Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 12 /16:47

URM: Ambasada Baltarusijoje vizą buvo išdavusi dar vienam ES nepageidaujamam asmeniui

Užsienio reikalų viceministrė Asta Skaisgirytė-Liauškienė pripažino, kad Lietuvos ambasada Baltarusijoje buvo išdavusi Šengeno vizą ne tik Baltarusijos teisingumo viceministrei Allai Bodak, bet ir dar vienam aukštam Baltarusijos pareigūnui – Aukščiausiojo Teismo teisėjui Aleksėjui Rybakovui, taip pat esančiam Europos Sąjungos nepageidaujamų asmenų sąraše.
Užsienio reikalų ministerija
Užsienio reikalų ministerija / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Tiesa, šiam asmeniui Šengeno vizą Lietuvos Užsienio reikalų ministerija (URM) sustabdė pati.

Viceministrė negalėjo paaiškinti, kodėl vienam asmeniui neteisėtai išduotą vizą galėjo panaikinti URM, kai tuo tarpu A.Bodak viza panaikinta ir ji buvo išlaipinta tik pasienyje.

„Viza (A.Rybakovui – red.past.) buvo anuliuota tada, kai paaiškėjo, kad jis yra šiuose sąrašuose (ES nepageidaujamų asmenų – red past.)“, – penktadienį sakė A.Skaisgirytė-Liauškienė.

Viceministrė pripažino, kad apie įvykusį incidentą, kai Baltarusijos ambasada išdavė Šengeno vizas asmenims, kurie negali jų gauti, URM žinojo jau antradienį.

„Todėl, kad mes jau dirbome taisydami šitą klaidą“, – į klausimą, kodėl apie įvykį neinformavo visuomenės, atsakė A.Skaisgirytė-Liauškienė.

Dar du Baltarusijos deputatai, kurie penktadienį nepasirodė Lietuvos Seime vykusiame susitikime  apie probaciją ir narkomaniją, pasak viceministrės, nebuvo įrašyti į ES nepageidaujamų asmenų sąrašą, todėl jų neatvykimo priežastis – ne problemos dėl vizų.

Klaida rašant pavardes

Užsienio reikalų viceministrė teigia, kad viza Baltarusijos teisingumo viceministrei galėjo būti išduota dėl klaidos, verčiant kirilicą į lotyniškus rašmenis.

„Klaida įvyko dėl jos vardo rašybos, – sakė A.Skaisgirytė-Liauškienė. – Tai yra sisteminė klaida. Pavardės jau buvo įrašytos. Taip, galėjo vienas žmogus kažko nesuprasti. Šitą mes ir išsiaiškinsime.“

Anot jos, šiuo metu atliekamas tyrimas padės išsiaiškinti, ar dėl klaidos kalta tik sistema, kurią ketinama siūlyti tobulinti ES, ar suklydo Lietuvos ambasados Baltarusijoje darbuotojas.

„Dabar yra atliekamas tyrimas. Jeigu paaiškės, kad tai įvyko dėl žmogiškojo faktoriaus, atitinkami sprendimai bus nedelsiant priimti“, – sakė viceministrė.

Ji kol kas nesileido į kalbas apie tai, kad gali būti ketinama atšaukti ir Lietuvos ambasadorių Baltarusijoje Edminą Bagdoną. „Pirma norėtume išsiaiškinti ir pabaigti tyrimą, jeigu galima“, – atšovė A. Skaisgirytė-Liauškienė, paklausta, ar ambasadoriaus atšaukimo klausimas svarstomas.

Pats E.Bagdonas įvykio žiniasklaidai komentuoti nelinkęs. Pasak jo, į visus klausimus gali atsakyti URM, o ne jis pats.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius