2010 01 08

URM: teisėsauga turi skubiai ištirti pareiškimus dėl Baltarusijos opozicijai esą skirtų pinigų išgrobstymo

Viešus pareiškimus apie neva Lietuvoje gautas ir dingusias Baltarusijos opozicijai skirtas lėšas turi skubiai ištirti Lietuvos teisėsaugos institucijos, penktadienį pareiškė Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM), kuri teigia neturinti duomenų, patvirtinančių žiniasklaidos pranešimus.
V.Pociūno lemtingi žodžiai: „Daugiau netylėsiu...“ sukėlė dramatišką politinių įvykių grandinę.
V.Pociūno lemtingi žodžiai: „Daugiau netylėsiu...“ sukėlė dramatišką politinių įvykių grandinę. / „Lietuvos žinių“ nuotr.

„URM duomenų apie neva Lietuvoje gautas ir dingusias Baltarusijos opozicijai skirtas lėšas neturi. Tokio pobūdžio vieši pareiškimai turi būti skubiai ištirti Lietuvos teisėsaugos institucijų. URM pasirengusi visapusiškai bendradarbiauti tiriant šiuos pareiškimus“, – sakoma ministerijos pareiškime.

LNK Žinios ketvirtadienį pranešė, kad prokurorai sulaukė liudijimo, esą mįslinga Valstybės saugumo departamento (VSD) saugumo karininko Vytauto Pociūno žūtis gali būti susijusi su jo domėjimusi, kur dingo „amerikiečių pinigai, skirti Baltarusijos opozicijai remti“.

Buvęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Algimantas Matulevičius prokurorui tvirtino girdėjęs, kad prieš mįslingą žūtį Baltarusijoje V.Pociūnas domėjosi pinigų likimu.

„Kalba ir apie 40 mln., kalba ir apie 30 mln. dolerių, bet sunku pasakyti, kadangi aš to nečiupinėjau. Ir neaišku, kokia dalis nusėdo čia, Lietuvoje. Jeigu jis domėjosi, tai labai karšta informacija ir sekanti prielaida atitinkama, jūs patys galite ją padaryti“, – LNK Žinioms sakė A.Matulevičius.

Jis teigė, kad kai kurie VSD darbuotojai jau pasibaigus parlamentiniam tyrimui dėl departamento veiklos norėjo paliudyti apie dingusius amerikiečių pinigus, tačiau persigalvojo.

„Valstybės saugumo departamente neįvyko pasikeitimų, o žmonės pradėjo tikėti, kad įvyks esminių pasikeitimų. Buvo gautas signalas, kad ateis ir paliudys dar, o paskui išėjo, kad su žmonėmis susidorojo, ir paskui žmonės persigalvojo“, – aiškino A.Matulevičius.

V.Pociūnas žuvo 2006-ųjų vasaros pabaigoje Breste. Prokurorai padarė išvadą, kad žūtis buvo nelaimingas atsitikimas ir ikiteisminį tyrimą nutraukė, tačiau po skundų teismui tyrimas atnaujintas trečią kartą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius