Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 02

Už „auksinį tualetą“ – bausmės

Skandalingoje konteinerinio tualeto, iškilusio prie Kauno pilies, istorijoje rastas pirmas kaltasis. Šiurkščiais tarnybiniais nusižengimais apkaltintas Miesto tvarkos priežiūros poskyrio vedėjas Rimantas Rutavičius bus atleistas iš pareigų.
Tarnybiniais nusižengimais apkaltintas ir iš darbo atleidžiamas R.Rutavičius tikino esąs nekaltas ir žadėjo kreiptis į teismą.
Tarnybiniais nusižengimais apkaltintas ir iš darbo atleidžiamas R.Rutavičius tikino esąs nekaltas ir žadėjo kreiptis į teismą. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Praėjusių metų rugsėjį prie Kauno pilies iškilęs konteinerinis tualetas buvo sutiktas su džiaugsmu – politikai didžiavosi, jog žymų laikinosios sostinės pastatą apžiūrinėjantiems turistams, prispirtiems reikalo, nebereikės bėgti į greta Neries augančius krūmus. Tačiau paaiškėjus, jog 17 kv. m ploto statinys mokesčių mokėtojams atsieis daugiau nei pusę milijono litų, kilo didžiulis skandalas. Šią istoriją ėmėsi tirti savivaldybės Antikorupcijos komisija, kuri, suradusi nemažai rimtų pažeidimų, šių metų sausio viduryje savo išvadas perdavė Kauno apygardos prokuratūrai.

Atleis iš darbo

Auksiniu praminto tualeto istorija pastaraisiais mėnesiais buvo kiek aprimusi, tačiau kovo pabaigoje paaiškėjo dar vienas skandalingas faktas, perpildęs miesto vadovų kantrybės taurę - vandentiekis, elektra ir nuotekų vamzdžiai į laikiną statinį prie Kauno pilies buvo atvesti neteisėtai, neturint jokių leidimų. Lyg to būtų maža, atsakingi savivaldybės administracijos valdininkai, savavališko inžinerinių tinklų tiesimo aktą iš Kauno apskrities viršininko administracijos gavę kovo 3-iąją, šį faktą nuo politikų slėpė beveik mėnesį.

Aš jau pavedžiau ruošti įsakymą dėl atleidimo iš pareigų. R.Rutavičius bus atleistas iškart, kai darbe pasirodys po ligos, – sakė V.Gudėnas.

Informacijai apie neteisėtus inžinerinius tinklus iškilus į viešumą, savivaldybėje buvo nedelsiant sudaryta speciali komisija, kuriai buvo pavesta išnagrinėti slapukavimu ir įvairiais pažeidimais įtarto Miesto tvarkos priežiūros poskyrio vedėjo R.Rutavičiaus veiklą. Vakar speciali komisija tarybos kolegijos nariams pateikė savo išvadas, kuriose konstatavo, jog R.Rutavičius tyčia padarė šiurkštų tarnybinį nusižengimą. Kolegijos nariams buvo pasiūlyta valdininkui skirti griežtą bausmę – atleisti jį iš pareigų.

„Aš jau pavedžiau ruošti įsakymą dėl atleidimo iš pareigų. R.Rutavičius bus atleistas iškart, kai darbe pasirodys po ligos“, – paaiškino administracijos direktorius Vygantas Gudėnas.

Skųs teismui

Ligos patale šiuo metu gulintis R.Rutavičius, sužinojęs apie sprendimą jį atleisti iš darbo, tvirtino nesijaučiantis kaltas. „Jaučiuosi tapęs atpirkimo ožiu. Manau, kad tai yra specialus skubėjimas ieškoti kaltininko, kad atrodytų, jog viskas baigėsi, o visi kiti išliktų sausi. Nesijaučiu kaltas, nes už mano nugaros stovėjo ir visą laiką man sakydavo, kad tu darysi tą ir aną. O mano pareigybiniame apraše netgi tokių darbų nėra numatyta. Aš dariau tai, ko prašė mano aukštesni vadovai. O apie juos visai niekas nekalba“, – teisinosi apie 20 metų savivaldybėje dirbantis R.Rutavičius. „Tegul pasako konkrečiai, kas jį spaudė tai padaryti. Kiekvienas gali taip pasakyti“, – sakė Miesto tvarkos priežiūros poskyrio vadovui replikavo administracijos direktorius V.Gudėnas.

R.Rutavičius neslėpė, jog savivaldybės vadovų priimtą sprendimą dėl atleidimo iš darbo jis tikrai skųs teismui. „Aš turiu labai daug argumentų, kurių dabar nenoriu komentuoti. Juos kažkada pateiksiu, – miglotai kalbėjo įvairiais pažeidimais kaltinamas valdininkas. – Juk istoriją tiria prokuratūra, tad reikėjo palaukti jos išvadų ir tik tada priimt sprendimą, o ne užbėgti jiems už akių ir neįsigilinus pareikšti, kad aš esu kaltas“.

„Prokuratūra daro savo tyrimą, tačiau procesai yra ilgi. Tai įrodo jau trečius metus besitęsiantis tyrimas dėl Fredos miestelio, kur iki šiol nėra jokių išvadų. O visuomenės, spaudos ir politikų spaudimas dėl tualeto yra didžiulis ir jau nebe labai sveikas“, – savivaldybės vadovų skubėjimą ieškoti kaltųjų aiškino V.Gudėnas.

Tirs toliau

Panašu, jog šioje skandalingoje istorijoje R.Rutavičius nebus vienintelis, sulaukęs bausmės. Kai Komunalinio ūkio skyriaus vedėjas Valius Knokneris po ligos grįš į darbą, jo veiklą, susijusią su tualeto statybomis, taip pat tirs speciali komisija. „Džiugu, kad pagaliau buvo principingai įvertintas valstybės tarnautojo aplaidumas. Aiškiai galime matyti tam tikrą tarnautojų bendradarbiavimą su statybos rangovu. Kyla įtarimų, jog buvo specialiai parengta pasipelnymo schema, todėl reikia ištirti visą galimo nusikaltimo grandinę“, – trečiadienį vykusiame tarybos kolegijos posėdyje akcentavo meras Andrius Kupčinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius