Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 28

Uzbekas Strasbūrui apskundė Lietuvą, kad ši jam nesuteikė prieglobsčio

Europos Žmogaus Teisių teismas (EŽTT) nagrinėja Uzbekistano piliečio Umidjono Abdunazarovo skundą prieš Lietuvą dėl nesuteikto prieglobsčio.
Europos žmogaus teisių teismas. Bylos klausymas
Europos žmogaus teisių teismas. Bylos klausymas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip praneša Teisingumo ministerija, EŽTT skubos tvarka prašo Lietuvos vyriausybės skubiai informuoti apie faktinę uzbeko padėtį ir atsakyti, ar Lietuvos institucijos prieš nuspręsdamos įpareigoti jį išvykti iš šalies, atidžiai išnagrinėjo pareiškėjo skundą, kad grįžus į Uzbekistaną jam grėstų nežmoniškas elgesys.

Uzbekistano pilietis praėjusių metų sausio 31-ąją kreipėsi į Lietuvos institucijas, prašydamas suteikti prieglobstį Lietuvoje, motyvuodamas savo prašymą šiurkščiais žmogaus teisių pažeidimais savo valstybėje.

Vėliau U.Abdunazarovas papildomai nurodė, kad jam dėl dalyvavimo 2005 metų gegužės 13 dienos Andižano įvykiuose Uzbekistane esą gresia persekiojimas.

Migracijos departamentas praėjusių metų birželio 18-ąją nusprendė pareiškėjui prieglobsčio Lietuvos Respublikoje nesuteikti. Jo prašymas pripažintas akivaizdžiai nepagrįstu.

Minėtą sprendimą apskundus Vilniaus apygardos administraciniam teismui, šis nustatė, kad Migracijos departamento sprendimas yra teisėtas, pagrįstas ir jo naikinti nėra pagrindo.

Atsisakius suteikti prieglobstį Lietuvoje, U.Abdunazarovas prarado teisę būti šalyje, todėl Valstybės sienos apsaugos tarnyba šių metų rugpjūčio 26 dienos sprendimu įpareigojo išvykti jį iš Lietuvos.

2005 metų gegužę Andižane uzbekų kariams malšinant taikių gyventojų sukilimą prieš valdžią žuvo 500 žmonių, dauguma jų – civiliai gyventojai. Oficialusis Taškentas pranešė apie 176 žuvusius, kurie beveik visi buvo „teroristai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius