Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 03

Užtraukti linksmą laidotuvių giesmę Kauno valdžiai dar anksti?

Pakasynų giesmę Kauno valdančiajai koalicijai užtraukė socialdemokratai, o konservatoriai jai džiugiai pritarė. Tačiau meras Rimantas Mikaitis tikisi, jog audra kilo tik stiklinėje.
Valdančiąja Kauno koaliciją vėl blaško nesutarimai.
Valdančiąja Kauno koaliciją vėl blaško nesutarimai. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Praėjusią savaitę gausiausia, 6 narius turinti, koalicijos „Už Kauną“ frakcija spaudos konferencijoje oficialiai pareiškė, kad dirbti su kitais koalicijos partneriais jiems vis sunkiau.

Neįtiko partneriai

Laikinosios sostinės socialdemokratų šulai Orinta Leiputė (LSDP Kauno skyriaus pirmininkė), Gintautas Labanauskas (frakcijos seniūnas), vicemeras Kęstutis Kriščiūnas Kauno miesto tarybos nariai Valys Venclovas ir Artūras Kriščiūnas vienu balsu skundėsi, jog koalicijos partneriai blokuoja jų pastangas perimti kai kurių savivaldybės įmonių kontrolę.

Esą tokiu būdu socialdemokratai negali tesėti rinkėjams duotų pažadų: nedidinti vandens kainų, pakeisti mokesčių už šiukšlių išvežimo tvarkos.

Valdančiosios Kauno koalicijos krizė kilo prieš dvi savaites, kai socialdemokratai pabandė nušalinti nuo pareigų ilgametį „Kauno vandenų“ direktorių Vilių Buroką ir pakeisti jį savo partijos kandidatu.

Kiti koalicijos nariai pasipriešino šiam žingsniui, ypač aktyviai V.Buroką ginti stojo liberalcentristas Arvydas Garbaravičius ir „Vieningo Kauno“ lyderis Visvaldas Matijošaitis. Savo partijos kolegų nepalaikė ir administracijos direktorius Antanas Navakauskas.

Dešinieji trina rankas

Į kairiųjų dejones žaibiškai reagavo gausiausios miesto taryboje, bet opozicijoje atsidūrusius konservatorių frakcijos lyderis, buvęs meras Andrius Kupčinskas.

Kauno konservatoriai praėjusį penktadienį taip pat surengė spaudos konferenciją. „Mes matome, jog šešių partijų atstovams sunkiai sekasi susitarti tarpusavyje, suderinti sunkiai suderinamus interesus. Dėl to kenčia miestas, nes stringa svarbūs ūkio, infrastruktūros plėtros darbai“, – sakė A.Kupčinskas.

Kauno konservatorių lyderis oficialiai pareiškė, jog siekiama lipdyti „vaivorykštės“ koaliciją iš dešiniųjų ir kairiųjų atstovų Kaune.

Audra tik stiklinėje?

Meras liberalas Rimantas Mikaitis nebuvo linkęs panikuoti sakydamas, jog socialdemokratai jau ne pirmą kartą skelbia štormą Kauno politiniame vandenyne, bet paaiškėja, jog tai tebuvo audra stiklinėje.

„Socialdemokratai nuolat sukelia bangas, nors tenka pripažinti, jog dabar jos pakilo aukščiau. Taip yra todėl, kad banguoja nesutarimai pačių socialdemokratų viduje. Tarp Kauno frakcijos ir partijos vadovybės, tarp Kauno skyriaus narių. Bet tikiuosi, jog koaliciją išsaugosime, susitarsime“, – kalbėjo R.Mikaitis.

Paklaustas apie konservatorių pastangas pervilioti į savo pusę gausiausią Kauno valdančiosios sąjungos frakciją, R.Mikaitis atsakė: „Ir čia nieko naujo. A.Kupčinskas nuo pat šios koalicijos sudarymo pradžios, netekęs mero posto, suko ratus aplink ir ieškojo plyšių mūsų vienybėje.“

Ir nori, ir bijo

„15min“ žiniomis, partijos kolegų norui sprukti iš dabartinės koalicijos į konservatorių glėbį nepritaria LSDP pirmininkas Algirdas Butkevičius. Pasipriešinti pirmininko valiai nedrįsta ir socdemų Kauno skyriaus pirmininkė O.Leiputė.

Kairiųjų maištininkai G.Labanauskas, K.Kriščiūnas ir Artūras Orlauskas tarsi neryžtingos jaunamartės ir nori, ir bijo. Nori turėti daugiau įtakos Kaune, bet bijo, kad konservatoriai juos gali apmauti. Juk „vaivorykštės“ koalicijoje socdemai nebebus vyraujanti jėga, kaip dabartinėje: daugumą sudarys 12 miesto tarybos narių turintys konservatoriai.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius