Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 21 /13:34

Uždarytame Kariotiškių sąvartyne – dumblo rezervuaro nuotėkis

Ketvirtadienio vakarą uždarytame Kariotiškių sąvartyne įvyko avarija. Dėl kol kas nežinomų priežasčių iš sąvartyno dumblo rezervuaro įvyko nuotėkis. Pirminiais duomenimis, į aplinką – šalia esantį mišką – pateko didelis kiekis teršalų.
Kariotiškių sąvartyne šiukšlių nesimato, čia baigiami dumblo kaupyklos uždengimo darbai.
Kariotiškių sąvartynas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šiuo metu situacija stabilizuota, pradėtas aplinkai padarytos žalos vertinimas ir įvykio priežasčių tyrimas. Pirminiais duomenimis, avarija įvyko plyšus specialiai dumblą dengiančiai plėvelei. Kodėl taip nutiko – aiškinamasi.

Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas ir speciali darbo grupė vyksta į nelaimės vietą, kur aiškinsis jos priežastis bei aplinkybes. „Galiu užtikrinti, kad visa aplinkai padaryta žala bus nustatyta ir suskaičiuota, o kaltieji privalės ją atlyginti. Sieksiu ir asmeninės už avariją atsakingų žmonių atsakomybės, nes jei vienas kartas – tik atsitiktinumas, du kartai – jau sistema. Tokių veiksmų neketinu toleruoti, kaltieji turi atsakyti visu įmanomu griežtumu“, – sako ministras G.Kazlauskas.

Primename, kad analogiška avarija Kariotiškių sąvartyne įvyko pavasarį. Tąkart dumblą dengianti plėvelė prasmego, dalis dumblo taip pat pateko į aplinką.

Aplinkos ministerija informuoja, kad avarijos vietoje Kariotiškių sąvartyne dumblo tekėjimas lokalizuotas: suformuoti specialūs pylimai, teršalai į mišką nebeplinta.

Įvykio vietoje dirbantys aplinkosaugininkai paėmė laboratorinių tyrimų mėginius, jie taip pat vertina aplinkai padarytą žalą. Preliminariais duomenimis, užteršta mažiausiai 1 hektaras miško.

Aplinkos ministras G.Kazlauskas teigia, kad apie avariją informuota Trakų rajono savivaldybė. Ministro teigimu, jos vadovams siūloma spręsti dėl ekstremalios situacijos paskelbimo: remiantis kriterijumi, kad avarijos likvidavimo darbai užtruks daugiau nei 24 valandas.

Ministras G. Kazlauskas pabrėžia, kad gyventojams grėsmės nėra.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento specialistų skaičiavimais, į aplinką pateko apie 2000 tonų dumblo. Jo gylis minėtame miške svyruoja nuo 15 iki 40 centimetrų. Paimti mėginiai. Dėl aplinkai padarytos žalos – įvardinti konkrečių skaičių kol kas negalime.

Aplinkosaugininkai taip pat kreipsis į Visuomenės sveikatos centro specialistus, kurių pagal kompetenciją prašys pateikti pasiūlymus dėl kvapų kontrolės ir valdymo. Baiminamasi, jog pradėjus lyti dumblo kvapas gali pasklisti plačiai ir sukelti nepatogumų aplinkinių rajonų gyventojams.

Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas nurodė ištirti ne tik pačios avarijos aplinkybes, tačiau ir įvertinti priimtus techninius sprendimus tvarkant sąvartyno kaupą. Nurodyta įvertinti ir tai, ar tinkamai buvo atliekama techninė priežiūra. Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai prie Aplinkos ministerijos pavesta sudaryti komisiją, kuri minėtus dalykus aiškinsis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius