Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 13

V.P.Andriukaitis sako neturintis įspėjimų dėl Lietuvos Maisto ir veterinarijos tarnybos veiklos

Už sveikatą ir maisto saugą atsakingas Europos Komisijos (EK) narys Vytenis Povilas Andriukaitis sako neturintis nusiskundimų dėl teisėsaugos akiratyje atsidūrusios Lietuvos maisto ir veterinarijos tarnybos.
Eurokomisaras Vytenis Andriukaitis
Eurokomisaras Vytenis Andriukaitis / „Scanpix“/AP nuotr.

„Vyriausiųjų inspektorių korpusas, kurį sudaro ES valstybių maisto ir veterinarijos tarnybos vadovai, esantis kontaktuose su mano padalinių vadovais ir yra atsakingas jiems, nes vykdo oficialią kontrolę ES mastu. Šiuo atveju mes kol kas jokių nusiskundimų dėl Lietuvos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos kontrolės pareigūnų nei esame gavę, nei turim, nei galime ką nors komentuoti. Jokių epidemeologinių protrūkių, išskyrus afrikinio kiaulių marą, kitokių problemų mes neturim, duomenų tikrai neturime, kad Lietuvoje būtų kažkokios žmonių ligos susijusios su maisto saugos problemomis. Rusija lyg tai kėlusi pretenzijas, bet mes iš Vyriausybės irgi nieko nesame gavę“, – BNS teigė V.P.Andriukaitis.

Maisto ir veterinarijos tarnybos veiklą komisaras vadina kompetentinga.

„Tarnybos veiklą auditavo ir mūsų vadovai ir mūsų tarnybos, ji yra prižiūrima, o be to neseniai JAV auditavo ir nustatė, kad yra gero lygio tarnyba, dėl to atidarė jautienos liniją eksporto į JAV. Taip pat Kinija, Japonija. Tai iš tarptautinių partnerių pusės yra aukštas įvertinimas“, – tvirtino V.P.Andriukaitis.

„Jeigu apie šalį narį informacija pradeda skleistis po pasaulį, kita šalis turi teisę reaguoti. Nenustebčiau jeigu būtų kokia nors, pavyzdžiui, atsargi reakcija, kad štai reikėtų pristabdyti eksportą, kol nėra aišku. Gali turėt įvairių pasekmių, ypač dvišaliuose santykiuose“, – kalbėjo komisaras.

Pasak jo, ES institucijos situacijos Lietuvoje tyrimą atliktų, jei būtų sveikatos sutrikimų protrūkis arba Lietuvos kreipimasis.

„Visų pirma turi būti neigiamos sveikatai pasekmės. Jeigu tai būtų, tarnybos reaguotų iš karto. O dabar neabejotinai tarnybos renka duomenis. Bet aš kol kas negavau iš mano oficialių pareigūnų kokių nors įspėjimų, kad reikia imtis veiksmų. Kita vertus, šalis narė turi teisę paprašyti, jeigu reikalingas auditas ar nešališkas arbitražas. Bet tokio prašymo nesame gavę“, – kalbėjo V.P.Andriukaitis.

Tyrimą dėl prekybos poveikiu atliekanti teisėsauga aiškinasi įtarimus, kad Jono Miliaus vadovaujama Maisto ir veterinarijos tarnyba galėjo nuslėpti bakterijų užkratus šaldytų maisto produktų gamybos bendrovės „Judex“ produktuose ir nesiėmė reikiamų veiksmų. Šiame tyrime įtarimai be J.Miliaus pateikti dar penkiems asmenims. Su bendrove „Judex“ siejamas Seimo narys „tvarkietis“ Petras Gražulis apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Praėjusią savaitę Generalinė prokuratūra ir Specialių tyrimų tarnyba pranešė, kad patikrinus „Judex“ produkciją nepriklausomoje laboratorijoje nustatytas kelių bakterijų užkratas bendrovės šaldytuose gaminiuose. Maisto ir veterinarijos tarnyba sustabdė „Judex“ veiklą ir atlieka savo tyrimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius