-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 09

Už praleistus posėdžius parlamentarai gali negauti atlyginimo

Seimo etikos ir procedūrų komisijos duomenimis, tarp besibaigiančios kadencijos parlamentarų neužfiksuota posėdžių nelankymo rekordininkų, išskyrus šiuo metu greičiausiai Jungtinėse valstijose besislapstančią ir už posėdžių nelankymą iš Seimo pašalintą Neringą Venckienę.
Apytuštė Seimo salė
Apytuštė Seimo salė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vis dėlto kone kas mėnesį pasitaikė po kelis parlamentarus, praleidusius vieną ar du posėdžius. Už tai jokios sankcijos nenumatytos.

Tačiau naujajam Seimui teks tai ištaisyti, nes Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad už praleistus be pateisinamos priežasties Seimo posėdžius parlamentarams turėtų būti nemokama.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė teigia, kad ši kadencija dėl posėdžių lankymo nebuvo išskirtinė – tekdavo net darbą organizuoti taip, kad priimant svarbius įstatymus būtų pakankamai balsuojančiųjų.

Etikos ir procedūrų komisijos duomenimis, per ketverius metus nė vienam parlamentarui neteko nurėžti viso atlyginimo, sumažintas buvo tik Darbo partijos nariui Gintarui Tamošiūnui.

„Pirmą dienos pusę visi dirba tvarkingai, į pavakarę, be abejo, gretos praretėja“, – pripažino Seimo pirmininkė.

Etikos ir procedūrų komisijos duomenimis, per ketverius metus nė vienam parlamentarui neteko nurėžti viso atlyginimo, sumažintas buvo tik Darbo partijos nariui Gintarui Tamošiūnui.

Parlamentarų, per mėnesį praleidusių po vieną ar du posėdžius, skaičiuojama dešimtimis. Tarp tokių Seimo narių etikos ir procedūrų komisija mini Roką Žilinską, Gintarą Steponavičių, Vitaliją Vonžutaitę, Agnę Bilotaitę ir kitus.

Konstitucinis Teismas prieš mėnesį yra išaiškinęs, kad už praleistus Seimo posėdžius be pateisinamos priežasties parlamentarams turėtų būti išvis nemokama.

Trečiadienį šis klausimas iš darbotvarkės išbrauktas. Tad greičiausiai dėl posėdžių nelankymo teks apsispręsti naujajam seimui.

„Dabartinis įstatymas numato, kad už nebuvimą posėdyje, kurio metu balsuojama už įstatymo priėmimą, trečdalis atlyginimo yra nemokamas. Bendrai susumavus – jei visą mėnesį nelankei nei plenarinių posėdžių, nei komitetų, tai atlyginimo negausi“, – skaičiuoja Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas.

Etikos ir procedūrų komisija teigia, kad šiemet parlamentarai nepavyzdingiausi buvo spalį. Į posėdžius susirinkdavo kartais vos pusė Seimo narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius