisro pavojus.

Pasidomėjus, kodėl tiek daug prašoma beveik tik už sklypą, nes statinius pirkėjui teks griauti ir valyti griuvėsius, tarnautojas sakė, kad didelę vertę šių metų pradžioje nustatė turto vertintoja „Liturta“.

Buvusios užkaltos pastatų angos pavasarį šiltėjant orui atsivėrė praeivių apžvalgai. Laivų dekoracija ant nulaužtų vartų vis dar primena daugelio klaipėdiečių laimingą vaikystę ir darželio sąsajas su jūrų pramone.

Prieš pusantro mėnesio ant tvoros atsirado valstybės bendrovės „Turto bankas“ iškaba „Parduodama“. Internete paskelbtoje informacijoje buvo nurodyta, kad nustatyta keturių pastatų, kiemo statinių ir 0,5714 hektaro žemės sklypo pradinė pardavimo kaina – 4,57 mln. litų. Sklypo paskirtis – kita (visuomeninės paskirties teritorijos). Aukciono dalyvio garantinis įnašas – 200 tūkst. litų. Tačiau iškaba netrukus dingo, nes kovo 4 dieną skelbtas aukcionas neįvyko.

Direkcijai neprireikė

Pokariu pastatytą prekybos uosto darželį maždaug 1993 metais tuometė vadovybė uždarė kaip nereikalingą. Vėliau Susisiekimo ministerija nusprendė jį perduoti Klaipėdos valstybinio uosto direkcijai (KVJUD) tikėdamasi, kad sklypo prireiks.

Kai objekto priežiūra, kurią visą dešimtmetį atliko samdomas sargas, uostininkams tapo našta, apimti statybų karštligės KVJUD generalinis direktorius Sigitas Dobilinskas ir buvę ministrai svarstė galimybę pasistatyti teritorijoje naują administracinį direkcijos biurą.

Kadangi turėta dar pora vietos alternatyvų, buvo nusižiūrėtas visuomenei matomesnis sklypas su senosios Smiltynės perkėlos pastatu. 2007 metais KVJUD perdavė darželio kompleksą Klaipėdos apskrities viršininko administracijai (KLAVA), o ši – Turto bankui, kad parengtų dokumentus jam parduoti.

Pasak KLAVA Turto skyriaus vedėjos Reginos Daunorienės, Vyriausybės nutarimai, kurių projektus dėl nekilnojamojo turto rengia Turto bankas, priimami retai, kartą per metus. Tačiau ir iki formalaus turto perėmimo patikėjimo teise jį įregistruoja bei privalo juo rūpintis Turto bankas.

Vyriausybės nutarimas dėl valstybės nekilnojamojo turto pardavimo aukcione taisyklių buvo priimtas 2007 metų birželį, o nutarimas dėl pastato Klaipėdoje, esančio adresu: J.Zauerveino gatvė Nr. 16, 2008 metų spalį. „Turto banko dabar prasti reikalai. Ir šis pardavimas paskelbtas nepalankiu metu, kai visoje Lietuvoje turto niekas nebeperka“, – pažymėjo R.Daunorienė.

Samdys tvarkytoją

Pasak Turto banko Turto plėtros skyriaus specialisto Juliaus Stankevičiaus, atsakingo už informacijos teikimą apie objektą, aukcionas paskelbtas pirmą kartą. Tačiau niekas neužsiregistravo, niekas juo nesidomėjo. Greitai parduoti pastato ir nesitikima.

„Dar nebuvo valdybos posėdžio ir nenuspręsta, ką daryti su pastatų kompleksu Klaipėdoje“, – teigė J.Stankevičius. Pasiteiravus, kas atsakingas už tvarką ir pastatų priežiūrą, jis nesiginčijo, kad tai –Turto banko pareiga, tik bėda, kad ūkio darbuotojų tokiems tikslams neturima. J.Stankevičius žadėjo samdyti rangovą vartams sutvirtinti ir langams užkalti. Per balandį bus mėginama apkuopti ir aplinką.

Jei bus skelbiamas kitas aukcionas, komplekso kaina, pasak J.Stankevičiaus, vis tiek nesikeis. Pasidomėjus, kodėl tiek daug prašoma beveik tik už sklypą, nes statinius pirkėjui teks griauti ir valyti griuvėsius, tarnautojas sakė, kad didelę vertę šių metų pradžioje nustatė turto vertintoja „Liturta“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius