-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 24

V.P.Andriukaitis: Lietuvoje teisėsaugai nebėra ką veikti

Socialdemokratų partijos frakcijos narys Vytenis Povilas Andriukaitis kalbėdamas apie įvykius Garliavoje pastebi, kad Lietuvoje pilna seklių, kurie jau viską žino ir yra prikūrę milijonus versijų, todėl mūsų šalies teisėsaugai nebėra ką veikti.
LSDP pirmininko pavaduotojas Vytenis Andriukaitis
LSDP pirmininko pavaduotojas Vytenis Andriukaitis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tai parlamentaras pareiškė pirmadienį per bendrą spaudos konferenciją su partijos kolega Justinu Karosu, kurios tema buvo „Teisinė valstybės sandara pasuoja prieš minios linčo teismą?“.

„Seklių skaičius Lietuvoje, matyt, yra kur kas didesnis, nei kurioje kitoje valstybėje, kadangi visi viską žino, o versijų prikurta milijonai. Tada teisėsaugos institucijoms nieko nebereikia stengtis, nes jau visuomenė viską yra nuteisusi ir nusprendusi, ir visuomenė yra paleidusi kumščio teisę į apyvartą“, – taip Kauno įvykius komentavo V.P.Andriukaitis.

Anot jo, Lietuva išgyvena gilią demokratijos krizę, kadangi teisinės valstybės principus ginantys žmonės atsiduria mažumoje. „Kai Konstitucija taip trypiama, kyla klausimas, ar mes nematome tų visų pavojų, žinant, kad teisinis švietimas mūsų šalyje yra nulinis?“, – retoriškai klausė Seimo narys.

V.P.Andriukaitis teigė, jog derėtų išmokti istorijos pamokas – „savo teisingumo“ siekimas niekuomet prie gero neprivesdavo. „Toks įsitikinimas atvedė nacistinę diktatūrą į valdžią demokratiniu būdu“, – sakė jis.

Parlamentaras stebėjosi kitų Seimo narių, prezidentės ir parlamento pirmininkės dalijamais komentarais šia tema. Pasak jo, tai kelia abejonių, ar šie valdžios atstovai suvokia priesaikos padėjus ranką ant Konstitucijos prasmę. „Mane pritrenkė I.Degutienės komentaras – manau, kad Seimo pirmininkė turėjo tiksliai ir aiškiai žinoti, kad ji yra tautos atstovybės spikerė ir jai draudžiama kištis į teismų sprendimus ar juos komentuoti. Tai ne kas kita kaip arba klaida, arba nesupratimas teisinės valstybės pagrindų“, – mano socialdemokratas.

V.P.Andriukaičio teigimu, užkirsti kelią teisėsaugos pareigūnų spaudimui būtų galima numatant griežtą atsakomybę už kišimąsi į teisėsaugos darbą.

J.Karosas: dešinieji propaguoja autoritarizmą

Socialdemokratas J.Karosas teigė manąs, jog didelę įtaką lietuvių mąstymui paliko priespaudoje praleistas 50-metis. Negana to, pasak J.Karoso, visą naujai atkurtos valstybės 20-metį dešiniosios politinės jėgos propagavo „autoritarizmo įpročius“. „Vietoje to, kad tuos įpročius naikintų, jie buvo propaguojami. Šį autoritarizmą propagavo dešinieji, kurie visuomet skelbė save kaip mažiausiai susitepusius“, – teigė parlamentaras.

Taip pat, jo nuomone, didelį neigiamą poveikį turėjo žiniasklaida, ypač tos visuomenės informavimo priemonės, kurios „ėmėsi teisėjo vaidmens, įvairių versijų kūrimo vaidmens“.

„Ir galiausiai – teisininkų bendruomenės santūrumas, net sakyčiau bestuburiškumas. Į politiko prasitarimą buvo reaguojama atitinkamu būdu, net pristabdant tam tikrus sprendimus“, – pastebėjo J.Karosas.

Anot jo, sugriovus teisinės valstybės pamatus kalbėti apie demokratiją nėra prasmės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius