-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 24

Uždraudus verslo paramą partijų prievaizdai rengia galimų sukčiavimo scenarijų sąrašą

Seimui uždraudus verslo paramą politinėms partijoms, partijų finansus kontroliuojančių institucijų atstovai nusprendė pasirengti ir blogiesiems scenarijams.
Zenonas Vaigauskas
Zenonas Vaigauskas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Šią savaitę vykusiame Vyriausiosios rinkimų komisijos, Valstybinės mokesčių inspekcijos, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos, prokuratūros atstovų pasitarime nutarta parengti galimu grėsmių sąrašą.

„Buvo atsakingų institucijų pasitarimas, sutarta, kad bus sudaromas grėsmių sąrašas, siekiant išsamiai įvardyti įvairias kylančias grėsmes, kad būtų pasirengta joms užkirsti kelią“, – BNS sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Pasak VRK vadovo, aptariami įvairūs scenarijai – nuo nelegalaus grynų pinigų perdavimo iki sudėtingesnių schemų, tarkime, bandymo paramą legalizuoti per ūkinę veiklą, kompensacijas.

„Buvo kalbėta, kad gali būti bandymų nelegalias pajamas legalizuoti, tarkim, per nario mokestį, tačiau mes iš karto matysim, jei bus kokių įtartinų padidinimų. Taip pat, kad partijos neužsiimtų itin pelninga prekyba, tarkim, padaro kokį puoduką, o pinigų gauna jį pardavę kur kas daugiau, nei tas puodukas vertas“, – sakė Z.Vaigauskas.

Taip pat tarp galimų scenarijų minėta ir tai, jog partijos galėtų nelegalias aukas bandyti įteisinti kaip kompensacijas, tarkime, už patirtą žalą ar nepatogumus. „Kalbėta apie tai, kad partijos gali bandyti apeiti draudimą per kompensacijas, tarkim, partija turi pastatą, šalia vyksta kokios statybos, ir, tarkim, partijai sukeliama kokių nors nepatogumų, kurie kompensuojami“, – kalbėjo Z.Vaigauskas.

Nuo naujųjų metų įsigalioja tvarka, draudžianti verslo paramą partijoms, taip pat ir fizinių asmenų aukas ne kampanijos metu.

Seimas gruodį priėmė prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotas pataisas, kuriomis uždrausta juridinių asmenų parama partijoms.

Taip pat Seimas svarstydamas pataisas dar griežčiau nei siūlė prezidentė nustatė ribojimus aukotojams – parlamente į projektą įrašyta nuostata, kuri aukoti partijoms draudžiama ir fiziniams asmenims.

Tačiau palikta galimybė fiziniams asmenims aukoti partijoms ir kandidatams per rinkimus, t.y. politinės kampanijos dalyviai galės priimti fizinių asmenų aukas.

Uždraudus aukas, nuspręsta partijoms didinti biudžeto finansavimą, vietoje anksčiau numatytų 5,5 mln. litų kitiems metams skiriant 20 mln. litų.

Valstybės dotaciją gauna partijos, per pastaruosius rinkimus surinkusios ne mažiau kaip 3 proc. rinkėjų balsų, ir nepadariusios šiurkščių finansų tvarkymo pažeidimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius