Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 11

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius: tema dėl nutekinto ambasadorių pokalbio – baigta

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius penktadienį dar kartą ėjo į Seimo užsienio reikalų komitetą aiškintis dėl nutekintų ir paviešintų Lietuvos diplomatų pokalbių telefonu istorijos. Po posėdžio, kuris truko trumpiau nei buvo numatyta, L.Linkevičius žurnalistams pasakojo neturįs nieko naujo pasakyti šia tema, todėl nematąs jokios prasmės toliau aptarinėti šį reikalą.
Renatas Juška ir Arūnas Žurauskas
Renatas Juška ir Arūnas Žurauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Ta tema baigta, ta tema neturi jokios prasmės būti tęsiama, ji neturi jokios naudos nei valstybės požiūriu, nei apskritai“, – teigė L.Linkevičius.

Pasak jo, iki šiol nėra aišku, kas ir kaip nutekino tuometinių Lietuvos ambasadoriaus Vengrijoje Renato Juškos ir ambasadoriaus Azerbaidžane Artūro Žurausko pokalbius.

„Negaliu jums pasakyti tikrai. Nežinau. Žinosiu – pasakysiu“, – paklaustas, ar jau aišku, kad tai padarė užsienio tarnybos, sakė L.Linkevičius. 

Pasak ministro, dabar istoriją gali narplioti prokurorai ir, jei jiems reikės, Užsienio reikalų ministerija pateiks visą turimą informaciją. Tačiau pats ministras mano, kad tirti nebėra ką.

L.Linkevičius pripažįsta, kad po nutekintų diplomatų pokalbių praėjus dviem mėnesiams Lietuva dar nieko nepakeitė tobulindama ryšio saugumą ambasadose, nes tam reikėjo pinigų, o jų galima rasti nebent kitų metų valstybės biudžete.

„Mes negalime visko atlikti pagal turimus resursus“, – teigė ministras.

Kad tikrai nebuvo jokios prasmės ir priežasties, kodėl šitie ambasadoriai turėjo būti atšaukti, – sakė A.Ažubalis.

Pasak jo, kol kas diplomatams yra nurodyta atsargiau kalbėti viešoje erdvėje, nesaugiu telefono ryšiu, net rašant dokumentus galvoti, kad jie gali patekti į viešumą.

A.Ažubalis: ambasadoriai turėjo likti darbe

Penktadienio Užsienio reikalų komiteto posėdis dėl ambasadorių pokalbių nutekinimo buvo sušauktas opozicijos narių konservatorių ir liberalų pageidavimu. Po posėdžio, kuriame išklausė papildomą informaciją, jie tikino likę prie savo pozicijos, kad ambasadoriai buvo atšaukti be reikalo.

„Buvo pateikta tyrimo medžiaga ir ji tik patvirtino mūsų prielaidas, kurios buvo išsakytos anksčiau, kad tikrai nebuvo jokios prasmės ir priežasties, kodėl šitie ambasadoriai turėjo būti atšaukti. Gal yra kitokių priežasčių, bet jų komitetui nepavyko sužinoti“, – po posėdžio penktadienį pareiškė Užsienio reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas, konservatorius Audronius Ažubalis.

Pasak jo, ambasadorius atšaukdama Lietuva „pasikabino“ ant provokacijos ir pademonstravo, kad prieš ją galima naudoti tokius metodus. 

„Čia yra tų, kurie priėmė tokį sprendimą, profesionalumo ir atsakomybės prieš diplomatinę tarnybą reikalas“, – teigė konservatorius.

Pats ėjęs užsienio reikalų ministro pareigas A.Ažubalis sako dar turintis vilties, kad šis atvejis bus pirmas ir paskutinis, o iš jo pasimokys ne tik diplomatai, bet ir diplomatų vadovai.

Primename, kad vasarą į „Youtube“ pateko pokalbiai, kuriuose Lietuvos ambasadorius Vengrijoje R.Juška ir ambasadorius Azerbaidžane A.Žurauskas kalbasi apie Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktą, vidaus situaciją Turkmėnijoje bei šmaikštauja apie Lietuvos premjerą bei prezidentę.

Abu ambasadorius ministras L.Linkevičius dėl šio skandalo nutarė atšaukti, nors tam ir nepritarė Seimo Užsienio reikalų komitetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius