Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 16 /15:22

V.Landsbergis: „Tai branduolinei smegduobei prie pat Vilniaus būtina priešintis iš visų jėgų“

Vasario 16-osios proga prie Signatarų namų Vilniuje surengto tradicinio minėjimo metu Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis savo kalboje pakvietė visą Lietuvą vienytis priešinantis Astravo atominės elektrinės Baltarusijoje statyboms.
Vasario 16-osios minėjimas prie Signatarų namų Vilniuje
Vasario 16-osios minėjimas prie Signatarų namų Vilniuje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Tai branduolinei smegduobei prie pat Vilniaus būtina priešintis iš visų jėgų. Piliečiai, pilėnai, nors turime per akis ir savo pačių godulio ir nedorybės duobių, iš visų jėgų tarkime: Astravui – ne“, – ragino V.Landsbergis.

Kelkite, kelkite! Nebepakaks Kudirkos varpo, reikia didžiulio Lietuvos kariljono, sąžiningo Seimo ir visos tautos balso.

Atkuriamojo Seimo pirmininkas pacitavo prieš dešimtį metų Dūmos nario Vladimiro Žirinovskio išsakytus grasinimus prie Lietuvos sienos pastatyti branduolinę jėgainę, „kad vėjai ir upės neštų nuodus į prakeiktąją Lietuvą“.

„O mes apsimetėme, kad neišgirdom, buvom apsileidę ir mandagūs. Tačiau daugiau nebegalime tokie būti. Dvaro juokdarys tada kalbėjo už carą, o dabar caras veikia tiesiai. Lietuva privalo vieningu balsu kreiptis į savo sąjungininkus Europoje ir Šiaurės Atlante“, – sakė V.Landsbergis.

V.Landsbergis pakvietė ir visoje Lietuvoje steigti „antiastravinio referendumo“ komitetus.

„Kelkite, kelkite! Nebepakaks Kudirkos varpo, reikia didžiulio Lietuvos kariljono, sąžiningo Seimo ir visos tautos balso. Lietuva nori gyventi, ir tegu Viešpats laimina, kad mes dar turėtume Lietuvą, kurioje galime ir norim gyventi. Tebus tokia mūsų valia“, – sakė V.Landsbergis.

V.Landsbergis savo kalboje taip pat dėmesio skyrė pasaulio įvykiams. Pasak jo, karas yra „niūrus ir žiaurus dabarties fonas“ – tiek V.Putino vienas po kito sukeliami karai, tiek teroristų siautėjimas, tiek informacinis karas.

„Nežinau, kodėl mūsų transliuotojai ant kai kurių programų negalėtų dėti nepilnamečius perspėjančių raidžių E ir K. Ekskremlentai, atplaukiantys Maskvos upe. Apkrėsti ir apkrečiantys. Gintis nuo protų viruso reikia. Nebūtų gėda gintis, tik prievolė, o nesiginti ir neperspėti jau būtų nusikaltimas“, – kalbėjo V.Landsbergis.

Pasak V.Landsbergio, hibridinis karas sudaro galimybes sąveikauti totalitarinėms jėgoms.

Ekskremlentai, atplaukiantys Maskvos upe. Apkrėsti ir apkrečiantys. Gintis nuo protų viruso reikia. Nebūtų gėda gintis, tik prievolė, o nesiginti ir neperspėti jau būtų nusikaltimas.

„Tai revanšistinė Rusija, stumianti prieš Europą milijonus pabėgėlių kaip gyvąjį skydą, antieuropinė Islamo valstybė, durdominė Šiaurės Korėja, Damasko chemikas Assadas ir panašios jėgos. Kitoje pusėje – demokratiniai svyruokliai. „O jei pasipriešinsime iš tikrųjų, ar nekils dar didesnio pavojaus, gal tegu siautėja?“. Deja, nesipriešinti E K ir kitoms agresijoms yra nusikaltimas žmonijai. Taip pat kaip ir leisti modernizuotoms imperatoriaus jėgoms griauti ligonines, žudyti valstiečius anuomet Čečėnijoj, dabar – Sirijoje“, – teigė Atkuriamojo Seimo pirmininkas.

V.Landsbergio teigimu, nedaug trūko, kad „teroristinė armija“ būtų  buvusi modernizuota pagal Dmitrijaus Medvedevo planą, o Vakarų demokratijos „moraliai mistralizuotųsi“. Taip pat jis teigė, kad Maskva jau paskelbė naują Šaltąjį karą.

„Verčiau pirkite savo žmonėms duonos, ne patrankų. Buvo vienas toks, kuris siūlė patrankas vietoje sviesto. Ir žinome, kuo jis baigė“, – sakė V.Landsbergis.

Taip pat Atkuriamojo Seimo pirmininkas kvietė pažvelgti, kokiais keliais žengiama Lietuvoje. 

„Korupcija, vogimas iš valstybės aruodo pavirto norma. Patys veikėjai vagia ir sukčiauja, patys kontroliuoja ir vetuoja, atmetinėja įstatymus arba atvirai nevykdo, kas nustatyta Lietuvos Respublikos vardu. O ką jūs padarysite, naivuoliai? „Vsio zakono“, anie turi daugumą“, – sakė V.Landsbergis.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Vasario 16-osios minėjimas prie Signatarų namų Vilniuje
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Vasario 16-osios minėjimas prie Signatarų namų Vilniuje

Kritikos iš V.Landsbergio teko ir teismui, kuris, anot jo, nustatė, kad „jei nusikaltėlis pasikeitė pavardę – nusikaltimas išnyksta ir byla nutraukiama“.

„Jei draugas prokuroras nustatė kaltinti tik už morkas ir tik iki tokios bausmės – nebevarkite, kolegos teisėjai, aukštesnis už teismą viršininkas jau nubrėžė teisingumo ribas. Nepraplėsit. Tarifai neskelbiami“, – sakė Atkuriamojo Seimo pirmininkas.

Pasak V.Landsbergio, išteisinami net valstybės priešai, mat „reikiamas prokuroras pakreipė, kad byla žlugtų“.

„O jis – šventas ir nepriklausomas. Niekas neturi teisės net paklausti, kodėl. Ir teisėjui gerai – jis bejėgis, todėl nekaltas. Jokių tarėjų teismuose šiukštu nereikia. Gal nereikia nė pasitikėjimo teismais?“, – klausė V.Landsbergis.

Seimas, anot jo, taip pat „krečia pokštus“, grobdamas valdžią per Konstitucijoje nenumatytą valdžios struktūrą – Koalicijos tarybą.

„Su įsišaknijusia politine korupcija vargšė sesė Ukraina slystelėjo iki tarptautinio ir tautinio pasitikėjimo ribos. Verta suprasti, kad korupcija, nesąžiningumas ir cinizmas teisingumo sistemoje yra grėsmė ir Lietuvai. Tai ne papeikimo su įrašymo į dokumentus ir 100 litų baudelės lygmuo, bet pačių valstybės pamatų griovimas. Šalies vagystė, valstybės išdavystė“, – tvirtino V.Landsbergis.

Kaip šalies ydas Atkuriamojo Seimo pirmininkas išskyrė ir „girtuoklystės pandemiją“ bei „protu nesuvokiamą nemeilę ir žiaurumą vaikams“. 

„Paskutinioji valanda, sakau jums, imtis šluotos ir nueiti išpažinties. Arba priešinga tvarka – pirmiau išpažintis pas mamą, kurie ją turite, o paskui dairotės šluotos. Veiksmas savyje ir aplink“, – kalbėjo V.Landsbergis.

Taip pat V.Landsbergis prisiminė neseniai mirusius dirigentą Saulių Sondeckį,  Seimo narį Antaną Stasiškį ir diplomatą Vytautą Dambravą.

„Jau skubėjo vasaris į šią mūsų šventę, kai, jos nesulaukę, išėjo poilsio Saulius Sondeckis ir Antanas Stasiškis. Nors daugelio mintyse jie nebūtų iškart sugretinami, muzikos riterį ir politinio pasipriešinimo karį vis dėlto sugretinkime. Abu darė, kam buvo pašaukti, kad Lietuva išliktų, stiprėtų ir atgimtų kaip nepriklausoma valstybė. To troško ir pasaulio demokratijos kovų veterenas Vytautas Dambrava, taip pat neseniai pasitraukęs. Amžiną atilsį jiems tesuteikia dangus“, – sakė V.Landsbergis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius