Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 30

Už triukšmą bute – bauda be įspėjimo

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas policininkams atrišo rankas, – dabar triukšmadarius jie gali bausti ir be kaimynų liudijimų. Taip atsitiko klaipėdiečiui, kuris apie savo bute keltą triukšmą sužinojo tik iš antstolės, pirmadienį rašo „Vilniaus diena“.
Nuo triukšmo gelbsti ausinės
Triukšmas kenkia sveikatai. / Edgaro Zagrebnevo / BFL nuotr.

Vieną naktį klaipėdietis Jurijus Tratas su dviem draugais grįžo iš žvejybos ir prie stiklelio kalbėjosi. Apie 2 val. nakties kažkam pabeldus į duris, šeimininkas jų neatidarė. Po kurio laiko vyriškis gavo raštą iš antstolių kontoros.

„Buvo parašyta, kad man skirta 155 litų bauda už viešosios rimties trikdymą ir reikia dar 90 litų sumokėti už antstolės paslaugas. Dešimt metų gyvenu šiame bute, visada sutariau su kaimynais, o, pasirodo, kad šie paskundė policijai, jog trijų vyrų pokalbis yra triukšmas“, – stebėjosi J.Tratas.

Nukeliavęs pas savo apylinkės inspektorių vyriškis sužinojo, kad tą naktį policijos budėtojai gavo skundą, kad iš J.Trato buto sklinda triukšmas. Į vietą buvo išsiųsti du patruliai, kuriems buto šeimininkas durų ir neatidarė. Patruliai savo tarnybiniame pranešime konstatavo, jog iš buto sklido triukšmas – garsiai kalbėjo keli vyrai. Tačiau J.Tratas labiausiai pasipiktino ne todėl, kad yra nubaustas už triukšmavimą, o dėl to, jog apie baudą sužinojo tik iš antstolių.

Neradęs teisybės, vyras antstolei nesumokėjo, todėl po mėnesio gavo dar vieną reikalavimą. Jame jau buvo įrašyta 407 litų suma. J.Trato sąskaitos areštuotos, tačiau jose nėra pinigų.

Tuo tarpu „Vilniaus dienos“ kalbintas Klaipėdos miesto antrojo policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Albinas Misevičius tvirtino, jog J.Tratas buvo kviečiamas į komisariatą, bet neatvyko. Todėl protokolas dėl viešosios rimties trikdymo buvo surašytas už akių ir išsiųstas jam registruotu laišku.

„Mes galime surašyti protokolą ir skirti baudą net tada, jei pažeidėjas nedalyvauja. Protokolą pasirašo ne tik tyrėjas, bet ir dar du pareigūnai. Kopija išsiunčiama pažeidėjui registruotu laišku. Tačiau galbūt žmogaus nebuvo namuose, o pašto dėžutė nėra rakinama, todėl kažkas ištraukė pranešimą apie registruotą laišką. O gal vyriškis pats tą pranešimą išmetė su šiukšlėmis – reklaminiais lankstinukais“, – svarstė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos biuro viršininkas Andrius Leliuga.

Jis griežtai paneigė įtarimus dėl pareigūnų ir antstolių suokalbio.

„Patruliams yra pasakyta, kad tokiu atveju, jei triukšmadariai neatidaro durų, pareigūnai tarnybiniame pranešime parašytų, ką girdėjo, ar buvo triukšmas. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas yra išaiškinęs, jog pagrindas bausti už triukšmą yra arba patrulių tarnybinis pranešimas, arba kaimynų liudijimai, arba garso matavimų prietaisų rodmenys. Tikrai baigėsi tie laikai, kai patruliai triukšmautojus tik pabardavo, o kaimynams patardavo kitą dieną ateiti pas apylinkės inspektorių ir parašyti pareiškimą“, – teigė A.Leliuga.

Pirmą kartą triukšmautojui gali būti skirtas įspėjimas arba bauda iki 300 litų. Per metus tokį pat pažeidimą padarius antrą kartą gresia bauda nuo 300 iki 1000 litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius