Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 05

Už praleistą posėdį iš parlamentarų siūloma atimti po penktadalį algos, už nesąžiningą balsavimą – po ketvirtadalį

Be pateisinamos priežasties praleidus Seimo ar komiteto posėdį parlamentarams siūloma 20 proc. sumažinti algą, o nesąžiningai balsavusiam politikui atlyginimas būtų mažinamas ketvirtadaliu už kiekvieną tokį balsavimą.
Seimo salė
Seimo salė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Tokius Seimo statuto pakeitimo parlamento valdybai penktadienį pristatė Etikos ir procedūrų komisija (EPK). Valdyba nutarė projektą išdalyti frakcijoms ir tik surinkus visus siūlymus dokumentą įregistruoti posėdžių sekretoriate.

„Padaryti balaganą plenarinių posėdžių salėje, kada kiekvienas Seimo narys prieš kameras norės pasisakyti, ir bus ne konstruktyvus darbas ieškant sprendimo, kad sugriežtintume Seimo narių pareigų vykdymo tvarką“, – tokį sprendimą penktadienį žurnalistams paaiškino Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

Algimantas Salamakinas Seimo valdybai penktadienį pateikė ir savo rengtas pataisas dėl parlamentarų atostogų įteisinimo. Jis siūlo, kad Seimo narių atostogos truktų 35 dienas ir būtų skelbiamos specialiu parlamento nutarimu.Ji pareiškė, kad jos netenkina EPK projektas, bet detaliau jo nekomentavo. „Manęs daug kas čia netenkina, bet kol kas mano yra tik balsas tyruose“, – tvirtino I.Degutienė.

EPK parengtomis Seimo statuto pataisomis siūloma, kad apie neatvykimą į posėdžius parlamentarai iš anksto praneštų nebe posėdžių sekretoriatui, o EPK nurodant nedalyvavimo priežastis. Komisija spręstų, kurios priežastys svarbios ir pateisinamos.

Taip pat numatyta, kad Seimo nariui be svarbios pateisinamos priežasties nedalyvavusiam posėdžiuose, kuriuose iš anksto buvo numatytas balsavimas dėl teisės aktų priėmimo, Seimo komiteto ar komisijos posėdžiuose, to mėnesio atlyginimas mažinamas 20 proc. už kiekvieną praleistą posėdį. Sprendimą dėl darbo užmokesčio mažinimo priimtų Seimo valdyba.

Pagal projektą, jeigu nustatomas akivaizdus balsavimo vienasmeniškumo pažeidimas, Seimo nariui, balsavusiam nesąžiningai, to mėnesio atlyginimas būtų mažinamas 25 proc. už kiekvieną nesąžiningą balsavimą.

Be to, statute ketinama pakoreguoti apibrėžimą, pajamų, kurias politikai galėtų gauti kaip autorinį honorarą. Pagal naująjį projektą, parlamentarai galėtų gauti honorarus už „veiklą mokslo, technikos, kultūros ar meno srityse, kuria siekiama sukurti kūrinį, t. y. kokybiškai naują, originalią, niekada anksčiau neegzistavusią konkrečią materialinę ar dvasinę mokslo, technikos, kultūros ar meno vertybę“.

EPK pirmininkas Algimantas Salamakinas Seimo valdybai penktadienį pateikė ir savo rengtas pataisas dėl parlamentarų atostogų įteisinimo. Jis siūlo, kad Seimo narių atostogos truktų 35 dienas ir būtų skelbiamos specialiu parlamento nutarimu.

Paklaustas, ar nebūtų žmogaus teisių suvaržymas nurodyti Seimo nariui, kada atostogauti, A.Salamakinas teigė, kad parlamentarai turi specifinį statusą. „Kiekvienas, kandidatuojantis į Seimą, turėtų žinoti, kad jis atostogų, kada norės, ypač kai vyksta posėdžiai, negalės pasiimti. Gali būti išskirtiniai atvejai – liga ir panašiai. Bet kada noriu, tada atostogauju – to neturi būti“, – sakė jis.

Sugriežtinti nedrausmingų ir nesąžiningų Seimo narių atsakomybę nutarta, kai Krikščionių partijos frakcijos narys Linas Karalius per pratęstą rudens sesiją sausio viduryje ilsėjosi Azijoje. Tuo metu už jį 13 kartų balsavo jo kolega Aleksandras Sacharukas. Šiems parlamentarams inicijuojamas apkaltos procesas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius