Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 29

Už viešą Stalino ar Hitlerio palaikymą – dveji metai už grotų

Antradienio vakarą konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramičienė pristatė Baudžiamojo kodekso pakeitimus, kuriais būtų draudžiama viešai reikšti pritarimą SSRS bei nacistinės Vokietijos santvarkoms. Pataisos bus svarstomos gruodžio mėnesį.
Nacistinės Vokietijos vėliava
Nacistinės Vokietijos vėliava / Photos.com nuotr.

Siūloma BK papildyti straipsniu, kuriuo numatoma baudžiamoji atsakomybė – bauda, areštas ar laisvės atėmimas iki dviejų metų – už viešai išreikštą pritarimą SSRS ar nacistinės Vokietijos agresijai, nukreiptai prieš Lietuvą, taip pat  įvykdytiems genocido ar kitiems nusikaltimams žmoniškumui arba karo nusikaltimams, kitiems labai sunkiems ar sunkiems nusikaltimams.

Seimui priėmus siūlomas pataisas, būtų baudžiama ir už šių nusikaltimų neigimą ar menkinimą.

Nori bausti už smurto kurstymą

Konservatorė taip pat siūlo griežtai bausti ir už smurto bei neapykantos kurstymą prieš nukentėjusiuosius nuo genocido, nusikaltimų žmogiškumui ar karo nusikaltimų. Už tokius pasisakymus taip pat numatoma bauda, areštas ar laisvės atėmimas iki dviejų metų.

15min.lt primena, kad šios parlamentarės iniciatyva 2008 metų vasarą buvo uždrausta prekiauti daiktais su nacizmo ar komunizmo simbolika taip pat šią simboliką naudoti viešuose renginiuose – esą taip žeidžiamas stalinizmo ir nacizmo aukų orumas. Priėmus šias pataisas, prasidėjo policijos kova su gatvės prekeiviais, prekiaujančiais originaliais sovietmečio daiktais.

Pavyzdys – kaimyninė Lenkija

V.Aleknaitė Abramikienė pristatydama šias pataisas teigė, kad 2008 m. lapkritį Europos Taryba priėmė dokumentą, pasmerkiantį tiek stalinizmo, tiek ir nacizmo nusikaltimus ir įpareigojo valstybes nares uztikrinti baudžiamumą už viešą šių režimų palaikymą.

„Piliečiai mūsų nesupras, jei atsisakysime užkardyti tokias veikas, kai kitos panašaus likimo Europos Sąjungos šalys tai daro ar jau padarė“, – kalbėjo parlamentarė.

Ji priminė, kad kaimyninės Lenkijos Seimas neseniai priėmė įstatymų pataisas, kuriomis baudžiamoji atsakomybė numatoma ne tik už viešą palaikymą, bet ir už nacistinės bei komunistinės atributikos gamybą bei platinimą. Viešas totalitarinių režimų palaikymas taip pat draudžimas Čekijoje bei Vengrijoje.

Socialdemokratams bausmės atrodo per griežtos

Socialdemokratas Vytenis Andriukaitis buvo skeptiškai nusiteikęs šio įstatymo atžvilgiu – esą reikia kriminalizuoti rasizmą bei ksenofobiją, tačiau dabartinis pasiūlymas esantis istorijos politizavimas. „Aš galiu iškelti daug klausimų, kurie nebus malonūs Lietuvos respublikai“, – kalbėjo socialdemokratas.

Jo nuomone, baudžiamoji atsakomybė už viešą nacizmo bei komunizmo palaikymą yra pernelyg griežta priemonė.

Siūlė bausti ir už „Wilno naše“

Projekto autorės bendrapartietis Vidmantas Žiemelis, išklausęs šio projekto, susirūpino, ar dėl šių pataisų nenukentės kai kurie Seimo nariai, „kurie kartais pasako daugiau negu reikia“.

V.Aleknaitė Abramikienė jam priminė, kad „Seimo narys už kalbas Seime neatsako“ – t. y. turi teisinę neliečiamybę, kuri gali būti panaikinta tik Generalinės prokuratūros prašymu.

Tuo tarpu „tvarkietis“ Petras Gražulis pasiūlė praplėsti siūlomas BK pataisas ir tokiomis pat bausmėmis bausti tuos, kurie viešai palaiko Lenkijos vykdytą Vilniaus krašto okupaciją bei tuos, kurie kalba, kad Lietuva taip pat vykdė žydų genocidą – esą tai yra netiesa, nes prie genocido prisidėjo tik kai kurie lietuviai, o ne visa tauta.

Tiesa, V.Aleknaitė Abramikienė teigė tokioms pataisoms nepritarsianti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius