2010 11 13

Užsienio kalėjimuose gyvenantys lietuviai nenori grįžti į Lietuvos įkalinimo įstaigas

Jei Jungtinė Karalystė nuspręstų nuteistus asmenis įkalinti pagal jų tautybę, vien nusikaltėliams iš Lietuvos tektų skirti vidutinio dydžio anglišką kalėjimą. Bet daugeliui lietuvių kalinių netrukus gali tekti krautis mantą ir keliauti į tėvynę.
Konstitucijos egzaminą laikys ir kaliniai.
Konstitucijos egzaminą laikys ir kaliniai. / Sauliaus Žiūros nuotr.

Net 401 Lietuvos pilietis šiuo metu atlieka bausmę Anglijos, Velso, Škotijos ir Šiaurės Airijos įkalinimo įstaigose. Tarp nuteistų kalėti imigrantų iš Lietuvos – aštuoniolika moterų, primena „Lietuvos rytas“.

Jungtinės Karalystės kalėjimuose iš viso kali daugiau kaip 94 tūkstančiai kalinių, tarp jų – beveik 12 tūkstančių užsieniečių iš 166 pasaulio valstybių. Per metus valstybės biudžetui vien svetimšalių nuteistųjų išlaikymas kainuoja apie 425 mln. svarų (per 2 mlrd. litų). Todėl Londonas užsimojo jau nuo kitų metų užsieniečius kalinius siųsti į tėvynę.

15min.lt jau rašė apie tai, kad Anglija nori sutaupyti ir Lietuvos sąskaita.

Lietuva atsidūrė dešimtuke

Jungtinės Karalystės teisingumo ministerija šią savaitę paskelbė dešimtuką užsienio valstybių, kurių piliečiai dažniausiai peržengia britų Temidės nustatytas ribas. Pirmą kartą šiame dešimtuke atsidūrė ir Lietuva.

Tiesa, šioje suvestinėje pateikti duomenys, surinkti tik iš Anglijos ir Velso kalėjimų, nes Škotijos ir Šiaurės Airijos kalinimo sistemos turi autonomiją ir tvarko atskirą statistiką.

Per dvylika pastarųjų mėnesių lietuviai nusikaltėliai sugebėjo išstumti iš šio sąrašo netgi pasaulio milžinę Indiją.

Greičiausiai šią juodąją statistiką lemia tai, kad Jungtinėje Karalystėje susibūrė didelė lietuvių imigrantų bendruomenė”, – „Lietuvos rytui” kalbėjo britų organizacijos „Prison Reform Trust” (Kalėjimų reformos trestas) atstovas, kriminologijos ekspertas, daktaras Kimmettas Edgaras.

Yra ne vienas žmogžudys

Lietuvių padarytų nusikaltimų skalė – labai įvairi: nuo alkoholio išprovokuotų buitinių kivirčų iki suplanuotų žmogžudysčių.Antai Londono Belmaršo griežtojo režimo kalėjime sėdi keturi vyrai iš Lietuvos, nuteisti kalėti iki gyvos galvos už žmogžudystes. Škotijoje irgi kali bent keli žmogžudžiai.

Lietuvės moterys dažniausiai įkalinamos už prekybą žmonėmis – merginų atvežimą ir jų pardavimą prostitucijos tinklams. Vis daugiau lietuvių įkliūva teisėsaugai už narkotikų gabenimą stambiu mastu. Tačiau dažniausiai nusikalsta girti lietuviai.

Kalėjimai atitinka viešbučių lygį

Oficialūs duomenys rodo, kad vieno užsieniečio kalinio išlaikymas britų mokesčių mokėtojams atsieina nemažus pinigus – apie 38 tūkst. svarų (apie 152 tūkst. litų) per metus. Taigi vien nuteistųjų iš Lietuvos priežiūra kainuoja daugiau kaip 14 mln. svarų (56 mln. litų).

Kokiomis sąlygomis gyvena lietuviai, atliekantys bausmę Jungtinės Karalystės kalėjimuose?

„Didžioji dalis šios šalies kalėjimų kitose valstybėse atitiktų dviejų ar net trijų žvaigždučių viešbučio lygį.

Lietuviai kaliniai, bent tie, kurie yra nuteisti už neprievartinius nusikaltimus (pavyzdžiui, kontrabandinių cigarečių gabentojai ar avarijas neblaivūs padarę vairuotojai), ypač nori būti perkelti į lengvojo režimo kalėjimus Pietų Anglijos Kento ar Esekso grafystėse.

Ten taisyklės tokios liberalios ir aplinka tokia graži, kad apsilankęs gali ne iš karto suvokti, jog esi įkalinimo įstaigoje.

Kalėjimuose maitinimas labai geras, gyvenama vienvietėse kamerose. Yra sąlygos mokytis ne tik anglų kalbos, bet ir naujų profesinių įgūdžių.

Kai kurie kalėjimai turi vadinamąjį atvirąjį režimą: kalinys sugrįžta tik pernakvoti, ypač jei jo bausmė jau baigiasi”, – „Lietuvos rytui” pasakojo Jungtinės Karalystės teisėsaugos sistemoje daugiau nei dešimtmetį dirbantis lietuvis, paprašęs neskelbti savo pavardės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius