Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 12 /15:35

Užsienio reikalų ministerija įteikė Rusijai notą dėl incidentų Baltijos jūroje

Į Užsienio reikalų ministeriją trečiadienį buvo iškviestas Rusijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Udalcovas. Jam įteikta diplomatinė nota.
Užsienio reikalų ministerija
Užsienio reikalų ministerija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nota, pasak ministerijos, reiškiamas susirūpinimas dėl pasikartojusių Rusijos Federacijos karinių jūrų pajėgų veiksmų, kuriais pažeidžiamos suverenios Lietuvos Respublikos ir kitų valstybių teisės ir laisvės Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje Baltijos jūroje.

„Užsienio reikalų ministerija ragina Rusijos Federaciją nuosekliai laikytis tarptautinės teisės normų, geros kaimynystės principų ir užtikrinti, kad panašūs incidentai nepasikartotų.

Rusijos ambasadoriui taip pat buvo pakartotinai išreikštas Lietuvos susirūpinimas dėl branduolinį užtaisą galinčių nešti raketų „Iskander-M“ dislokavimo Kaliningrado srityje bei Rusijos lėktuvų skrydžių virš Baltijos jūros“, – rašoma ministerijos pranešime.

NATO oro policiją vykdantys naikintuvai vien spalio 6–9 d. 20 kartų kilo atpažinti ir palydėti Rusijos lėktuvus, skrendančius šalia NATO oro erdvės.

Nurodė 6 laivams keisti kursą

Pasak Krašto apsaugos ministerijos, spalio 10 dieną Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų valdymo centras, vykdantis nuolatinį Lietuvos Respublikos teritorinės jūros ir išskirtinės ekonominės zonos stebėjimą, fiksavo, kad Rusijos Federacijos kariniai laivai dėl Rusijos Federacijos išskirtinėje ekonominėje zonoje vykdomų laivų pratybų nurodė keisti suplanuotą kursą 6 Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje esantiems civiliniams laivams.

Reaguojant į situaciją patruliuoti Lietuvos teritorinėje jūroje ir išskirtinėje ekonominėje zonoje ir galimiems Rusijos Federacijos karinių laivų vykdomų civilinės laivybos trikdymo atvejams fiksuoti į jūrą buvo išsiųstas Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų laivas „Dzūkas“ (P12). Jis Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje aptiko ir vizualiai atpažino du Rusijos Federacijos karinius laivus, kurie radijo ryšiu buvo perspėti dėl vykdomų veiksmų Lietuvos Respublikos ekonominėje zonoje.

Spalio 10 dieną vakare laivas „Dzūkas“ fiksavo, kad Rusijos laivai pasitraukė iš Lietuvos IEZ į Rusijos Federacijos IEZ.

Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų laivas „ Dzūkas“ tęsė patruliavimą ir kontrolę Lietuvos IEZ iki spalio 11 d. 11 val. , vėliau jį pakeitė ir patruliavimą bei kontrolę iki spalio 11 d. 24 val. vykdė budintis KJP laivas „Sūduvis“ (M52). Daugiau Rusijos Federacijos karinių laivų ir kitų įtartinų objektų užfiksuota nebuvo.

Apie 2016 m. spalio 6–14 dienomis vyksiančias laivų pratybas ir dėl jų Rusijos Federacijos išskirtinėje ekonominėje zonoje esančius pavojingus laivybai pratybų rajonus buvo iš anksto pranešta Baltijos jūros navigacinių įspėjimų interneto svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius