Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2016 12 04

V.P.Andriukaitis: Lietuva menkai rūpinasi maisto švaistymu

Lietuvoje maisto švaistymui skiriama per mažai dėmesio, sako Europos Komisijos (EK) narys atsakingas už sveikatą ir maisto saugą. Vytenis Povilas Andriukaitis tikina, kad įgyvendinant maisto švaistymo mažinimo programas, galima sukurti daug darbo vietų.
Eurokomisaras Vytenis Andriukaitis
Eurokomisaras Vytenis Andriukaitis / „Scanpix“/AP nuotr.

„Lietuvoje be galo menkas dėmesys tam (maisto švaistymui – BNS)“, – penktadienį susitikęs su parlamentinio Kaimo reikalų komiteto pirmininku Andriejumi Stančiku teigė eurokomisaras.

Pasak jo, rūpinantis maisto nešvaistymu, būtų taupomi vandens, energijos resursai, darbo sąnaudos.

„Maisto švaistymo programoje galima sukurti daug darbo vietų, sutaupyti nereikalingą maisto perprodukciją, performuluoti – vieną dalį sugrąžini gyvulių pašarams, o kitą – į bioenergetiką. Bet jeigu nieko nedarysime praktiškai per pilotinius projektus, tai traukiniai nuvažiuos kitur, o jų aplinkui dar yra daug. Galima mokyklas vaikus įtraukti į maisto švaistymo programas, bet tas Lietuvoje nesisuka“, – kalbėjo eurokomisaras.

Lietuvoje nuo šių metų rugsėjo įsigaliojo Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo aprašas, panaikinantis kai kuriuos barjerus, kliudžiusius dalį vartoti dar tinkamų maisto produktų, užuot išmetus, atiduoti labdarai. Iki tol Lietuvoje buvo draudžiama teikti labdarai maistą, kurio galiojimo terminas „geriausias iki“ yra pasibaigęs.

Pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos rekomendacijas, maisto, paženklinto „geriausias iki“, galiojimo terminas gali būti pratęsiamas iki dviejų mėnesių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius