Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 04

Užburianti mėlynoji Mėnulio pilnatis: tikrai sunku atitraukti akis

Nuo liepos 31 d. stojo mėlynoji mėnulio pilnatis, dar vadinama tiesiog „Mėlynuoju Mėnuliu“. Taip ji vadinama ne dėl spalvos, o dėl to, kad tai jau buvo antroji pilnatis liepos mėnesį.
Temos: 2 Pilnatis Mėnulis

15min.lt skaitytojai nufilmavo mėnulio pilnatį keliose Lietuvos vietose. Siūlome pasižiūrėti filmuotą siužetą, kaip tai atrodė, kol mėnulis pradėjo virsti delčia. Skaitytojų teigimu, filmuotoje medžiagoje perteikti visos Mėnulio didybės ir jo nušviesto vandens tako – tiesiog neįmanoma.

Akivaizdu, kad pastaruosius kelis vakarus mėnulio pilnatimi grožėjosi daugybė žmonių visoje Lietuvoj.

Kodėl mėlynoji pilnatis?

Įprastai per metus įvyksta 12 Mėnulio pilnačių, tačiau kas dvejus ar trejus metus jų būna trylika – kaip šįmet.

Taip yra todėl, kad Mėnulis savo veidą pakeičia vidutiniškai per 29,53 paros, o mūsų kalendoriniai mėnesiai paprastai turi 30 arba 31 dieną. Taigi kiekvieni metai turi apie 11 dienų daugiau už Mėnulio kalendoriaus metus.

1932 m. leidinys ūkininkams „Maine Farmers' Almanac“ ketvirtai, papildomai sezono pilnačiai pavadinti panaudojo mėlynojo mėnulio terminą.

Anksčiau kiekvienas Mėnulis buvo vadinamas pagal sezoną, kuriame jis pasirodo, pavyzdžiui, gėlių mėnulis birželį arba derliaus Mėnulis rudenį.

1932 m. leidinys ūkininkams „Maine Farmers' Almanac“ ketvirtai, papildomai sezono pilnačiai pavadinti panaudojo mėlynojo Mėnulio terminą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius