Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2023 05 31

V.Čmilytė-Nielsen: rugsėjį rengti pirmalaikius rinkimus – neracionalu

Valdantiesiems Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščioniams demokratams (TS-LKD) siūlant pirmalaikius Seimo rinkimus rengti rugsėjo 10 dieną, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad tai būtų neracionalu.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Aš vertinčiau pasiūlymus ne per nuoširdumą, o per racionalumo prizmę. Tai man rodos, kad ne nėra racionalus pasiūlymas rengti rinkimus rugsėjo 10 dieną šių metų“, – Žinių radijui trečiadienį sakė Seimo pirmininkė.

Pasak jos, vykstant rinkiminei kampanijai „tikrai visi esminiai valstybės darbai vienaip ar kitaip turėtų būti patraukti į šoną“, be to, pasak jos, koaliciją sudariusios politinės jėgos turėtų nepamiršti prisiimtų įsipareigojimų.

„Visgi koalicijų sudarymas, prisiėmimas atsakomybės – jis įpareigoja, ir tas įpareigojimas, ypatingai dabartiniu laiku, tai yra labai rimtas dalykas. Turint galvoje, kad rudenį 2024-ųjų metų laukia eiliniai Seimo rinkimai, aš nematau priežasties, to įsipareigojimo ir tos atsakomybės dabar kratytis“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Valdantieji konservatoriai praėjusią savaitę registravo nutarimo projektą dėl pirmalaikių Seimo rinkimų rugsėjo 10 dieną, argumentuodami būtinybe perkrauti politinę sistemą.

Tokį sprendimą TS-LKD prezidiumas priėmė reaguodamas į žiniasklaidos tyrimus dėl savivaldos politikų galimo piktnaudžiavimo jiems skiriamomis išmokomis.

„Jaučiuosi, kad yra sukeltas nereikalingas ažiotažas sprendžiant vieną problemą – savivaldybių tarybų narių išlaidas. Na, sukelta didesnė ir aš tam pateisinimo nematau. Aš manau, kad to nereikėjo daryti. Tai yra gana emocingas pasiūlymas didžiųjų koalicijos partnerių konservatorių“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Savo ruožtu prezidentas Gitanas Nausėda antradienį teigė matantis du kelius iš kilusios krizės dėl savivaldos politikų piktnaudžiavimo išmokomis: pirmalaikius Seimo rinkimus arba Vyriausybės atnaujinimą.

Visuomenininkas Andrius Tapinas paskelbė, kad kai kurie savivaldos politikai maksimaliai panaudojo galimas sumas, nepaisant to, kad per pandemiją judėjimas ir kitokia veikla buvo smarkiai apriboti, pylėsi kurą mokėdami skirtingomis banko kortelėmis, skirtinguose miestuose beveik tuo pačiu metu.

Premjerė Ingrida Šimonytė yra paskelbusi, kad tuo atveju, jei nebus pritarta pirmalaikiams rinkimams, ji atsistatydins.

Seimo pirmininkė teigė, premjerės poziciją suprantanti bei pažymėjo, kad spėliojimas apie naują Vyriausybės sudėtį – ankstyvas.

„Jei pirmalaikiams rinkimams nebus pritarta, turėtų įvykti Vyriausybės atsistatydinimas, ir, žinoma, tada prasidės ta įdomioji dalis dėl naujos ar senos-naujos Vyriausybės formavimo ir performavimo“, – kalbėjo ji.

„Jei ši koalicija išlieka, o šiandieną galime konstatuoti, kad koalicija yra nepaisant visų sukrėtimų ir išbandymų, tai galbūt yra vienas iš liudijimų, kad koalicija nuo pat pradžių buvo stipresnė, nei galėjo atrodyti, nes tiek sukrėtimų išlaikėme ir dirbame kartu toliau. Tai jai ši koalicija išlieka, tai kažkokia tai mozaika susidėlios. Aš tuo, tiesą pasakius, beveik neabejoju, kad tai yra įmanoma“, – paklausta, ar bus norinčių toliau maždaug metus dirbti naujoje Vyriausybėje, teigė Seimo pirmininkė.

Eiliniai Seimo rinkimai turėtų vykti kitų metų rudenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius