-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 08 07

Utenos rajone dėl kiaulių maro paskelbta ekstremali padėtis

Utenos rajone aptikus antrąjį kiaulių maro židinį, rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisija ketvirtadienį paskelbė ekstremalią padėtį.
Kiaulės
Kiaulės / BFL nuotr.

„Komisijoje buvo patvirtintos apsaugos ir stebėsenos zonos, tačiau visi afrikinio kiaulių maro likvidavimo darbai jau pradėti vakar“, – BNS sakė Utenos rajono maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Linas Tiškus.

Anot jo, apsauginėje zonoje buvusių 14 kiaulių mėginiai paimti ir vežami tyrimams. Jei atsakymas bus neigiamas, kiaulių savininkai kiaules turės paskersti ir suvartoti savo reikmėms. Jas išvežti iš apsauginės teritorijos draudžiama.

Jo teigimu, visi maro židinio likvidavimo darbai turėtų būti baigti penktadienį, tuomet rajono savivaldybė su Veterinarijos tarnyba spręs, ar nutraukti ekstremalią situaciją.

Ekstremali padėtis paskelbta visame Utenos rajone, o svarbiausios jos zonos – Tauragnų ir Saulutiškio seniūnijose, į kurias įeina 3 kilometrų apsaugos ir 10 kilometrų stebėsenos zonos.

Ekstremali padėtis paskelbta visame Utenos rajone, o svarbiausios jos zonos – Tauragnų ir Saulutiškio seniūnijose, į kurias įeina 3 kilometrų apsaugos ir 10 kilometrų stebėsenos zonos.

„Mes darbus atliksime labai greitai, nes kiaulių skaičius yra labai mažas“, – BNS sakė L.Tiškus.

L.Tiškaus duomenimis, šiuo metu 3 kilometrų apsaugos zonoje, kur nustatytas maras, yra 17 smulkių kiaulių augintojų, turinčių 34 kiaules, o 10 kilometrų stebėjimo zonoje – 100 augintojų, turinčių 350 kiaulių, tačiau apsauginėje zonoje apie pusė kiaulių jau yra paskerstos.

Trečiadienį Utenos rajone nustatytas jau antrasis kiaulių maro židinys. Liepos pabaigoje šalies rytinėje dalyje, Ignalinos rajone netoli sienos su Baltarusija ir Latvija, židinys rastas didelėje ir gerai saugomoje fermoje.

Ekstremali padėtis šiuo metu dar paskelbta Ignalinos, Trakų, Varėnos, Druskininkų, Lazdijų, Šalčininkų ir Alytaus rajonuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius