-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 28 /19:14

V.Gapšys kaip specialusis liudytojas apklaustas buvusios prokurorės R.Aliukonienės byloje

Buvęs Seimo narys Vytautas Gapšys tyrime dėl dabar buvusios Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorės Ritos Aliukonienės turi specialiojo liudytojo statusą, BNS patvirtino Specialiųjų tyrimų tarybos atstovė spaudai Renata Endružytė.
Vytautas Gapšys
Vytautas Gapšys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Jos teigimu, V.Gapšys penktadienį buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Pats V.Gapšys neigia, kad buvo apklaustas, jis sako, kad ir toliau atsisako duoti parodymus.

„Jie nori, kad aš duočiau parodymus ir jau ne kartą bando man tai įvairiomis priemonėmis pasakyti, bet aš laikausi savo pozicijos – aš neturiu, ką jiems papasakoti“, – BNS penktadienio vakarą sakė V.Gapšys.

„Jie žaidžia sąvokomis (...). Vyksta tam tikri žaidimai, aš gi neturiu jokio imuniteto, man įtarimus galėjo per du mėnesius jau pareikšti šimtą kartų, jei būtų norėję“, – teigė jis.

Kaip skelbta, V.Gapšį kaip specialųjį liudytoją šioje byloje norėta apklausti anksčiau – dar vasarį, bet tada jis nesutiko būti apklaustas. Pas buvusį „darbietį“ tuomet buvo atliktos kratos, iš V.Gapšio paimtas telefonas, kompiuteris.

Specialaus liudytojo statusas asmeniui suteikiamas, kai jis apklausiamas apie savo veiksmus, bet pagrindo įtarimams pareikšti nepakanka.

Vasarį Generalinės prokuratūros atstovai pranešė, kad atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl tuometinės Vilniaus apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vadovės R.Aliukonienės ir kad tyrimas susijęs su Darbo partijos bylos nagrinėjimu Aukščiausiajame Teisme.

R.Aliukonienei buvo pateikti įtarimai prekyba poveikiu stambiu mastu, ji vėliau atleista.

Kaip specialusis liudytojas šioje byloje apklaustas ir tuometinis Aukščiausiojo Teismo teisėjas Viktoras Aidukas. Dabar jis jau irgi atleistas iš pareigų.

15min ir VU nuotr./Viktoras Aidukas ir Rita Aliukonienė
15min ir VU nuotr./Viktoras Aidukas ir Rita Aliukonienė

Neoficialiomis žiniomis, Darbo partijos byloje galėjo būti siekiama paveikti Aukščiausiojo Teismo sprendimą tuometinio „darbiečio“ V.Gapšio naudai, siekiant jo išteisinimo.

Pernai gruodį Aukščiausiasis Teismas paliko galioti Darbo partijos įkūrėjui Viktorui Uspaskichui anksčiau skirtą 6,8 tūkst. eurų baudą, V.Gapšys liko nubaustas 3,6 tūkst. eurų, buvusi finansininkė Marina Liutkevičienė – 5,7 tūkst. eurų baudomis. V.Uspaskichas ir V.Gapšys baudas jau yra sumokėję.

Atmesdamas V.Gapšio argumentus, kad jo pareigos Darbo partijoje nebuvo susijusios su buhalterinės apskaitos organizavimu ir vedimu, Aukščiausiasis Teismas nurodė, kad jis, būdamas partijos atsakinguoju sekretoriumi, žinojo, jog partijoje ne visos piniginės lėšos yra oficialiai traukiamos į apskaitą, ir davė nurodymus buhalterei Nijolei Steponavičiūtei iš tų lėšų apmokėti kuro bei telekomunikacijų išlaidas. Dėl tokių jo veiksmų iš dalies nebuvo galima nustatyti Darbo partijos 2004–2006 metų turto, įsipareigojimų dydžio ir struktūros.

Paskutinės instancijos teismas gruodžio pabaigoje paskelbė, kad Darbo partija turėjo būti teisiama „juodosios buhalterijos“ byloje, nepaisant to, kad ji reorganizavosi prieš pirmosios instancijos teismo nuosprendį.

Aukščiausiasis Teismas taip pat paskelbė, kad Darbo partijos įkūrėjas V.Uspaskichas, buvęs jos lyderis V.Gapšys ir buvusi finansininkė Marina Liutkevičienė pagrįstai nuteisti už apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą. Teismas taip pat patvirtino Apeliacinio teismo sprendimą išteisinti juos dėl sukčiavimo.

Darbo partijos bylą su kasaciniais skundais Aukščiausiajame Teisme per tris posėdžius išnagrinėjo mišri Baudžiamųjų bylų skyriaus ir Civilinių bylų skyriaus septynių teisėjų kolegija.

Ją be V.Aiduko sudarė Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjai Rima Ažubalytė, Tomas Šeškauskas, Armanas Abramavičius, Olegas Fedosiukas ir Civilinių bylų skyriaus teisėjos Sigita Rudėnaitė ir Birutė Janavičiūtė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius