Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 24

Užduotis įsibėgėjančiam Kaunui: tapti bičiulišku miestu

Didžiulius turistų srautus dovanojusios „Ryanair“ bazės įkūrimas, Senamiesčio renesansas ir kitais metais vyksiančio Europos krepšinio čempionato finalinio etapo šeimininkų teisių užsitikrinimas – šios trys sėkmės Kauno gyvenime šiais metais paliko patį ryškiausią pėdsaką.
2010–iesiems visiškai priartėjus prie pabaigos, kartu su keliais žinomais kauniečiais nutarėme trumpai apžvelgti prabėgusius metus ir pabandyti nuspėti, kas mūsų laukia 2011–aisiais.  „Metai Kaunui buvo sunkūs, kaip ir visai valstybei. Tačiau Kaunas žemyn nebesmuko. Mieste matyti nemažai atsigavimo
2010–iesiems visiškai priartėjus prie pabaigos, kartu su keliais žinomais kauniečiais nutarėme trumpai apžvelgti prabėgusius metus ir pabandyti nuspėti, kas mūsų laukia 2011–aisiais. „Metai Kaunui buvo sunkūs, kaip ir visai valstybei. Tačiau Kaunas žemyn nebesmuko. Mieste matyti nemažai atsigavimo / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

2010–iesiems visiškai priartėjus prie pabaigos, kartu su keliais žinomais kauniečiais nutarėme trumpai apžvelgti prabėgusius metus ir pabandyti nuspėti, kas mūsų laukia 2011–aisiais.

„Metai Kaunui buvo sunkūs, kaip ir visai valstybei. Tačiau Kaunas žemyn nebesmuko. Mieste matyti nemažai atsigavimo ženklų, daugiau pasitikėjimo savimi, daugiau noro veikti, dalyvauti, o ne laukti ir viską ignoruoti. Ima ryškėti miesto konsolidacija, bendruomeniškas telkimasis ir bandymai veikti kartu“, – paprašytas įvertinti prabėgusius metus, kalbėjo architektas Audrys Karalius.

Nušvitęs Kauno veidas

Kauno dramos teatro vadovas, aktorius Egidijus Stancikas išskyrė neatpažįstamai pasikeitusį išorinį miesto veidą, ypač Santakoje bei Nemuno saloje.

„Visi ten buvę šabakštynai buvo sutvarkyti. Pagražėjęs Kauno veidas tam tikra prasme yra ir kultūros ženklas, – tvirtino menininkas. – O kultūrine prasme prabėgę metai buvo aktyvūs ir paliudijo, jog Kaunas yra tikrai savitas miestas, įdomus ne tik mums patiems, bet ir visai Lietuvai“.

„Kaunas šiais metais ėjo į priekį, tik labai lėtai, – konstatavo aktyvus Senamiesčio bendruomenės narys Vytautas Gustas, didžiausiu Kauno laimėjimu įvardinęs „Ryanair“ pritraukimą. – Šįmet buvo per mažai globalių, su perspektyva susietų sprendimų“.

Tuo tarpu E.Stancikas, paklaustas apie didžiausią šių metų nusivylimą, išskyrė neprasidėjusią Laisvės alėjos rekonstrukciją.

Svarbiausia – išlaikyti krepšinio čempionato egzaminą

Kalbėdami apie ateinančiais metais Kauno laukiančius iššūkius, „15min” pašnekovai buvo vieningi – pagrindiniu miesto ir miestiečių egzaminu taps rugsėjį vyksiantis finalinis Europos vyrų krepšinio čempionato etapas. Nuo to, kaip Kaunas sugebės priimti dešimtis tūkstančių svečių, nemaža dalimi priklausys miesto ateities perspektyvos.

„Kiti metai Kaunui bus reikšmingas metas pasirodyti svetingu, tvarkingu ir turinčiu begales pramogų miestu. Į Hanza dienas ir krepšinio čempionatą atvyksiantys turistai turi išsivežti kuo geriausius atsiliepimus, jie turi reklamuoti Kauną kaip tinkamą turizmui, verslui ir pramogoms miestą. Norint įgyvendinti šiuos tikslus, visų pirma reikės, kad savivaldybė verslui užduotų vystymosi strategiją“, – tvirtino viešbučio „Daugirdas“ savininkas V.Gustas.

„Kauno tikslas ateinančiais metais – išmokti gyventi su kukliu biudžetu. Sklandžiai, oriai ir rezultatyviai atlikti šeimininko misiją tarptautinėse Hanzos dienose ir Europos vyrų krepšinio čempionate. Įprasti miestui duoti, o ne tik imti iš jo“, – laukiančius iššūkius vardino A.Karalius.

Iššūkis – tapti bičiulišku miestu

Kalbėdamas apie ateinančius metus, dramos teatro vadovas išskyrė ir vasarį įvyksiančius savivaldos rinkimus, po kurių gali keistis miestą valdantys politikai.

„Rinkimai pakoreguos visa tai, kas daroma. Visada yra blogai, kai kažkas keičiasi, nes tada prasideda eksperimentai. Juk ne iš karto žmonės atėję pribręsta nuosekliems darbams. Reikia daug dienų pasitrinti, kol viskas įsibėgėja, kol atsiranda prioritetai“, – apie galimai laukiančias permainas ir jų pasekmes perspėjo menininkas.

Kalbėdamas apie Europos čempionato finalinį etapą, E.Stancikas pabrėžė, jog tuo metu į Kauną bus nukreiptas viso pasaulio dėmesys. Pasak aktoriaus, čempionatui turi ruoštis ne tik jo organizatoriai ar miesto šeimininkai, bet ir kiekvienas kaunietis.

„Ne pastatai, ne geras oras, o patys žmonės sudaro miesto dvasią. Atviros širdies, geranoriškas ir šiltas sirgalių bei krepšininkų sutikimas padarys miestą visada lankomą daug metų į priekį, – vylėsi E.Stancikas. – Ne pareigybės turėtų vaikščioti po Laisvės alėją, o žmonės, mylintys savo miestą. Tada jis įgaus išskirtinumą visų kitų miestų atžvilgiu. Tada jis būs bičiuliškas. Tai bus didžiausias mūsų iššūkis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius