Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 28

V.Mazuronis: ką Briuselyje veiks V.Andriukaitis?

Šeštadienį vyks specialus ES Vadovų Tarybos posėdis, kuriame bus sprendžiama dėl kandidatūrų į svarbiausius ir įtakingiausius ES postus – užsienio politikos įgaliotinio, Europos Vadovų tarybos pirmininko bei Europos Komisijos narių pareigas. Visgi, kokį postą pretenduoja užimti į Europos Komisijos narius deleguojamas Lietuvos atstovas Vytenis Andriukaitis, kol kas neaišku.
Valentinas Mazuronis
Valentinas Mazuronis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasigendu vizijos, strateginio mąstymo, aiškaus užsibrėžimo – kokių tikslų siekiame siųsdami savo atstovą į Komisijos narius?, - klausė V.Mazuronis.

„Pasigendu vizijos, strateginio mąstymo, aiškaus užsibrėžimo – kokių tikslų siekiame siųsdami savo atstovą į Komisijos narius? Siunčiame tam, kad tiesiog užimtų postą, nesvarbu kokį? Europos užkulisiuose vyksta intensyvi kova, derybos dėl kiekvienai šaliai svarbių sričių ir atsakomybės pasidalijimo. Keista, kad nesigirdi mūsų valstybės pozicijos, argumentų, ką ateinančius 5 metus Briuselyje ketina veikti  mūsų atstovas,“ – sako Europos Parlamento narys Valentinas Mazuronis.

Lietuvos socialdemokratų partija birželio mėnesį deleguodama į Europos Komisiją tuometinį Sveikatos apsaugos ministrą teigė apie konkrečius postus esą kalbėti dar anksti. Liepos mėnesį Seimo Europos reikalų komitetas pritarė V. P. Andriukaičio kandidatūrai į eurokomisarus, tačiau taip pat nebuvo keliamas klausimas, už ką konkrečiai Europos Komisijoje bus atsakingas Lietuvos atstovas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vytenis Andriukaitis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vytenis Andriukaitis

„Politika – tai šachmatų partija. Kuo šioje šachmatų partijoje bus Lietuva – karalius, žirgas, riteris ar pėstininkas labai  svarbu. Svarbu, nes nuo kiekvienos figūros priklauso, kuriuo keliu ir kur žygiuos Europa ir kokią naudą gali gauti Lietuva. O jei mes nežinosime, ko norime ir kur tikimės atsirasti po penkerių metų, tai niekada ten ir neatsirasime,“ – sako V. Mazuronis.

Latvija į Europos Komisiją deleguoja buvusį  premjerą V.Dombrovskį ir siekia biudžeto ir finansinio programavimo arba ekonomikos ir pinigų reikalų komisaro portfelio.

Pasak Europos Parlamento nario, derybos su partneriais, tame tarpe ir dėl užimamų postų, yra  subtilus ir sudėtingas procesas, tačiau nežinant, ko norima, derybos yra pralaimėtos joms dar neprasidėjus.

„Nejaugi mus tenkina pozicija „duokite bet ką – mes mokame viską“? Nemanau, kad tai solidi  ir teisinga pozicija,“ – sako V. Mazuronis.

Europos Komisija yra viena svarbiausių ES institucijų, kurios siūlomi ir priimami teisės aktai įtakoja maždaug 500 milijonų Europos piliečių gyvenimą.

BFL/Tomo Lukšio nuotr./Latvijos premjeras Valdis Dombrovskis
BFL/Tomo Lukšio nuotr./Latvijos premjeras Valdis Dombrovskis

Latvija į Europos Komisiją deleguoja buvusį  premjerą V.Dombrovskį ir siekia biudžeto ir finansinio programavimo arba ekonomikos ir pinigų reikalų komisaro portfelio. Tačiau dėl pastarojo posto teks pakovoti – jo siekia ir Prancūzija. Rumunija tikisi ir toliau būti atsakinga už žemės ūkio ir kaimo plėtros sritį, už kurią jų atstovas buvo atsakingas ir praėjusią kadenciją. Lenkijos atstovas R. Sikorskis siekia tapti Europos Komisijos atstovu užsienio reikalams. Kitos šalys taip pat yra aiškiai išsakiusios savo poziciją: Austrija siekia regioninės politikos, Kroatija – vartotojų teisių apsaugos, Vokietija – energetikos komisarų postų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius