-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 01 19

Už sklypus tikisi gauti keliasdešimt milijonų

Vilniaus miesto savivaldybė savo biudžetą tikisi papildyti bent keliomis dešimtimis milijonų litų pardavusi kelis sklypus itin patraukliose sostinės vietose.
Apie 2 hektarų sklypas Grybautojų gatvėje išnuomotos vaikų globos įstaigai, tačiau, savivaldybės atstovų teigimu, jau daugiau negu metus jokia veikla čia nevykdoma.
Apie 2 hektarų sklypas Grybautojų gatvėje išnuomotos vaikų globos įstaigai, tačiau, savivaldybės atstovų teigimu, jau daugiau negu metus jokia veikla čia nevykdoma. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Parduodama žeme ir joje stovinčiais pastatais iki šiol pagal panaudos sutartį naudojosi viešoji įstaiga „Visos Lietuvos vaikai“, tačiau savivaldybės darbuotojai įsitikinę, kad čia nevykdoma jokia veikla, todėl reikia nutraukti panaudos sutartį.

Didelis, apie 2 hektarų, sklypas Grybautojų gatvėje, Turniškių pašonėje, gali būti parduotas privatiems asmenims. Tokį planą turinti savivaldybė tikisi tai įgyvendinti kaip galima greičiau ir tokiu būdu papildyti kiaurą Vilniaus biudžetą.

Kaina – dar neaiški

„Kol kas negaliu atsakyti, kada įvyks privatizacija, nes dar nėra žemės sklypo dokumentų. Kai savivaldybės Plėtros departamentas suformuos žemės sklypą, įregistruos jį, vertintojai, Turto fondas ir savivaldybė įvertins, tuomet galėsime pasakyti ir jo kainą“, – sakė savivaldybės Turto valdymo ir verslo paslaugų departamento vadovas Vytautas Grinius.

Anot jo, tik po šių procedūrų ir Kultūros paveldo departamento vertinimo paaiškės, kas šiame sklype galės būti daroma ateityje: ar teks išsaugoti dabartinius statinius, ar iškils modernių namų kvartalas.

Nenorėdamas spėlioti galimos kainos, V.Grinius užsiminė, kad tuomet, kai prekyba žemės sklypais klestėjo, už šį sklypą buvo galima gauti net apie 40 mln. Lt.

Globos namai veiklos nevykdo

Tarp privatizuojamų objektų turėtų atsirasti ir sklypas Rukeliškių gatvėje. Abu šie sklypai dar 1997 metais pagal panaudos sutartį buvo suteikti viešajai įstaigai „Visos Lietuvos vaikai“. Čia buvo įkurdinti šios įstaigos globojami vaikai, tačiau dar 2009-ųjų pabaigoje įstaiga vaikus perkėlė į Elektrėnų savivaldybę. Šiuo metu ten gyvena 20 globotinių.

Anot V.Griniaus, savivaldybės atstovai jau ne pirmą kartą tikrina, ar šiuose sklypuose esančiuose pastatuose vykdoma veikla, ir kaskart randa užrakintus vartus bei duris. „Panaudos sutartį turėsime nutraukti, nes jie nevykdo čia veiklos, kuri numatyta pagal sutartį. Buvo kilęs didelis ažiotažas, kai pradėjome ruošti dokumentus šiuos abu sklypus ir juose esančius statinius įtraukti į privatizuojamų objektų sąrašą. Mus kaltino, kad norime į gatvę išvaryti vaikus, trukdome veiklai. O realiai situacija yra kitokia – vertingos patalpos stovi tuščios“, – tvirtino V.Grinius.

Anot savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vyr. specialistės Jurgos Jankūnienės, čia gyvendavo iki 20 tėvų globos netekusių vaikų iš Vilniaus ir kitų rajonų. „Vaikus iškeldino dėl to, kad nuo 2013 metų globos namai privalės gauti licencijas, atitikti higienos normas, todėl vadovai minėjo, kad reikia lėšų remontui. Iki šiol jie čia darė tik kosmetinį remontą“, – sakė J.Jakūnienė.

Ieško rėmėjų

VšĮ „Visos Lietuvos vaikai“ laikinasis direktorius Martynas Kubilius teigė, kad patalpos neatitinka higienos normų, todėl vaikus teko iškelti. „Dabar ieškome, kas mums galėtų tas patalpas suremontuoti, tada galėsime grįžti. Ten virtuvės, valgyklos atskirtos nuo gyvenamųjų patalpų, turime sujungti. Neužtenka nei dušų, nei tualetų, reikia remontuoti stogą“, – problemas vardijo M.Kubilius.

Anot jo, teritorijoje Grybautojų gatvėje ketinama įrengti vaikų vasaros stovyklą, ten apsistoja ir Vilniuje besimokantys vaikai. „Esame girdėję, kad tą sklypą su pastatais norima parduoti, nors oficialiai mums tai nebuvo pranešta. Engia mus jau ne vienus metus, bet patys matome, kad tas sklypas kažkam labai patrauklus“, – sakė M.Kubilius.

Anot V.Griniaus, vaikus globojanti viešoji įstaiga yra išsakiusi norą įsigyti sklypus lengvatinėmis sąlygomis. „Bet įstatymai nenumato tokių galimybių, kad kam nors galėtume parduoti išskirtinėmis sąlygomis. Jeigu bus pardavinėjama, tai bus daroma bendra tvarka pagal Privatizavimo įstatymą aukcione. Kas norės, tas galės jame dalyvauti“, – teigė V.Grinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius