-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 10 21

Užsienio investuotojai: Lietuva – maža, nežinoma šalis

Pas prezidentę Dalią Grybauskaitę trečiadienį viešėdami užsienio investuotojų atstovai pabrėžė, jog būdama maža šalis Lietuva deda per mažai pastangų, kad pritrauktų užsienio verslą. Pagrindinės kliūtys – mažas šalies žinomumas, taip pat mokesčių politika, liberalumo stoka ir aukštas korupcijos lygis.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė priėmė Europos verslo tinklo ir užsienio verslininkų asocijuotų struktūrų atstovus.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė priėmė Europos verslo tinklo ir užsienio verslininkų asocijuotų struktūrų atstovus. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys po susitikimo žurnalistams teigė, jog susitikimo tikslas buvo išgirsti užsienio investuotojų požiūrį į Lietuvą, išgirsti jų matomas problemas.

„Prezidentė D.Grybauskaitė, kalbėdama ir atsakydama į investuotojų pastabas, pabrėžė, kad aplinka verslui ir ypač užsienio investuotojams, kurie atneša į Lietuvą investicijas, yra viena svarbiausių Lietuvos ūkio atsigavimo iš nuosmukio sąlygų ir esminių veiksnių“, – sakė L.Balsys.

Pasak jo, prezidentė sutiko su investuotojų pastebėjimu, jog viena didžiausių problemų Lietuvoje išlieka korupcija. „Prezidentės nuomone, korupcija iš tiesų yra taip įsišaknijusi, kad iš esmės yra tas vėžys, kuris griauna ne tik verslą, bet ir visą visuomenę“, – sakė D.Grybauskaitės atstovas.

Lietuvos vardas netraukia pirkėjų

Didžiosios Britanijos prekybos rūmų Lietuvoje atstovas Chrisas Butleris teigė, jog susitikime dalyvavo daugiau negu 10 užsienio šalių prekybos rūmų atstovų. Jis džiaugėsi galimybe tiesiogiai išsakyti nuogąstavimus prezidentei ir vylėsi, jog tokių susitikimų ateityje bus daugiau.

Pagrindinės problemos užsienio investuotojams – nepalanki mokesčių politika, skaidrumo trūkumas priimant sprendimus, korupcija bei Lietuvos vizijos nebuvimas.Pasak C.Butlerio, užsienio investuotojai nuogąstauja dėl nevienodų sąlygų rinkos dalyviams Lietuvoje. Anot jo, norėdama pritraukti investuotojų Lietuva turėtų liberalizuoti rinką – pradedant darbo, mažmenine rinka ir baigiant energetikos sektoriumi. „Prezidentė teigė, jog atsižvelgs, jei investuotojas turi rimtų skundų dėl sąlygų“, – sakė C.Butleris.

Kaip pagrindines problemas užsienio investuotojams Lietuvoje jis įvardijo nepalankią mokesčių politiką, skaidrumo trūkumą priimant sprendimus, korupciją bei Lietuvos vizijos stoką.

„Mes manome, kad neįmanoma pritraukti daugiau investicijų, jei Lietuva neturi vizijos apie ekonomiką ir investicijas“, – sakė C.Butleris.

Pasak jo, Lietuva nepritraukia tiek investicijų, kiek galėtų. Vienas didžiausių to trūkumų – mažas šalies žinomumas.

Kaip pavyzdį jis pateikė vieno verslininko žodžius: „Man sunku parduoti prekę, pritraukti pirkėjų, kai produktas yra gamintas Lietuvoje – niekas nežino, ar tai geras, ar blogas ženklas. Lietuva nieko nesako. Pavyzdžiui, Danija turi aiškią asociaciją.“

Jis pripažino, jog šiuo metu sunku įvertinti, kas yra Lietuvos, o kas – pasaulio rinkos problema, tačiau pabrėžė, jog norėdama pritraukti užsienio investicijų maža šalis turi suteikti palankias sąlygas kurti verslą, atidaryti įmones, jas valdyti ar uždaryti. „Negaliu pasakyti, kad sąlygos yra labai blogos, bet mažoje šalyje tam turėtų būti skiriama daugiau dėmesio, turi būti žymiai patogiau kurti verslą“, – teigė C.Butleris.

Jis vylėsi, jog panašūs susitikimai vyks dažniau ir apie problemas bus ne tik kalbama, bet ir jos sprendžiamos.

„15min“ praėjusią savaitę rašė, jog Lietuvos įvaizdžiui skirti milijonai išgaravo it nebuvę, o bendros, vieningos įvaizdžio kūrimo strategijos šalis taip ir neturi. Premjeras A.Kubilius tuomet „15min“ teigė, jog strategijos „Lietuva – drąsi šalis“ atsisakyta, nes „nebuvo iki šiol normalių rezultatų“. Anot premjero, dabar svarstoma apie ilgalaikę viziją, kaip derėtų prisistatyti pasauliui. Tačiau kada idėja galėtų virsti kūnu, lieka neaišku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius