-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 05 19

Užduočių platintojams gresia baudžiamoji atsakomybė

Pirmadienį visoje Lietuvoje prasidėjusią brandos egzaminų sesiją atidžiai seka ir policijos pareigūnai. Paviešinusiems ar įsigijusiems nuo šių metų tarnybos paslaptimi laikomas egzaminų užduotis gresia baudžiamoji atsakomybė.
Bausmės gresia ne tik platinantiems, bet ir įsigyjantiems tarnybos paslaptimi laikomas brandos egzaminų užduotis.
Bausmės gresia ne tik platinantiems, bet ir įsigyjantiems tarnybos paslaptimi laikomas brandos egzaminų užduotis. / G.Savickio/BFL nuotr.
Temos: 1 Egzaminas

Kaip „15min“ sakė Nacionalinio egzaminų centro (NEC) atstovas ryšiams su visuomene Arūnas Malinovskis, šiemet egzaminai pirmą kartą įgijo tarnybos paslapties statusą ir jį išlaiko iki tol, kol patenka į mokinio rankas. Pasak A.Malinovskio, dėl šios priežasties žmonės, dirbantys su egzaminų užduotimis, yra įpareigoti būti itin budrūs ir stebėti, kad užduotys nepatektų į viešumą. NEC atstovo teigimu, iki išspausdinant ant popieriaus užduotys saugomos kompiuteriuose, esančiuose specialiose patalpose.

„Aš kaip NEC darbuotojas negaliu net įeiti į tas patalpas, nes neturiu leidimo dirbti su tarnybos paslaptimi“, – sakė A.Malinovskis, aiškindamas, jog su užduotimis dirba ribotas skaičius žmonių. Pasak jo, nė vienas dirbantysis į tas patalpas negali įsinešti ar išsinešti jokių priemonių. Saugumo sumetimais patalpos saugomos vaizdo kameromis. Be to, visi kompiuteriai yra atjungti nuo interneto.

Ieško naivių pirkėjų

A.Malinovskis priminė, kad kiekvienais metais yra bandymų pasipelnyti pranešant apie neva turimas egzaminų užduotis. Štai pernai buvo sulaikytas jaunuolis iš Šilalės rajono, kuris už 1500 Lt moksleiviais apsimetusiems pareigūnams pardavė netikras valstybinio lietuvių kalbos egzamino užduotis. Kaip sakė A.Malinovskis, dažniausiai bandant pasipelnyti naudojamos seno pavyzdžio užduotys. „Ieškoma naivių žmonių, pasiryžusių mokėti pinigų, kad tik gautų užduotis iš anksto. Tokiu būdu sukčiai siekia gauti pelno už nieką“, – sakė A.Malinovskis.

Tam, kuris bandė neteisėtai įsigyti egzaminų užduotis, gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki 2 metų.

Į pagalbą saugant egzaminų užduotis ir šiemet yra pasitelktos policijos pareigūnų pajėgos. Jie turi brandos egzaminų tvarkaraštį ir nuolat, o ypač egzaminų išvakarėse, stebi internetinę erdvę, yra pasiruošę imtis atitinkamų priemonių. Tuo tarpu NEC ekspertai galės atskirti, ar pareigūnų aptiktos paviešintos užduotys yra tikrosios, paruoštos šiems metams, ar tai tėra klastotė.

Policijos departamento Kriminalinės policijos valdybos viršininkas Eugenijus Ušinskas sakė, kad pareigūnų, talkinančių saugant egzaminų užduotis, skaičius yra pakankamas. Pasak jo, aptikus informacijos apie neteisėtus veiksmus, bus reaguojama iš karto. Pareigūno teigimu, už egzaminų užduočių pagrobimą ar pirkimą įstatymais įteisinta baudžiamoji atsakomybė. „Ji gresia pagal Baudžiamojo kodekso 296 ir 297 straipsnius, – patikslino pareigūnas. – Tam, kuris bandė neteisėtai įsigyti egzaminų užduotis, gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki 2 metų.“ Žmogus, kuris neteisėtai atskleidė egzamino užduotis, baudžiamas teisės dirbti tam tikrą darbą, užsiimti tam tikra veikla atėmimu, bauda arba laisvės apribojimu. E.Ušinsko teigimu, įvykdžius tokį nusikaltimą mažiausia skirta bauda gali būti nuo kelių šimtų litų, didžiausia – viršyti tūkstantį.

Populiariausias – matematikos egzaminas

NEC duomenimis, šiais metais brandos egzaminus laikys daugiau nei 50 tūkst. kandidatų. Tai  dviem tūkstančiais daugiau nei pernai. Populiariausias išlieka matematikos egzaminas, jį laikys beveik 35 tūkst. kandidatų. Toliau pagal populiarumą rikiuojasi istorijos (29,6 tūkst. kandidatų) ir anglų kalbos (25,1 tūkst.) egzaminai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius