-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 27

Už pašalpas teks atidirbti

Pašalpas išimties tvarka gausiantys ukmergiškiai privalės dirbti viešuosius darbus.
(NENAUDOKITE, NUFOTOGRAFUOTAM ŽMOGUI NEMALONU) Pašalpas išimties tvarka gausiantys ukmergiškiai privalės dirbti viešuosius darbus.
Pašalpas išimties tvarka gausiantys ukmergiškiai privalės dirbti viešuosius darbus. / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

Visus Ukmergės gyventojus, dėl vienų ar kitų priežasčių negalinčius pretenduoti į valstybės pašalpas, pinigais parems savivaldybė. Tačiau – ne už dyką. Ketvirtadienį Ukmergės rajono taryba nusprendė, kad tris mėnesius iš savivaldybės biudžeto išimties tvarka minimalią 350 litų pašalpą gausiantys asmenys už ją privalės 24 valandas dirbti viešuosius darbus. Už 500 litų pašalpą teks dirbti 36 valandas. Jei pašalpas skirstanti komisija nutars šeimą sušelpti dar didesne suma, už ją reikės plušėti 48 valandas. Pašalpas žmonės galės atsiimti tik atlikę privalomus darbus.

Anot E.B.Štarienės, nuo šiol visiems prašytojams bus įteikiamas specialus lapas, kuriame bus nurodytos atidirbti būtinos valandos.

Prašymų sparčiai daugėja

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėjos pavaduotoja Eglė Bernadeta Štarienė pabrėžė, kad šis sumanymas nėra naujovė. Pasak jos, tai įteisino dar 2003-iųjų pabaigoje priimtas socialinės apsaugos ir darbo ministro įstatymas „Dėl telkimo visuomenei naudingiems darbams“. E.B.Štarienė pasakojo, kad įsigaliojus šiam įstatymui išimties tvarka gaunantieji pašalpas būdavo įdarbinami seniūnijose, tačiau ilgainiui šios praktikos atsisakyta.

„Kreiptis į savivaldybės tarybą, kuri patvirtintų darbo už pašalpas tvarką, buvome priversti dėl neįtikimo prašančiųjų gausėjimo. Pernai per mėnesį sulaukdavome 2-5 prašymų, šiemet jau esame gavę net 60!“ – pažymėjo valdininkė.

Gaus ne už dyką

Išimties tvarka socialinės pašalpos skiriamos tiems, kurie negali pretenduoti į įprastas pašalpas. Pasak E.B.Štarienės, pašalpų, skiriamų išimties tvarka, dažniausiai prašo neturintieji darbo ir neužsiregistravusieji darbo biržoje. „Į mus besikreipiantys gyventojai paprastai neturi kantrybės lankytis darbo biržoje, todėl būna praradę galimybę gauti valstybinę pašalpą“, – teigė Socialinės paramos skyriaus vedėjos pavaduotoja. Ji sakė, kad neturinčiam šeimos žmogui paprastai mokama 350 litų mėnesio pašalpa, dviejų ar trijų asmenų šeimai – 500 litų, o daugiavaikei šeimai skiriama didesnė nei 500 litų suma.

Anot E.B.Štarienės, nuo šiol visiems prašytojams bus įteikiamas specialus lapas, kuriame bus nurodytos atidirbti būtinos valandos. Tik jas atidirbęs ir gavęs seniūno žymą apie atidirbtas valandas žmogus gaus pinigus.

Mažiau veltėdžių

Tai, kad seniūnija sulauks bendruomenės labui padirbėti pasirengusių gyventojų, itin palankiai įvertino LŽ kalbinta Ukmergės rajone esančio Žemaitkiemio seniūnė Rita Mikutienė. Ji prisiminė, kad prieš kelerius metus tokios praktikos jau būta – pašalpų gavėjai pjovė bei retino krūmus, grėbė žolę, lapus, rinko šiukšles. „Problemų dėl šių darbuotojų tikrai neturėjome, buvo akivaizdžios naudos“, – tikino seniūnė. Ji sakė, kad šalies seniūnų asociacijoje šiuo metu tariamasi ir žadama kreiptis į įstatymų leidėjus, kad būtų priimtas įstatymas, įpareigosiantis kiekvieną pajėgų dirbti pašalpos gavėją už ją atidirbti. Seniūnės manymu, tai turėtų kelti žmonių sąmoningumą, integruoti juos į visuomenę ir mažinti veltėdžių būrį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius